سئول روز دوشنبه ۱۵ دی خواستار «آزادسازی فوری» کشتی توقیفشده کره جنوبی در خلیج فارس توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران شد.
ایالات متحده نیز اعلام کرد که در این موضوع با کرهجنوبی «همصدا» میشود و بر آزادی فوری کشتی مورد اشاره تاکید دارد.
نخستین بار روز دوشنبه رسانههای ایران از توقیف کشتی کره جنوبی در خلیج فارس توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران خبر دادند. خبرگزاری صدا و سیما از قول «یک منبع آگاه» نوشت که این کشتی پس از توقیف، به یکی از بنادر ایران هدایت شد.
نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز در اطلاعیهای ضمن تایید توقیف کشتی کره جنوبی دلیل آن را «آلودگی نفتی و مخاطرات زیستمحیطی» عنوان کرد. بر اساس اطلاعیه سپاه پاسداران، کشتی توقیف شده حامل ۷ هزار و ۲۰۰ تن اتانول بوده است و خدمههای دستگیر شده آن هم از ملیتهای کره جنوبی، اندونزی، ویتنام و میانمار هستند.
وزارت خارجه کره جنوبی اعلام کرد که از امنیت خدمه این کشتی اطمینان یافته و اکنون خواستار آزادسازی آن است. وزارت دفاع این کشور نیز خبر داد که یک واحد از نیروهای دریایی ویژه مقابله با دزدان دریایی را به آبهای مجاور تنگه هرمز اعزام کرده است.
از سویی یکی از سخنگوهای وزارت خارجه همچنین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به اقدام سپاه پاسداران در توقیف کشتی کره جنوبی واکنش نشان داد و آن را تلاش برای «اخاذی بینالمللی» توصیف کرد.
این سخنگو که نامش فاش نشده است در بیانیهای اظهار داشت: «رژیم (ایران) به عنوان بخشی از تلاشهای آشکار آن برای اخاذی از جامعه بینالمللی در راستای کاهش فشار تحریمها، حقوق و آزادی تردد دریایی در خلیج فارس را تهدید میکند.»
او افزود: «با جمهوری کرهجنوبی همصدا شده و از ایران میخواهیم که فورا این کشتی را آزاد کند.»
توقیف این کشتی همزمان شده است با سفر قائممقام وزارت خارجه کره جنوبی برای گفتوگو درباره بدهی آن کشور به ایران.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، درباره بدهی کره جنوبی به ایران گفت که این موضوع به کندی پیش میرود و «از اتفاقاتی که تاکنون رخ داده است رضایت نداریم».
کره جنوبی در پی تحریمهای آمریکا، پول نفتی را که از ایران خریداری کرده بود، بلوکه کرده و تهران از این منابع تنها میتواند برای خرید کالاهای انساندوستانه از کره جنوبی استفاده کند. مقامات ایران میزان پول بلوکه شده را ۷ میلیارد دلار عنوان کردهاند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۵ ژانویه ۲۰۲۱