تابستان امسال پس از آنکه پخت نان در برخی مناطق ایران کاهش چشمگیری یافت دولت مجوز افزایش ۳۰ تا ۴۵ درصدی نرخ قوت غالب مردم را صادر کرد. نانوایان خواستار افزایش دوباره و ۷۰ درصدی نرخ نان شدهاند.
بیژن نورزومقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران یکشنبه هفتم دی گفت این اتحادیه افزایش ۷۰ درصدی نرخ نان را پیشنهاد کرده است. تصمیمگیری در باره نرخ نان به کارگروههای استانی واگذار شده است اما به گفته نوروزمقدم وزارت صنعت، معدن و تجارت «میخواهد موضوع تعیین قیمت نان در تهران را به جای کارگروه استانی در هیات دولت مطرح کند.»
شهریور سال گذشته کارگروه استانی مجوز افزایش ۴۵ درصدی نرخ نان در تهران را صادر کرد. نوروزمقدم اما گفت:
«قیمت جدید هزینههای نانوایان را پوشش نمیدهد و مورد تائید آنها نیست.»
به گفته او هزینه نانوایان به دلیل افزایش قیمت گندم، هزینه حمل و خمیر مایه بیشتر شده و آنها مجبورند «بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد ۴۰ تا ۵۰ درصد بالاتر از نرخ دولتی تامین کنند.»
دولت نرخ خرید تضمینی گندم برای سال آینده را به ۴ هزار تومان افزایش داده است. بیناد گندمکاران و برخی نمایندگان مجلس خواستار افزایش دوباره نرخ خرید گندم به ۴۸۰۰ تومان هستند. براساس دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت قیمت گندم یکی از ملاکهای تعین نرخ نان است.
نوروزمقدم با اشاره به این موضوع گفت: نانوایان میتوانند مطابق با افزایش قیمت گندم، قیمت نان را افزایش دهند.
مرکز آمار ایران نرخ تورم ۱۲ ماهه و نقطه به نقطه برنج و غلات در آذر ماه سال جاری را به ترتیب ۴۰ و ۶۰ درصد اعلام کرده است. شاخص میانگین قیمتها برای گروه کالاهای خوراکی هم ۵۷,۹ درصد گزارش شد. افزایش نرخ تورم سرانه مصرف مواد پروتئینی را در اقشار کمدرآمد کاهش داده است. در برخی نقاط ایران همانند سیستان و بلوچستان فروش نان قسطی رواج یافته است.
برگرفته ای از سایت رادیو زمانه، ۲۸ دسامبر ۲۰۲۰