شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت جایزه «معمار صلح»: این جایزه را به هم‌میهنان شجاعم تقدیم می‌کنم

بنیاد نیکسون در ضیافت ناهاری که ظهر پنجشنبه، هفتم نوامبر به افتخار شهبانو فرح پهلوی در باشگاه «متروپلیتن» واشینگتن برگزار شد، جایزه «معمار صلح» را به پاس بیش از ۴۰ سال تلاش برای آزادی مذاهب، ایجاد دولت دمکراتیک برخاسته از رای مردم و جلب توجه به نقض حقوق بشر در حکومت جمهوری اسلامی به او اهدا کرد.

شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت جایزه «معمار صلح» بنیاد ریچارد نیکسون گفت: «این جایزه را به هم‌میهنان شجاعم تقدیم می‌کنم که برای آزادی مبارزه می‌کنند.» شهبانو در این سخنرانی تاکید کرد «نور بر تاریکی پیروز می‌شود و ایران از خاکستر خود برمی‌خیزد.»

بنیاد نیکسون پیش‌تر اعلام کرده بود، این جایزه امسال به‌طور مشترک به شهبانو و شاهزاده رضا پهلوی اهدا می‌شود. این جایزه دوم آبان در مراسمی در کتابخانه نیکسون در کالیفرنیا به شاهزاده رضا پهلوی اهدا شد.

پارمیس خطیبی، عضو هیات مدیره ترویج رهبری زنان، مشاور «گلوبال سیتیزین» و از میزبانان این مراسم در سخنرانی خود به نقش مهم شهبانو در پیشرفت ایران و زنان ایرانی به ویژه در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و هنری اشاره کرد.

جایزه «معمار صلح» به شهبانو فرح پهلوی را ملانی آیزنهاور اهدا کرد. ملانی آیزنهاور نوه ریچارد نیکسون، سی‌وهفتمین و نتیجه دوایت دی. آیزنهاور سی‌وچهارمین رئیس‌جمهوری آمریکا است.

در بیانیه بنیاد نیکسون آمده است که این جایزه همچنین به بیش از سه دهه روابط نزدیک محمدرضا شاه پهلوی، پادشاه فقید ایران و ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهوری فقید آمریکا اشاره دارد. ریچارد نیکسون تنها نماینده آمریکا در مراسم خاکسپاری پادشاه فقید در قاهره بود و بعدا شاهزاده رضا پهلوی در مراسم درگذشت او و همسرش در آمریکا شرکت کرد.

اهدای جایزه معمار صلح در سال ۱۹۹۵ و اندکی پس از درگذشت ریچارد نیکسون آغاز شد. این جایزه به افرادی اهدا می‌شود که زندگی خود را وقف ساختن جهانی صلح‌آمیزتر کرده‌اند.

این جایزه در سال‌های گذشته هم به دیگر شخصیت‌های بزرگ بین‌المللی که در راه صلح تلاش کردند اهدا شده است.

هنری کیسینجر، وزیر خارجه سابق ایالات متحده که نقش به‌سزایی در پایان دادن به جنگ ویتنام داشت تنها کسی است که دو بار در سال‌های ۱۹۹۶ و ۲۰۲۲ این جایزه را دریافت کرد.

از دیگر شخصیت‌های بزرگی که این جایزه را دریافت کرده‌اند می‌توان به جورج بوش، مایک پومپئو، دونالد رامسفیلد، جرالد فورد و جان مک‌کین اشاره کرد.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۹ نوامبر ۲۰۲۴