عصر شنبه تا بامداد یکشنبه سوم مهر ماه با وجود شدت گرفتن سرکوب معترضان و گسترش اختلال در اینترنت موج اعتراضات دستکم در شهرهای تهران، شیراز و آمل ادامه یافت. این در حالی است که ابراهیم رئیسی اعتراضات سراسری در ایران را «آشوبگری» و «شرارت» خواند و خواستار برخورد جدی با معترضان شد.
همچون شب و روزهای گذشته شعارهای «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن،زندگی،آزادی» و «میکشم هر آنکه خواهرم کشت» شعار و مطالبه اصلی معترضان در سراسر ایران بود.
تصاویر منتشر شده در فضای مجازی بیانگر آن است که مردم شهر تهران در مناطق مختلف با حضور در خیابانها و گاه از روی بام خانهها به ادامه مخالفت با وضع موجود و مقابله با ماموران امنیتی پرداختند.
در آریاشهر، ستارخان، نارمک، تهرانپارس، و تجریش مردم همچنان در خیابانها بودند و شعار میدادند: «میکشم میکشم هر آنکه خواهرم کشت.»
در تهرانویلا ماموران برای متفرق کردن معترضان به شلیک گاز اشکآور و تیرهوایی روی آوردند.
در اعتراضات شبانه، مردم در فردیس کرج شعار مرگ بر خامنهای سر دادند.
اعتراضات خارج از کشور در همبستگی با معترضان در ایران
همزمان با اعتراضات در داخل، ایرانیان خارج از کشور نیز در شهرهای مختلف جهان با راهپیمایی در خیابانها با مبارزان داخلی اعلام همبستگی کردند.
در بریتانیا جمع زیادی از ایرانیان در لندن در مقابل ساختمان سفارت جمهوری اسلامی گردهم آمده و ضمن همدردی با مردم داخل کشور با حکومت جمهوری اسلامی نیز اعلام مخالفت و انزجار کردند.
در پایتخت شیلی اما شمار زیادی از زنان این کشور در کنار زنان ایرانی ،در اعتراض به جان باختن مهسا امینی تحت بازداشت پلیس ، به زبان فارسی و اسپانیایی شعار دادند: «زن، زندگی، آزادی.»
در هانوفر آلمان نیز برای دومین بار در هفته جاری ایرانیان زیادی به خیابانها آمدند تا ضمن اعلام اتحاد با معترضان داخلی، از سیاستمداران آلمان بخواهند که با مردم ایران و خواست آنها همراه شوند.
اما شمار زیادی از ایرانیان مقیم واشنگتن، پایتخت ایالات متحده، در حالی که شاهزاده رضا پهلوی نیز در جمع آنها حاضر شده بود نام مهسا امینی را فریاد زدند، علیه خامنهای و دیگر سران حکومت ایران شعار دادند، و سرکوب معترضان در ایران را محکوم کردند.
روپز شنبه همچنین نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران با انتشار توییتی برخورد حکومت جمهوری اسلامی با معترضان را «وحشیانه» توصیف کرد.
رابرت مالی نوشت که حکومت ایران «با تظاهرکنندگان مسالمتجو ،وحشیانه برخورد و سعی میکند دسترسی شهروندان به اینترنت جهانی را ببندد.» او در ادامه این توییت بر اقدام ایالات متحده برای کمک به «برقراری ارتباط ایرانیان با یکدیگر» تاکید کرد.
در ترکیه نیز زنان ساکن در شهر غازی عینتاب در اعتراض به مرگ مهسا امینی تجمع کردند و شعار «زنده باد همبستگی زنان» سر دادند
سیرت دوگن یکی از این زنان به خبرنگار صدای آمریکا گفت: «زنان امروز باید نقش رهبری را برای سرنگونی این رژیمهای دیکتاتوری ایفا کنند.» یک زن دیگر به نام سینم ایرنر هم گفت: «ما اینجا جمع شدهایم تا صدایی باشیم برای همه زنانی که به قتل رسیدهاند، برای همه زنانی که ناگزیر از رعایت حجاب اجباری هستند و بدن و آزادیشان محدود شدهاست.»
در سندیگوی کالیفرنیا هم شماری از ایرانیان در همراهی با معترضان داخل ایران شعار دادند: «میجنگیم میجنگیم ایران رو پس میگیریم» و «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران»
ایرانیان در شهرهای تورنتو در کانادا و ریسکیاویک در ایسلند نیز ضمن گردهمآیی با معترضان داخل ایران اعلام همبستگی کردند.
تشدید محدودیت اینترنت و افزایش بازداشتها
در ایران اما در ادامه محدودسازی اینترنت و قطع دسترسی مردم به ارتباطات مجازی در ایران، رسانههای داخلی از مسدود شدن دسترسی به سایتهای مایکروسافت و ایکسباکس خبر دادهاند.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، هم از بازداشت «بیش از ۱۲۰۰ تن از معترضان خبر داد.
در عین حال ، جمعی از وکلای دادگستری با اشاره به «روند غیر انسانی سرکوب و کشتار در ایران»، خطاب به سازمان ملل و دولتهای دموکراتیک دنیا بیانیهای منتشر کردند و در آن ،تشکیل فوری «کمیسیون حقیقتیاب» درباره روند غیرانسانی سرکوب و کشتار در ایران، مقدمات برگزاری رفراندوم، فراخوان سفرای غربی از ایران و تشکیل«کمیته بینالمللی دفاع از بازداشتشدگان» را خواستار شدند.
شیرین عبادی، مهرانگیز کار، سعید دهقان، حسین رئيسی، موسی برزین، حسین احمدینیاز، محمد مقیمی، مجید پوراستاد از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
حمایت هنرمندان از مردم
همچنین روز شنبه ، حدود یکصد تن از هنرمندان و سینماگران بیانیه دیگری تحت عنوان «تفنگت را زمین بگذار» منتشر کردند.
در تیتر این بیانیه نوشته شده است: «دوربین ما باید شاهد مستقل و راوی شجاع تاریخ باشد.»این سینماگران «ایستادن در کنار مردم» و «به تصویر کشیدن حقایق سرکوبشده» را وظیفه سینماگران مستقل دانستهاند.در این بیانیه آمده است که این اعتراضها «فریاد خروشان مردم عصیانزدهای است که دیگر توان تحمل دروغ، دزدی، فساد، سانسور و سرکوب را ندارد.»این سینماگران بار دیگر از نیروهای نظامی که مردم را سرکوب میکنند، خواستهاند که «اسلحه به سمت مردم ایران نگیرند و به آغوش ملت بازگردند.»
پس از انتشار این بیانیه هنرمندانی همچون «اصغر فرهادی» «کامبیز دیرباز» و «امیرمهدی ژوله» با انتشار پستهایی جداگانه در اینستاگرام خواستار توقف خشونتها بر ضد مردم معترض ایران به خصوص زنان و دختران شدند.
کیهان کلهر، استاد موسیقی ایرانی، هم در توییتر خطاب به مقامات جمهوری اسلامی نوشت:« در ابتدا، چند خطی خطاب به بالانشینانِ حاکم که به زور و قدرتشان غرهاند مینویسم؛ما ایرانیان نه مظلومیم و نه ظالمپرور، ما بر خلاف شما متمدنیم.»
او افزود: «من یک موسیقیدانم و کارم گفتن نیست اما سالهاست که گفتن را به بخشی از کنسرتهایم اضافه کردهام،گفتن از وطنم ایران، از کشتار و حذف سیستماتیک، از شکنجه، ترور، خفقان، از بریدن نان اهل علم و فرهنگ، از بلای سانسور، از تبعیض و فساد و نیز از عشق و انسانیت و اتحاد.»
کیهان کلهر در ادامه از همکارانش مصرانه خواست که هیچ فعالیتی اعم از نمایش و کنسرت و برگزاری جلسات فرهنگی را «علیالخصوص در ایران» لغو نکنند. چرا که لغو و عدم اجرای برنامههای فرهنگی خواست کسانی است که از اجتماع و اتحاد و تعالی و تفکر مردم میهراسند.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
این اعتراضات در تمام استانهای ایران جریان داشته است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی،۲۵ سپتامبر ۲۰۲۲