ابتکار «گنبد آتشین» اسرائیل برای مهار آتش‌سوزی

در بحبوحه جنگ و شرایطی که تقریبا هر روز در اسرائیل آژیرهای هشدار حمله موشکی به صدا درمی‌آمد و سامانه پدافندی گنبد آهنین موشک‌ها را رهگیری و سرنگون می‌کرد، گادی بنجامینی که سابقه ۱۴ سال خدمت در ارتش اسرائیل را دارد، سال گذشته با الهام از گنبد آهنین به فکر توسعه سامانه‌ای برای مقابله و جلوگیری از گسترش آتش‌سوزی‌های جنگلی افتاد.

گادی بنجامینی، یکی از بنیان‌گذاران و مدیرعامل شرکت نوآفرین فایردوم (FireDome)، به تایمز اسرائیل گفت: «بزرگ‌ترین چالش در حوزه فناوری‌های مقابله با تغییرات اقلیمی، آتش‌سوزی‌های جنگلی و به‌طور خاص، واکنش به آتش‌سوزی‌ها است و بسیاری از شرکت‌ها بر شناسایی آتش‌سوزی‌ها متمرکزند.»

او در ادامه افزود: «آنچه شرکت ما ایجاد کرده سامانه‌ای است که توانایی و قابلیت آتش‌نشان‌ها برای مقابله هم‌زمان با تعداد بیشتری از آتش‌سوزی‌ها را تقویت می‌کند، و همچنین دسترسی به مکان‌هایی که گاهی به‌دلیل محدودیت‌های لجستیک دشوار است ممکن می‌کند.»

شرکت فایردوم در سال ۲۰۲۴ تاسیس شد و در حال توسعه سامانه‌ای دفاعی برای مقابله با آتش‌سوزی‌های جنگلی است که بر اساس مدل گنبد آهنین طراحی شده است و تاکتیک‌های دفاعی را با فناوری هوش مصنوعی ترکیب می‌کند.

این سامانه خودکار، که در مرحله ثبت اختراع قرار دارد، برای شناسایی و مهار آتش طراحی شده است و دو لایه حفاظتی ایجاد می‌کند.

گنبد آتشین در پاسخ به هشدار اداره آتش‌نشانی در مورد نزدیک شدن آتش‌سوزی جنگلی به منطقه، به این صورت عمل می‌کند که ابتدا، یک پرتابگر مکانیکی ثابت کپسول‌هایی شبیه پرتابه‌ شلیک می‌کند که پیش از برخورد باز می‌شود و مواد ضدآتش سازگار با محیط زیست پخش می‌‌کند تا سپری محافظ ایجاد و مسیر آتش‌سوزی مسدود شود.

در مرحله دوم، یک سامانه مجهز به هوش مصنوعی که از فناوری دید و حسگرهای رایانه‌ای برخوردار است، آتش‌های نقطه‌ای ناشی از شعله‌هایی را که از سپر محافظ اول عبور کرده‌اند شناسایی و خاموش می‌کند.

به گفته بنجامینی، کپسول‌های هوشمند به حسگرهایی مجهزند که امکان برنامه‌ریزی دقیق مکان باز شدن آن‌ها را فراهم می‌کنند. این کپسول‌ها مواد را در هوا، بالاتر از سطح زمین، پراکنده و نوعی گنبد حفاظتی ایجاد می‌کنند؛ مشابه شیوه حفاظتی گنبد آهنین که بر رهگیری موشک‌ها پیش از رسیدن به هدف متمرکز است.

شرکت نوآفرین فایردوم در نظر دارد در ماه مه این سامانه را در اسرائیل، در مناطقی مانند اورشلیم یا جنگل کارمل در شمال که مستعد آتش‌سوزی‌اند، آزمایش کند.

این شرکت مستقر در تل‌آویو قصد دارد در سال ۲۰۲۶ مکان‌های آزمایش این سامانه را در آمریکا، در مناطق لس‌آنجلس و سان‌فرانسیسکو، راه‌اندازی کند.

بنجامینی با اشاره به آتش‌سوزی‌های مرگبار لس‌آنجلس، گفت در سامانه ابداعی فایردوم می‌توان بادهای شدید و آتش‌های نقطه‌ای را مهار کرد. او در ادامه افزود خاموش کردن آتش در نقطه تلاقی زمین‌های جنگلی و محله‌های مسکونی می‌توانست تفاوت زیادی ایجاد کند و می‌شد موانعی برای حفاظت از محله‌ها ایجاد و با آتش‌های نقطه‌ای در محل شروع مقابله کرد.

شرکت نوآفرین فایردوم در ماه دسامبر با سرمایه اولیه ۳ میلیون دلار فعالیتش را آغاز کرد. این شرکت که موفق به دریافت ۱.۵ میلیون دلار کمک‌هزینه از سازمان نوآوری اسرائیل نیز شده، از مشاوره پینچاس یانگمن، یکی از بنیان‌گذاران سامانه‌های گنبد آهنین و فلاخن داوود، بهره‌مند است.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵