شماری از آثار و آبدات تاریخی-فرهنگی ولایت بامیان افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی و بیتوجهی بازدیدکنندگان درخطر نابودی قرار گرفتهاند. در میان این آثار، ۶ اثری که ثبت یونسکو نیز است قرار دارند.
ولایت بامیان در مرکز افغانستان به دلیل داشتن شمار زیادی از آبدات تاریخی، به گنجینه آبادات و آثار تاریخی-فرهنگی این کشور شهره است. اخیرا اما، شماری از این آبدات باستانی به دلیل برف باریهای سنگین، بیتوجهی جهانگردها و بازدیدکنندگان و در برخی موارد بیتوجهی مسئولین در خطر ویرانی قرار گرفتهاند.
طاهر زهیر، والی بامیان در گفتگو با رادیو بینالمللی فرانسه میگوید که از میان تمامی آبدات تاریخی بامیان، ۸ آبده به عنوان میراثهای فرهنگی جهانی در سازمان یونسکو ثبت شده است که از این ۸ آبده، تنها پیکره بودای صلصال و شهر تاریخی غلغله با همکاری یونسکو تحکیم کاری شده است.
والی بامیان همچنین میگوید که بامیان چون موزهی آثار و آبدات تاریخی است که شمار زیادی از این آبدات چون کوشکهها، منارها، شهر باستانی ضحاک، شهر چهل برج، مجموعه مغارههای تاریخی و یک شمار دیگر آبدات، نیاز به مرمتکاری و تحکیمکاری دارند. والی بامیان هشدار میدهد درصورتی که تدابیر احتیاطی لازم برای حفظ این آبدات تاریخی-فرهنگی گرفته نشود، تغییرات اقلیمی میتواند “تاثیرات ویرانکنندهای” روی این آثار بگذارد.
بامیان به دلیل داشتن آبدات زیاد، سالانه، هزاران جهانگرد و بازدیدکننده را به سوی خود میکشاند. اما بیتوجهی این بازدیدکنندگان نیز تهدید دیگری برای آبدات باستانی و تاریخی بامیان شده است.
رها احمدی باشنده ولایت بامیان به رادیو بینالمللی فرانسه میگوید که روی دیوارهای شمار زیادی از مکانها و آبدات تاریخ بامیان، بازدیدکنندگان یا نامهایشان را حک میکنند و یا یادگاری مینویسند. برخیها دیگر نیز از ریختن آشغال در این مکانهای تاریخی شکایت میکنند.
طاهر زهیر، والی بامیان در مورد این مساله میگوید که کمبود تشکیلات ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان سبب شده تا این ریاست نتواند به شکلی که نیاز است از تمامی آبدات تاریخی این ولایت نگهداری و حفاظت کند.
به گفته والی بامیان، هر مکان تاریخی بامیان، تنها یک مامور برای توزیع بلیط برای بازدیدکنندگان دارد و نبود رهنمای سبب بیتوجهی بازدیدکنندگان شده است.
منبع سایت رادیو بین المللی فرانسه، ۱۷ ژانویه ۲۰۲۰