اخبار تجاوز روسیه به اوکراین؛ فرانسه، یونان و ترکیه «عملیات بشردوستانه» تخلیه ماریوپل را انجام می‌دهند

جنگ اوکراین در حالی وارد سی‌امین روز خود شده که نگرانی‌ها نسبت به طولانی شدن این مناقشه نظامی در اروپا با نتیجه‌بخش نبودن تلاش‌های دیپلماتیک بیش از پیش افزایش یافته است.

تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین از سوی دیگر به شکلی کامل بر نشست روز پنجشنبه ناتو و نیز گروه هفت سایه افکنده بود.

رهبران بزرگترین ائتلاف نظامی غرب در نشست بروکسل بر تقویت مرزهای شرقی اروپا و پشتیبانی قاطع از کی‌یف در مقابله با ارتش روسیه تاکید کردند.

نیروهای نظامی روسیه در مسیر پیشروی‌ به سوی پایتخت همچنان درگیر نبردهای سنگین در ایرپین هستند، این در حالیست که برخی گزارش‌ها از آرایش آفندی نظامیان اوکراینی به خصوص در اطراف برخی مناطق اشغال شده همچون شهر خرسون در جنوب این کشور حکایت دارد.

جنگ اوکراین تاکنون بیش از ۱۰ میلیون نفر از شهروندان این کشور را از خانه و کاشانه خود آواره کرده و بیش از ۴ میلیون نفر که اغلب آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند را نیز مجبور به ترک کشور کرده است.

آخرین خبرها و رویدادهای مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در روز جمعه بیست و پنجم مارس را در این گزارش دنبال کنید.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در پایان نشست سران اروپایی در بروکسل گفت چهار بسته تحریمی این اتحادیه علیه روسیه به خاطر حمله به اوکراین ضربه سختی به مسکو وارده کرده و «به شدت گزنده» بوده است.

خانم فن در لاین اضافه کرد که اکنون تمام تلاش‌ها باید بر اجرای این تحریم‌ها و جلوگیری از «دور زدن» آن‌ها قرار بگیرد.

رئیس کمیسیون اروپا همچنین با تقدیر از کشورهای همسایه اوکراین در پذیرفتن پناهجویان اوکراینی گفت به زودی بسته‌ای ۱۷ میلیارد یورویی برای کمک به این کشورها ارائه خواهد شد.

وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که مرحله اول عملیات نظامی این کشور در اوکراین «به طور کامل» محقق شده است و گفت که نیروهای این کشور از این پس بر «آزادسازی» منطقه دونباس شرقی اوکراین تمرکز خواهند کرد.

بنابر اعلام سرگئی رودسکوی، رئیس اداره کل عملیات ستاد کل نیروهای مسلح روسیه، جدایی‌طلبان تحت حمایت این کشور اکنون کنترل «۹۳ درصد از لوهانسک» و «۵۴ درصد از دونتسک» دو جمهوری‌ خودخوانده در شرق اوکراین را در اختیار دارند. این دو با هم معمولاً به عنوان منطقه دونباس شناخته می‌شوند.

روسیه در اطلاعیه روز جمعه گفته است هدف اصلی عملیات نظامی این کشور در اوکراین «آزادسازی دونباس» بوده است. این در حالی است که پیشتر ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، گفته بود که «نازی‌زدایی هیئت حاکمه اوکراین» (که عموماً به تغییر رژیم تعبیر می‌شود) انگیزه اصلی حمله به اوکراین بوده است.

مقامات غربی می‌گویند تصمیم چرخش استراتژی کرملین، در صورت واقعیت داشتن، می‌تواند نتیجه کند شدن پیشروی‌های ارتش روسیه در روزهای اخیر و مقاومت نیروهای اوکراینی در دفاع از شهرها باشد.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز جمعه اعلام کرد که به همراه یونان و ترکیه عملیات تخلیه ماریوپل را انجام خواهند داد. وی گفت در این عملیات «هرکس که مایل باشد» از این ماریوپل خارج خواهد شد.

آقای ماکرون گفت که در این باره «تا ۴۸ یا ۷۲ ساعت آینده» با ولادیمیر پوتین گفتگو خواهد کرد.

سرویس محبوب پخش موسیقی و پادکست اسپاتیفای «Spotify» فعالیت خود در روسیه را به حالت تعلیق درآورده است.

یکی از سخنگویان این شرکت گفت اگر چه تا کنون ارائه خدمات در روسیه جهت «انتشار اخبار و اطلاعات قابل اعتماد و مستقل در منطقه» ادامه داشته است، با این حالت تصویب قوانین جدید در روسیه منجر به «محدود شدن بیشتر دسترسی به اطلاعات، از بین بردن آزادی بیان و جرم‌انگاری فعالیت‌ها» شده و امنیت کارکنان و همینطور شنوندگان اسپاتیفای را به خطر انداخته است.

پیشتر مسکو با تصویب یک قانون جدید اعلام کرده بود انتشار «اخبار جعلی» درباره تهاجم روسیه به اوکراین می‌تواند برای افراد محکومیت‌های طولانی‌مدت زندان در پی داشته باشد.

از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین و پیش از اسپاتیفای شرکت‌های غربی پرشمار دیگری شامل اپل، مسترکارت، ویزا و نتفلیکس فعالیت‌های خود را در روسیه به حالت تعلیق درآورده یا از آن خارج شده‌اند.

سفیر روسیه در پاریس روز جمعه در پی انتشار کاریکاتورهایی در حساب رسمی توییتر به وزارت خارجه فرانسه احضار شد.

وزارت خارجه فرانسه با انتشار بیانیه‌ای گفت: «این توییت‌ها غیرقابل قبول هستند. ما امروز این موضوع را به سفیر روسیه اعلام کردیم.»

یکی از کاریکاتورها اروپایی‌ها را روی زانو نشان می‌داد در حالی که نشیمنگاه عمو سام را لیس می‌زدند و عبارت «همبستگی اروپایی؛ همان‌طور که واقعا هست» به انگلیسی نوشته شده بود.

توییت هایی که روز پنجشنبه منتشر شده بودند پس از مدتی حذف شدند. بنابه گزارش خبرگزاری تاس سفیر روسیه در واکنش، توجه مقامات فرانسه را به «اقدامات تحریک‌آمیز و موارد تخریب علیه نمایندگی‌های دیپلماتیک روسیه» جلب کرده است.

در حالی که کشورهای غربی خود را آماده وضع دور جدیدی از تحریم‌ها علیه مسکو می‌کنند، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه می‌گوید فشار غرب یک «جنگ تمام‌عیار» است که برای نابودی این کشور طراحی شده است.

آقای لاوروف گفت: «اهداف این فشار پنهان نیستند و به طور علنی اعلام شده‌اند؛ نابود کردن، شکستن، منهدم کردن و خفه کردن اقتصاد روسیه و به طور کلی روسیه».

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، که به لهستان سفر کرده است عصر روز جمعه وارد شهر ژشوف در ۸۰ کیلومتری مرز اوکراین شد.

آقای بایدن پس از ورود از جمع نیروهای آمریکایی مستقر در این شهر دیدار کرد.

قرار است رئیس‌جمهور آمریکا در میان پناهجویان اوکراینی حاضر در ژشوف حاضر شود و بعد از آن به ورشو پایتخت این کشور سفر کند.

لهستان، در همسایگی اوکراین، عضوی از ناتو به شمار می‌رود و در جریان کمک‌رسانی و ارسال تسلیحات نیروهای غربی به ارتش اوکراین نقشی بنیادین ایفا کرده است.

جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اورزولا فن در لاین رئیس‌ کمیسیون اروپا در بروکسل بر اتحاد فراآتلانتیکی برای مقابله با «جنگ وحشیانه و غیرقابل توجیه پوتین علیه مردم اوکراین» تاکید کرد.

آقای بایدن با بیان اینکه دو طرف بر سر یک برنامه مشترک برای کاهش وابستگی به گاز روسیه به توافق رسیده‌اند گفت ایالات متحده با همکاری شرکای بین‌المللی خود ۱۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی مایع اضافی در سال جاری به اروپا ارسال خواهد کرد.

خانم فن ‌در‌ لاین با تاکید بر لزوم «تقویت امنیت انرژی و استقلال اروپا از سوخت‌های فسیلی روسیه»، گفت: «هدف ما کاهش این وابستگی و در نهایت خلاص شدن از آن است. امری که فقط از طریق سرمایه گذاری در انرژی‌های تجدید پذیر و همینطور تامین گاز از منابع دیگر قابل دستیابی است.»

دولت سوئیس اعلام کرده است تصمیم دارد تمام موارد مندرج در بسته چهارم تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه را به جز یک مورد اعمال کند.

سوئیس عضو اتحادیه اروپا محسوب نمی‌شود و از همین رو الزامی به تبعیت از تحریم‌های وضع شده ۲۷ کشور اروپایی بر ضد مسکو ندارد.

پیشتر اینیاتسیو کاسیس، رئیس ‌جمهوری فدرال سوئیس، اعلام کرده بود کشورش در مواجهه با حمله روسیه به اوکراین «بی‌طرفی سوئیسی» را کنار می‌گذارد.

بنابر اعلام دولت سوئیس، این کشور تنها مورد تعلیق پخش رسانه‌های اسپوتنیک و راشاتودی روسیه را اجرا نخواهد کرد چرا که اعتقاد دارد مقابله با پخش تبلیغات و اخبار جعلی آن‌ها «از طریق نشر حقایق» بیشتر امکان‌پذیر است.

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی،۲۶ مارس ۲۰۲۲