اپل و گوگل، اپلیکیشن پیامرسان اماراتی توتوک را که اخیرا در خاورمیانه و خارج از آن محبوب شده است، به ظن جاسوسی از کابران از فروشگاههای اینترنتی خود حذف کردند.
مقامهای شرکت اپل در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفتند در حال بررسی این برنامه هستند و تا به نتیجه نرسیدن تحقیقات، امکان نصب این برنامه وجود ندارد. اما افرادی که پیش از این، برنامه توتوک را در گوشیهای خود نصب کرده باشند میتوانند به استفاده از آن ادامه دهند.
گوگل نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که این برنامه را بهدلیل یک مشکل حقوقی حذف کرده است. این سخنان در حالی مطرح میشود که توتوک روز گذشته گفته بود که این اپلیکیشن بهدلیل «مسائل فنی» بهطور موقت از فروشگاههای اینترنتی گوگل و اپل حذف شده است.
طبق گزارش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، پیامرسان توتوک که اخیرا در امارات عربی متحده محبوب شده، در واقع ابزار جاسوسی است که دولت برای ردیابی کاربران خود استفاده میکند.
نیویورک تایمز با استناد به گفتههای مقامهای آمریکایی مطلع از یک تحقیق محرمانه ، در گزارشی که روز ۲۲ دسامبر (یک دی) منتشر کرد، نوشت که دولت امارات با استفاده از اپلیکیشن توتوک ToTok اقدام به ردیابی مکالمات، موقعیت جغرافیایی، تصاویر و دادههای افراد دیگری که این اپلیکیشن را روی گوشیهای خود دارند میکند.
امارات پیش از این فیستایم اپل، واتساپ و سایر برنامههای ارتباطی اینترنتی را مسدود کرده بود. رسانههای این کشور از مدتها پیش درباره توتوک بهعنوان گزینهای جایگزین برای مهاجران ساکن در امارات تبلیغ میکرد تا از این طریق با نزدیکان خود بهطور رایگان تماس بگیرند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود نوشت که عمر توتوک چند ماه بیشتر نیست و میلیونها بار توسط کاربرانی در امارات دانلود شده است.
طبق این گزارش، نظارت دولت در امارات بسیار قوی است و این کشور از مدتهای قبل مظنون به استفاده از حملات سایبری معروف به «روز صفر» [یک تهدید سایبری پنهان که برای هیچکس غیر از هکرها قابل شناسایی نیست] برای هدف قرار دادن کنشگران حقوق بشر و دیگران است.
نیویورک تایمز، توتوک را راهی برای دسترسی آزاد دولت به اطلاعات شخصی کاربران توصیف کرده است چراکه میلیونها کاربر میتوانند برنامه را روی گوشیهای خود نصب کنند و بهطور ناخودآگاه اجازه دهند این برنامه به اطلاعات شخصی آنها دسترسی پیدا کند
این اپلیکیشن به مانند سایر برنامههای مشابه درخواست اطلاعات مکان برای پیشبینی آب و هوا را ارائه میدهد. توتوک همچنین درخواست دسترسی به شمارههای تلفن ذخیره شده در گوشی کاربر را برای ارتباط با دوستانشان ارائه میدهد. این برنامه همچنین درخواست دسترسی به میکروفن، دوربین، تقویم و سایر دادهها را به کاربر میدهد.
در پی انتشار این گزارش، توتوک روز گذشته در یک نوشته وبلاگی گرچه بهطور مستقیم به گزارش نیویورک تایمز پاسخ نداد اما گفت: «با توجه به شایعاتی که امروز درباره توتوک پخش شده است، یکی از اهداف سازندگان این برنامه، ایجاد برنامه ارتباطی مطمئن و کاربردی است.»
این نوشته تاکید میکند که توتوک مجهز به استانداردهای امنیتی بالا برای محافظت از دادههای کابران و ایجاد چارچوبی برای حفظ حریم خصوصی افراد مطابق با الزامات قانونی محلی و بینالمللی است.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود با اشاره به تجزیه و تحلیل فنی و گفتوگو با کارشناسان میگوید که شرکت بریج هولدینگ صاحب اپلیکیشن توتوک به احتمال زیاد با یک شرکت امنیت سایبری اماراتی به نام دارک متر ارتباط دارد. طبق این گزارش، شرکت دارک متر، تعدادی از کارمندان سابق سیا و آژانس امنیت ملی آمریکا را بهکار گرفته است و با حکومت امارات روابط تجاری نزدیکی دارد.
منبع سایت یورونیوز به زبان فارسی، : ۲۴ دسامبر ۲۰۱۹