تهدیدات اتمی توسط رژیم ایران: نوسازی و تکمیل راکتور آب سنگین اراک در حال انجام است

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، روز چهارشنبه ۲۰ فروردین/ ۸ آوریل اعلام کرد: «نوسازی و تکمیل راکتور آب سنگین خنداب (اراک)، بر اساس مفاد مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در حال انجام است.»

همزمان مجلس ایران در تازه‌ترین گزارش خود، بر «ادامه تلاش بازطراحی و بهینه‌سازی رآکتور آب سنگین اراک و تبدیل آن به رآکتور مدرن با ماهیت آب سنگین در همه ابعاد، اعم از خنک‌کننده، بازتاب دهنده، کندکننده» تأکید کرد و نوشت: «طبق اعلام سازمان انرژی اتمی ایران، قرارداد مشاوره بازنگری مدارک طراحی پایه رآکتور تحقیقاتی خنداب در سه مقطع با طرف چینی به اتمام رسیده و طرفین تعهدات قراردادی خود را به انجام رسانده و در خصوص سوخت بارگذاری اول این رآکتور، مذاکرات پیش‌نویس قرارداد و بر طرف نمودن ملاحظات‌طرفین در حال پیگیری است». این گزارش همچنین بر «حفظ و فعال نگه‌داشتن کارخانه تولید آب سنگین اراک با ظرفیت ۲۰ تن در سال و امکان فروش آب سنگین تولیدی مازاد بر ۱۳۰ تن در بازارهای جهانی» تأکید کرده است.

قرار بود در روز ملی فن‌اوری هسته ای در ایران، مراسمی با حضور حسن روحانی برگزار شود، اما شیوع ویروس کرونا در این کشور، این برنامه را لغو کرد.

صالحی در پیامی به مناسبت روز ۲۰ فروردین که در ایران به نام “روز ملی فن‌اوری هسته‌ای” نام گذاری شده، نوشت که «۱۲۲ دستاوردِ جدیدِ این سازمان در طول یک‌سال گذشته … نوید بخش آغاز فصلی جدید در توسعه همه‌جانبه فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی ایران است». او ادامه داد که «گسترشِ بیش از پیش تولیدات و خدماتِ مربوط به بخش پزشکی هسته‌ای و تأمین نیازهای دارویی مراکز درمانی و بهداشتی کشور در حجم گسترده و فراگیر و با سرعتی قابل قبول در حال انجام است».

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد: «گسترشِ فعالیت‌های مربوط به اکتشاف و استخراجِ مواد اولیه صنعت هسته‌ای، شتاب بخشیدن به فعالیت‌های بخش تحقیق و توسعه و غنی سازی اورانیوم – و نیز پیشرفتِ برنامه احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر و توسعه فنّ اوری‌های نوین هسته‌ای با جدیّت و همّتِ مضاعف دنبال می‌شود».

همچنین متن گزارش تازه مجلس شورای اسلامی ایران از «روند اجرای برجام»، روز چهارشنبه ۲۰ فروردین منتشر شد. بر اساس این گزارش، به دنبال بازگشت تحریم‌ها پس از خروج آمریکا از برجام، « متوقف شدن پروازهای برخی از شرکت‌های هواپیمایی به ایران به‌طوری که در حوزه سفرهای بین‌المللی و داخلی در پنج ماهه اول سال ۱۳۹۷ نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۶، در نشست و برخاست هواپیما ۷ درصد، در اعزام و پذیرش مسافر ۱۰ درصد کاهش وجود داشته است».

همچنین در این گزارش آمده است: « بعد از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال جاری، علاوه بر بر بقاء تهدیدات، کارشکنی‌ها و فشارهای وزارت خزانه‌داری آمریکا در جلوگیری از برقراری روابط پولی و بانکی رژیم جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مختلف، تهدیدات و فشارهای جدید آمریکا فضای سنگینی ایجاد کرده است؛ به نحوی که علاوه بر بانک‌های بزرگی که در گذشته حاضر به ارتباط با شبکه بانکی ایران نبودند، تعداد قابل توجهی از دیگر بانک‌ها نیز در برقراری ارتباط مالی با ایران دچار تردید و نگرانی شده‌اند و این وضعیت به پیچیدگی شرایط افزوده است».

این گزارش می‌افزاید: «دولت آمریکا با تسریع قوانین خود، فرای مرزهای آن کشور و بالا بردن ریسک بانک‌های دنیا، از طریق وضع جریمه‌های سنگین که به مراتب بیشتر از سودی است که از طریق تعامل با بانک‌های ایرانی نصیب آنان می‌شود، فضای ابهام، ترس، تردید و نگرانی را تشدید کرده است. این موضوع نیز یکی از مهمترین علل بقاء تحریم‌های بانکی محسوب می‌گردد».

منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۸ آوریل ۲۰۲۰