یکی از نشریات سرسپرده به حکومت ولایت فقیه بنام “تابناک” یک نظرسنجی بین خوانندگان خود در ایران انجام داده برای پاسخ دادن به “مهمترین قصور قوای سه گانه در سال ١٣٩٧”. البته این نشریه درک خود را از مفهوم این “قوای سه گانه” توضیح نداده است اما از پنج پرسش مطرح شده در نظر پرسی می توان به روشنی متوجه شد که منظور از قوای سه گانه در واقع “قوه یگانه” و استبدادی ولایت فقیه در ایران است. این نواقص (پنج گانه) مزبور که ٨٨٤٦ نفر به آن ها پاسخ داده اند عبارتند از : قیمت حکومتی ارز، پرداخت به مالباختگان، وضعیت بازار گوشت و خودرو و مسکن، عدم رسیدگی به مشکلات مردم و کارگران و در آخر فیلترینگ اینترنت می باشند.
اگر چه در ملغمه ای بنام “قانون اساسی” حکومت اسلامی مسلط بر ایران از قوای سه گانه صحبت شده است اما همه آن ها در همان به اصطلاح قانون اساسی زیر مجموعه اداری، قانونگذاری و قضائی قوه ولایت فقیه هستند. بر همین روال، هم ما و هم دست اندرکاران عمامه دار و بی عمامه نشریه تابناک، می دانیم که سر و ته همه معضلات عنوان شده در نظر سنجی مزبور به حول قوه الهی یعنی قوه مطلقه ولایت فقیه وصل است. در این رابطه نشریه تابناک به یکی از اصول پایه ای تمدن بشر امروز، یعنی تفکیک و استقلال قوای حاکم بر کشور، یعنی قوای قضائیه، مقننه و مجریه، عامداً اهانت میکند؛ امری که یکی از سیاست های تبلیغاتی دستگاه ولایت فقیه است.
در حکومت های استبدای تنها یک قوه وجود دارد به نام قوه مطلقه حاکم و البته با نام های متعدد و متفاوتی مانند سلطانی، سلطنتی، پادشاهی ملوکی یا شیخی، جمهوری شورائی، جمهوری خلقی، جمهوری اسلامی و این اواخر قوه یا ولایت مطلقه فقیه.
تفکیک عملی قوا در اروپا با خلع پادشاه از قدرت مطلقه اش آغاز گردید. اندیشمندان عصر روشنگری، در تئوری و خیلی پیش از انقلاب کبیر فرانسه، حاکمیت بر مردم را تعریف کرده و به این نتیجه رسیده بودند که حاکمیت در واقع و در کنه خود از سه جریان تشکیل شده است: قدرت قانونگذاری، قدرت اجرائی، و قدرت قضاوت که در فارسی به این سه رکن قوای مجریه، مقننه و قضائیه می گویند. با کشف این سه رکنِ حکومت، انذیشمندان عصر روشنگری به این نتیجه رسیده بودند که تمرکز این سه قوا در دست حاکم مطلق جامعه را از پیشرفت باز داشته، مغایر با عدالت اجتماعی است و شهروندان بشدت از آن متضرر شده و رنج می برند. بر پایه این تحلیل راه دیگری جز کوتاه کردن دست پادشاه، پاپ و جنگ سالار از حکومت در شالوده و ارکان جامعه نبود.
ایدهء عدم تمرکز قدرت که در عصر روشنگری مطرح شده بود اینک در بخش بزرگی از جهان تحقق یافته است. امنیت و آسایش فردی و اجتماعی شهروندان، در مقابل قانون، در نظامی پر پایهء وجود سه رکن اساسی و مستقل مزبور که توسط یک قانون اساسی دموکراتیک و سکولار حقانیت و قانونیت یافته است تضمین می گردد. ولایت فقیه و سرسپردگانش نظیر نشریه “تابناک” سرشان را زیر برف کرده، هندوانه زیر بغل همدیگر می گذارند و دیدن واقعیات موجود در ایران را به ملت واگزار کرده اند.
منوچهر يزديان
۱۳ فروردين ۱۳۹۸ – ۲ آوريل ۲۰۱۹
مهمترین قصور قوای سه گانه در سال ۹۷ چه بود؟
سایت تابناک طی یک نظرسنجی در پایان سال ۹۷ با قرار دادن پنج گزینه که با واکنشهای منفی مردم و کاربران شبکههای اجتماعی در سال گذشته مواجه شده بود، از آنها خواست از میان گزینه های تصویب شدده و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومنی، پرداخت بدهی مؤسسات اعتباری به مالباختگان توسط دولت، عدم مدیریت بازار خودرو، گوشت و مسکن، عدم رسیدگی بموقع به مشکلات کارگران و بازنشستگان و فیلترینگ برخی شبکههای اجتماعی یک مورد را به عنوان مهمترین قصور قوای سه گانه در سال ۹۷ تعیین کنند.
در این نظرسنجی ۸۸۴۶ تن از مخاطبان تابناک شرکت کردند و ۴۱.۰۱ درصد از آنها مهمترین قصور قوای سه گانه را عدم مدیریت بازار خودرو، گوشت و مسکن دانستند. تصویب و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومنی دومین انتخاب مخاطبان به عنوان قصور مهم قوای سه گانه در سال ۹۷ بود که ۲۴.۳۵ درصد آرا را از آن خود کرد.
پرداخت بدهی مؤسسات اعتباری به مالباختگان توسط دولت با ۲۰.۹۱ درصد نیز رایی نزدیک به گزینه دوم را از آن خود کرد. اما فیلترینگ برخی شبکه های اجتماعی و عدم رسیدگی بموقع به مشکلات کارگران و بازنشستگان با ۷.۵۶ و ۶.۱۶ درصد از انتخاب مخاطبان تابناک در ردههای چهام و پنجم این نظرسنجی قرار گرفتند.در این نظرسنجی ۸۸۴۶ تن از مخاطبان تابناک شرکت کردند و ۴۱.۰۱ درصد از آنها مهمترین قصور قوای سه گانه را عدم مدیریت بازار خودرو، گوشت و مسکن دانستند. تصویب و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومنی دومین انتخاب مخاطبان به عنوان قصور مهم قوای سه گانه در سال ۹۷ بود که ۲۴.۳۵ درصد آرا را از آن خود کرد.
برگرفته از تابناک
پرداخت بدهی مؤسسات اعتباری به مالباختگان توسط دولت با ۲۰.۹۱ درصد نیز رایی نزدیک به گزینه دوم را از آن خود کرد. اما فیلترینگ برخی شبکه های اجتماعی و عدم رسیدگی بموقع به مشکلات کارگران و بازنشستگان با ۷.۵۶ و ۶.۱۶ درصد از انتخاب مخاطبان تابناک در ردههای چهام و پنجم این نظرسنجی قرار گرفتند.