علیرضا کلاهی، عضو اتاق بازرگانی تهران، اعلام کرد که چند شرکت دارویی آمریکایی توانستهاند مجوزهای لازم برای صادرات دارو و غذا را از دولت ایالات متحده بگیرند. او همچنین گفت که وزارت دارایی آمریکا با مبادلات مالی این شرکتها با “دو بانک ایرانی” موافقت کرده است.
آقای کلاهی امروز دوشنبه ۲۵ آذر (۱۶ دسامبر) با اشاره به اینکه نپیوستن (حکومت اسلامی) ایران به کنوانسیونهای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) همین حد از نقل و انتقالات را نیز از بین خواهد برد، گفت: «آیا میخواهیم در چارچوب قواعد جهانی بازی کنیم یا خیر؟ این موضوع خیلی ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد که امروز اینقدر کشور را درگیر خودش کرده است.»
این فعال اقتصادی در پاسخ به این پرسش که با وجود تحریم بانک مرکزی ایران و نبود نقل و انتقالات مالی نپیوستن به افایتیاف چه تأثیری بر وضعیت فعلی خواهد داشت، تصریح کرد: «اکنون در بحث واردات غذا و دارو ما نقل و انتقالات بانکی داریم و چند بانک ایرانی خارج از کشور این کار را انجام میدهند. با عدم اجرای قانون مبارزه با پولشویی همین اندک نقل و انتقالات نیز از دست خواهد رفت و در واردات غذا و دارو با مشکل مواجه خواهیم بود.»
علیرضا کلاهی سپس از مکاتبه “چند شرکت دارویی آمریکایی با وزارت خزانهداری آمریکا” خبر داد و گفت که این شرکتها «توانستند مجوزهای لازم برای صادرات دارو و غذا به ایران را بگیرند و حتی اسامی چند بانک را جهت و انتقال مالی به این وزارتخانه دادند که وزارت خزانهداری آمریکا دو بانک ایرانی را قبول کرده و سه بانک ترکیهای را رد کرده است.»
کلاهی افزود: «اگر الان با دست خودمان از چارچوب نظام بانکی جهانی خارج شویم عملا این راه را نیز خواهیم بست. یکی از دفاعهای ما در جامعه بین الملل این است که آمریکا برخلاف قوانین بینالمللی ما را تحریم کرده است اما اکنون خودمان نیز داریم یکی از اصلیترین قوانین بینالمللی را نقض میکنیم.»
نایب رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران همچنین در خصوص تاثیرات نپیوستن به کنوانسیونهای FATF بر رتبه ایران در شاخصهای بینالمللی اقتصادی گفت: «شرکتهای بزرگ و کشورها وقتی با کشوری مبادلات تجاری انجام میدهند ابتدا به این مسائل توجه میکنند. حال اگر نهادهای بینالمللی پرچم سیاه بگذارند و اعلام کنند که در سیستم مالی (حکومت اسلامی) ایران پولشویی صورت میگیرد هیچکس ریسک سرمایهگذاری و یا انجام مبادلات تجاری با ایران را قبول نمیکند.»
این فعال اقتصادی در حالی از صدور مجوز واشنگتن برای صادرات دارو به ایران از سوی چند شرکت آمریکایی خبر داده که مقامهای حکومت اسلامی همواره از تحریمهای آمریکا به عنوان مانعی جدی در برابر واردات دارو خبر دادهاند. در مقابل اما دولت آمریکا بارها اعلام کرده که دارو و اقلام بشردوستانه را از تحریمهای خود علیه ایران مستثنا کرده است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز اوایل آبانماه از محدود شدن شدید واردات کالاهای بشردوستانه مانند دارو به ایران به خاطر تحریمهای آمریکا خبر داده و اعلام کرده بود که این امر مشکلاتی جدی را برای سلامتی شهروندان ایران به وجود آورده است.
پیش از گزارش این سازمان حقوق بشری، وزارت خزانهداری آمریکا از ایجاد “مکانیزم جدیدی” برای تضمین تداوم صادرات کالاهای بشردوستانه به ایران، در کنار سیاست “فشار حداکثری” بر جمهوری اسلامی، خبر داده بود. وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود تأکید کرده بود که همچنان به ارسال نامحدود کمکهای بشردوستانه به مردم ایران متعهد باقی خواهد ماند؛ مردمی که به گفته این وزارتخانه “۴۰ سال است از سوء مدیریت این رژیم فاسد رنج میبرند.”
گروه ویژه اقدام مالی ۲۶ مهرماه گذشته مهلت حکومت اسلامی برای تصویب کامل لوایح مربوط به مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را برای چهار ماه دیگر تمدید کرد و از تمامی کشورهای عضو خود خواست تا نظارتی ویژه را بر مبادلات مالی و پولی با جمهوری اسلامی و سرمایهگذاری در شرکتهای فعال در ایران اعمال کنند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی
تنظیم از خبرگاه