اوکراین در جستجوی بقایای موشک در محل سانحه هواپیما در ایران

رژیم ایران از انتقال جعبه سیاه هواپیمای سانحه دیده اوکراینی به جای امن خبر داده است. یک مقام اوکراینی می‌گوید کشورش در جستجوی بقایای موشک روسی در محل سانحه است. کانادا هم کارشناسی را برای نظارت بر تحقیقات سانحه برگزیده است.

علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی گفته است هواپیمای اوکراینی سانحه دیده دارای ۱۶۷ مسافر و نه نفر خدمه پروازی (اوکراینی) بوده که تمام افراد در این سانحه جان خود را از دست داده‌اند. ۱۴۶ نفر از مسافران دارای گذرنامه ایرانی، ۱۰ نفر دارای گذرنامه افغانستانی، پنج نفر دارای گذرنامه کانادایی، چهار نفر دارای گذرنامه سوئدی، و دو نفر نیز دارای گذرنامه اوکراینی بوده‌اند. این مقام هواپیمایی ایران همچنین گفت ممکن است تعدادی از مسافران دارای تابعیت چندگانه باشند و در سایر گزارش‌ها با ملیتی دیگر معرفی شوند. فهرست فوق مربوط به گذرنامه‌هایی است که قربانیان با آنها از مرز جمهوری اسلامی ایران خارج شده‌اند.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا هم درباره هویت مسافران هواپیمای سانحه دیده گفته است ۱۳۸ نفر عازم کانادا بودند که از این تعداد، ۶۳ نفر کانادایی بوده‌اند و گفت که “کل کشور در این درد سهیم‌اند”.

نخست وزیر کانادا افزود که شهروندان کانادا در این زمینه “پرسش‌هایی دارند و سزاوار دریافت پاسخ آنها هستند.” او اطمینان داد که کانادا “یا از طریق هم‌پیمانان خود یا به طور مستقیم در تحقیقات مشارکت خواهد کرد.” به گفته او کانادا تخصص بالایی در این زمینه دارد.

هواپیمای اوکراینی بامداد چهارشنبه ۱۸ دی (هشتم ژانویه) در منطقه محمود آباد شهریار و نزدیک شهرک پرند در جنوب غرب تهران سقوط کرد.

رئیس سازمان هواپیمایی درباره پیدا شدن جعبه سیاه هواپیمای سانحه دیده گفت: «دستگاه‌های ثبت و ضبط اطلاعات پروازی (جعبه سیاه) پیدا شده و تحویل مسئول بررسی سانحه شده است. مستندات و شواهد سایت بررسی و ثبت و قطعات باقیمانده هواپیما جمع آوری شده و به محلی امن منتقل شد.»

عابدزاده در ادامه خاطرنشان کرد که جعبه‌های سیاه هواپیما شامل دستگاه ثبت اطلاعات پروازی و دستگاه ضبط صدای کابین خلبان توسط عوامل تجسس و نجات پیدا شده و در اختیار تیم بررسی سانحه قرار گرفته است. او اما تاکید کرد هر دو دستگاه در اثر سانحه و آتش سوزی آسیب دیده‌اند. قسمت حافظه هر دودستگاه وجود دارد، اما آسیب فیزیکی بر روی آنها قابل مشاهده است.

گروه تحقیق اوکراینی در پی یافتن بقایای موشک روسی

رئیس سازمان هواپیمایی تاکید کرد که تیم بررسی سانحه “مطابق با استانداردهای ضمیمه شماره ۱۳ پیمان شیکاگو” از تمامی کشورهایی ذینفع دعوت کرده است تا نسبت به معرفی نمایندگان خود در فرآیند بررسی سانحه اقدام کنند.به گفته این مقام ایرانی هیئت تخصصی اوکراین به زودی عازم ایران می‌شود.

اولکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت ملی اوکراین در صفحه فیسبوک خود نوشت: «گروه تحقیق اوکراینی در نظر دارد برای یافتن بقایای یک موشک روسی محل سقوط هواپیما را جستجو کند.»

دانیلوف تصریح کرد که گروه تحقیق اوکراینی احتمالات متفاوتی را بررسی خواهند کرد؛ نقص فنی، انفجار موتور، اقدام تروریستی و یا احتمال حمله موشکی.

خلبان شرایط غیر معمول گزارش نداده

رئیس سازمان هواپیمایی تائید کرده است که “هیچ پیام رادیویی توسط خلبان در خصوص شرایط غیر معمول دریافت نشده” ولی مطابق گزارش‌های شاهدان عینی “آتش‌سوزی در هواپیما مشاهده شده” است.

به گفته رئیس سازمان هواپیمایی “هیچ پیام رادیویی توسط خلبان در خصوص شرایط غیر معمول دریافت نشده” ولی مطابق گزارش‌های شاهدان عینی “آتش‌سوزی در هواپیما مشاهده شده” است. او همچنین گفت هواپیما ابتدا به سمت غرب در حال خروج از محدوده فرودگاه بوده، پس از بروز مشکل به سمت راست گردش کرده و در زمان سقوط دارای خط سیری در مسیر بازگشت به فرودگاه بوده است.

او تاکید کرد: «اطلاع اولیه برای کشورهای اوکراین به عنوان کشور محل ثبت آمریکا، ایالات متحده به عنوان کشور سازنده، سوئد و کانادا به عنوان کشورهای متقاضی که اتباع آنها در این هواپیما بودند، صادر شده است.»

رئیس سازمان هواپیمایی ایران روز سانحه اعلام کرده بود که جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی به آمریکا داده نخواهد شد. به گفته این مقام ایرانی طبق قوانین و مقررات بین‌المللی تنها مرجع بررسی و اظهارنظر در این خصوص کمیته بررسی سانحه است که در ایران فعالیت می‌کند.

در این میان “هیئت امنیت حمل‌ونقل” کانادا اعلام کرده است که کارشناسی را برای بررسی و نظارت بر این تحقیقات برگزیده‌است. کانادا از سال ۲۰۱۲ رابطه دیپلماتیکی با ایران ندارد. معمولا ایتالیا نقش رابط بین دو کشور را ایفا می‌کند.

ترودو نخست وزیر کانادا در پاسخ به سوالی در رابطه با احتمال ارتباط سقوط هواپیما و حملات موشکی ایران به عراق ، گفت که “هنوز برای حدس و گمان خیلی زود است.” او گمانه‌زنی در این مرحله را “خطرناک” خواند.

مسیر برخورد هواپیما نشان‌دهنده این است که هواپیما که ابتدا به سمت غرب در حال خروج از محدوده فرودگاه بوده، پس از بروز مشکل به سمت راست گردش کرده و در زمان سقوط دارای خط سیری در مسیر بازگشت به فرودگاه بوده است.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۹ ژانویه ۲۰۲۰