اختلال اینترنت در ترکیه برای جلوگیری از انتشار اطلاعات. نوشته محسن سپهری، شهروند خبرنگار

براساس گزارش‌های منتشر شده از سوی نهادهای نظارتی اینترنت، از شامگاه پنج‌شنبه ۸ اسفند (۲۷ فوریه) شبکه اینترنت در کشور ترکیه با اختلال‌های جدیدی از سوی دولت این کشور مواجه شده است. این اختلال‌های جدید در واقع فیلترینگ گسترده‌ای است که دولت ترکیه روی سایت‌هایی مانند توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و یوتیوب اعمال کرده است. همچنین اختلال در ارسال تصویر و ویدئو در واتساپ برقرار کرده است.

سازمان نت‌بلاکس که یکی از نهادهای مستقل نظارت اینترنت و رصد وضعیت دسترسی‌ها به اینترنت است، در گزارشی با اشاره به قطع دسترسی شهروندان ترکیه‌ای به برخی از شبکه‌های اجتماعی، این اختلال جدید را در ساعت ۲۳:۳۰ به وقت محلی تایید کرده است. در این گزارش آمده است که این قطعی ابتدا از طریق اپراتور ملی ترک‌تلکام به اجرا درآمد و در ادامه نیز دیگر ارائه‌دهندگان خدمات اینترنت، سایت‌هایی مانند توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و یوتیوب را فیلتر کردند. همچنین داده‌های دورسنجی این سازمان نشان می‌دهد که سرورهای پیام‌رسان واتساپ نیز در همین زمان با اختلال ارسال و دریافت فایل‌های تصویری و ویدیویی مواجه شده‌اند؛ گفته می‌شود فیلترینگ اعمال شده از سوی دولت اردوغان، برای جلوگیری از انتشار اخبار مرتبط با کشته شدن نظامیان ترکیه در سوریه و اطلاعات نظامی و امنیتی مرتبط با این اتفاق است.

فیلترینگ گسترده در ترکیه در پی هدف قرار گرفته شدن نیروهای نظامی این کشور در سوریه و کشته و مجروح شدن ده‌ها نظامی این کشور صورت گرفته است.

در نتیجه بمباران مواضع ارتش ترکیه در شهر استراتژیک سراقب، شمار زیادی از نظامیان ترکیه کشته شده‌اند. منابع نزدیک به گروه تحریر الشام (القاعده) خبر از کشته شدن ۳۷ تن و مجروح شدن دست‌کم ۲۰ نظامی ترکیه را اعلام کرده‌اند، همزمان برخی گزارش‌های تایید نشده از کشته شدن ۶۰ نفر خبر می‌دهند.

ترکیه در سال‌های اخیر تلاش کرده تا با محدودیت‌های موقتی که بر اینترنت اعمال کرده است، در زمان‌هایی خاص مانند اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ که در ترکیه رخ دادند از انتقال اطلاعات و انتشار اخبار غیر از آنچه دولت در نظر دارد، جلوگیری کند. موضوعی که می‌توان گفت به‌صورت حدودی، شهروندان ایرانی نیز شبیه آن را در ماه‌ها و سال‌های اخیر تجربه کرده‌اند.

با این حال باید گفت که این روند با توجه به پروپاگاندای گسترده دولت اردوغان و حزب اسلام‌گرای او، آک‌پارتی، در راستای دخالت‌های این کشور در دیگر مناطق و همچنین محدودیت‌ها علیه دیگر قومیت‌ها در ترکیه است.

براساس اطلاعات موجود، آخرین اقدام جدی دولت ترکیه برای ایجاد اختلال در اینترنت به دسامبر سال ۲۰۱۶ باز می‌گردد. آن زمان نیز دولت ترکیه می‌خواست از انتشار و به اشتراک‌گذاری یک ویدئو جلوگیری کند؛ در آن ویدئو سربازان ترکیه به‌دست تروریست‌های گروه داعش به قتل می‌رسیدند.

ترکیه در سال ۲۰۱۶ قانونی با عنوان “killswitch” را به تصویب رساند که به مرجع نظارتی ICTA اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به نظارت وزیران، دسترسی به اینترنت را به دلیل نیازهای مربوط به جنگ یا امنیت ملی به طور جزئی یا کاملاً به حالت تعلیق درآورد.

منبع: سایت ایران وایر، ۲۸ فوریه ۲۰۲۰