فرار از زندان: زندانیان زندان‌های الیگودرز و خرم‌آباد دست به فرار از زدند

زندانیان زندان الیگودرز که تصاویری از تلاش آنها برای فرار از زندان منتشر شده بود، موفق به فرار نشدند. فرماندار الیگودرز در استان لرستان گفته اعتراض زندانیان این شهر سرکوب شده است.

شب گذشته تصاویری از این زندان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود که در آن صدای تیراندازی شنیده می‌شد و همچنین برخاستن دود از محل زندان را نشان می‌داد. حمید کشکولی، فرماندار الیگودرز گفته: «زندانیان الیگودرز عصر (دیروز) در یک اقدام خودسرانه و غیرقانونی اقدام به اعتراض در داخل زندان کرده بودند که نشر این خبر به بیرون از زندان موجب نگرانی برخی شهروندان شده بود.» احتمال می‌رود که دلیل گریز این زندانیان هم ترس از شیوع ویروس کرونا باشد. اما حمید کشکولی درباره علت شورش و اعتراض در زندان الیگودرز گفته: «علت و عاملین ایجاد ناآرامی مشخص نیست ولی عوامل انتظامی و امنیتی به دنبال برخورد با عاملین این ماجرا هستند.» به گفته کشکولی سرشماری حاکی از تکمیل بودن نفرات داخل زندان است. یک روز قبل از شورش زندان الیگودرز، ۲۳ زندانی از زندان پارسیلون خرم‌آباد گریختند. گفته می‌شود یک زندانی به ضرب گلوله ماموران کشته شده و یک زندانی دیگر هم زخمی شده است.

پیشتر نیز گزارش شده بود که: یک روز پس از آنکه سازمان‌های حقوق بشری از کارشکنی مقامات قضایی برای اعطای مرخصی به زندانیان خبر داده بودند، گروهی از زندانیان زندان پارسیلون خرم‌آباد موفق به فرار شدند. شیوع کرونا در زندان‌های پرتراکم و پرجمعیت ایران، زندانیان و خانواده‌های آنان را مضطرب کرده است.

غروب پنج‌شنبه ۲۹ اسفند در آستانه گردش سال روابط عمومی اداره کل زندان‌های استان لرستان با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که در اردوگاه حرفه‌آموزی و کاردرمانی زندان پارسیلون خرم‌آباد گروهی از زندانیان «در زمانی که مأموران مشغول سرشماری و کنترل افراد بوده و در تطبیق و تشخیص شرایط واجدان عفو اعلام شده بودند از غفلت ماموران سوء استفاده نموده» و از محل اردوگاه متواری شدند.

در این اطلاعیه به تأکید یادآوری شد که اردوگاه یاد شده «ویژه نگهداری زندانیان جرائم سبک» و به همین لحاظ این مرکز از «سطح حفاظتی معمولی» برخوردار است. بر همین اساس در این اردوگاه در مجموع ۲۰۰ نفر زندانی هستند.

ساعتی بعد محمود ثمینی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار لرستان در یک نشست خبری تعداد زندانیان متواری را ۲۳ نفر اعلام کرد. ثمینی گفت:

«در حین فرار یک زندانی با تیراندازی مأموران کشته و یک زندانی دیگر مجروح شد که به بیمارستان انتقال داده شد. با تلاش ماموران یک زندانی در حین فرار نیز دستگیر شد.»

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان در ادامه سخنانش گفت:

«مأموران انتظامی در تعقیب این زندانیان هستند تا آنها را دستگیر و به زندان برگردانند. اینکه چگونه این زندانیان موفق به فرار از زندان شدند در دست بررسی است.»

ثمینی به تأکید اعلام کرد:

«این افراد کسانی بودند که به جرم حمل مواد مخدر دستگیر شده بودند و طبق آخرین خبری که داریم هنوز حکمی برایشان صادر نشده است.»

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، در گزارشی به شورای حقوق بشر سازمان ملل، شمار زندانیان در ایران را ۱۸۹ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده است. در روزهای پایانی سال ۹۸ ابراهیم رئیسی در دو بخشنامه دستور اعطای مرخصی به ۸۵ هزار زندانی را صادر کرد. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم با عفو ۱۰ هزار زندانی که گفته می‌شود نیمی از آنها زندانیان سیاسی هستند موافقت کرد. روز گذشته برخی منابع حقوق بشری اعلام کرده بودند که مقامات قضایی در اعطای مرخصی به زندانیان کارشکنی می‌کنند.

منبع هر دو خبر بالا: سایت رادیو زمانه (مستقر در هلند)، ۱ و ۲ فروردین ۱۳۹۹
تصویر: زندان پارسیلون خرم‌آباد