علیرغم تهدیدهای حشد الشعبی، ترامپ و برهم صالح در حاشیه برگزاری مجمع جهانی اقتصاد در سویس دیدار و گفتگو کردند

گروه‌های کتائب حزب‌الله و النجبا از زیر مجموعه‌های حشد الشعبی با انتشار بیانیه‌های جداگانه‌ای به برهم صالح هشدار داده بودند که اگر با ترامپ در اجلاس داووس دیدار و گفت‌وگو کند او را از بغداد اخراج می‌کنند. ابوعلی العسگری، مسئول امنیتی کتائب حزب‌الله عراق در تهدید برهم صالح با انتشار پیامی در توییتر نوشته بود:

«ما بر ضرورت تعهد برهم صالح برای عدم دیدار با ترامپ و دار و دسته قاتل او تأکید می‌کنیم و اگر خلاف این امر اتفاق بیفتد، عراقی‌ها به دلیل رفتار مغایر با اراده ملی [رئیس جمهوری] علیه او موضع‌گیری خواهند کرد.»

به رغم این تهدیدات، رئیسان جمهوری دو کشور در یک نشست خبری که بعد از ظهر چهارشنبه ۲۲ ژانویه/ ۳ بهمن در محل برگزاری اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس برگزار شد، اعلام کردند که روابط آمریکا و عراق با وجود تنش‌های اخیر رو به بهبود و در حال گسترش است. ترامپ در جمع خبرنگاران گفت:

«ما بر سر بسیاری از چیزها با هم همکاری می‌کنیم. ما همکاری نظامی داریم و بر ضد داعش هم با هم کار می‌کنیم. ما می‌بایست چند موضوع خیلی دشوار را با هم به بحث بگذاریم اما موضوعات بسیار مثبتی هم هستند. ما دو کشور دوست هستیم و روابط ما با هم بسیار خوب است.»

نمایندگان شیعه پارلمان عراق شنبه ۴ ژانویه/ ۱۴ دی در واکنش به ترور قاسم سلیمانی در بغداد در جلسه فوق‌العاده پارلمان، با ۱۷۰ امضا قطعنامه اخراج سربازان آمریکایی از خاک عراق را به تصویب رساندند. دونالد ترامپ در واکنش به قطعنامه پارلمان عراق، آن کشور را به اعمال تحریم‌های اقتصادی تهدید کرد:

«ما یک پایگاه هوایی بسیار گران‌قیمت در آنجا داریم. ساخت این پایگاه سال‌ها قبل از ریاست جمهوری من میلیاردها دلار هزینه داشته. تا هزینه آن را نپردازند، جایی نمی‌رویم.» ترامپ در جمع خبرنگاران در داووس در پاسخ به احتمال تحریم عراق گفت: «باید ببینیم چه می‌شود. برای اینکه ما کارها را باید بر اساس شرط‌هایی که خودمان مقرر می‌کنیم انجام دهیم.»

برهم صالح، رئیس جمهوری عراق گفت: «دیدار با پرزیدنت ترامپ فرصت بسیار مهمی است که درباره تحولاتی که در کشورهای همسایه ما اتفاق می‌افتد صحبت کنیم. ما در دوران بسیار دشواری به سر می‌بریم و با چالش‌های بزرگی روبرو هستیم و من به دنبال یک گفت‌وگوی صادقانه و پرحاصل با پرزیدنت هستم.» صالح در ادامه سخنانش در جمع خبرنگاران گفت: «ما یک رابطه بلندمدت با هم داریم و ایالات متحده آمریکا متحد ما در جنگ با داعش است. این مأموریت باید به اتمام برسد. گمان می‌کنم من و پرزیدنت مأموریت مشترکی داریم و آن هم یک عراق مستقل و باثبات است که با همسایگانش در صلح به سر ببرد.»

این دومین دیدار صالح و ترامپ در طی یک سال است. سپتامبر/ شهریور سال گذشته رئیسان جمهوری دو کشور در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفتوگو کرده بودند.

دفتر رئیس جمهوری عراق بعد از دیدار صالح و ترامپ با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که عراق در تلاش است رابطه متعادلی با همه همسایگان و متحدان خود در منطقه برقرار کند و در همان حال با توجه به منافع ملی عراق مستقل بماند.

پنجاهمین دور مجمع جهانی اقتصاد سه‌شنبه ۲۱ ژانویه/یکم بهمن در داووس سوئیس آغاز به کار کرد. در این اجلاس از ۱۱۷ کشور جهان، سه هزار کارفرما، سیاست‌مدار، پژوهشگر و نمایندگان نهادهای مدنی و همین‌طور رئیسان دولت یا نخست‌وزیران ۵۰ کشور جهان حضور دارند.«خاورمیانه ناآرام» یکی از موضوعاتی است که در داووس سوئیس به بحث گذاشته شد. نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، فواد حسین، وزیر دارایی و یکی از اعضای حزب دموکرات کردستان و همینطور جنین هنیس پلاسچارت، نماینده ویژه جدید دبیرکل و رئیس هیات یاریرسانی سازمان ملل به عراق به نمایندگی از عراق و اقلیم کردستان در اجلاس داووس، در پنل «بازیگرانی برای جهانی متعادل و پایدار» حضور دارند. نچیروان بارزانی نیز در حاشیه این اجلاس با ترامپ دیدار و گفت‌وگو کرد.

منبع: سایت رادیو زمانه، ۲۲ ژانویه ۲۰۲۰