ائتلاف تحت فرماندهی عربستان در یمن اعلام آتش‌بس کرد

عربستان سعودی در راستای تلاش‌های سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ چندین ساله در یمن آتش‌بسی دوهفته‌ای اعلام کرده است. عربستان فرماندهی ائتلافی نظامی را عهده‌دار است که با حوثی‌های شیعه در یمن می‌جنگند.

ترکی المالکی، سخنگوی این ائتلاف نظامی در گفتگو با خبرگزاری دولتی عربستان سعودی تصریح کرد که این آتش‌بس از نیمه‌شب پنج‌شنبه ۲۱ فروردین (۹ آوریل) آغاز می‌شود.

او جلوگیری از شیوع ویروس جدید کرونا در کشور جنگ‌زده یمن را از جمله اهداف برقراری این آتش‌بس خواند. سخنگوی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی همچنین از امکان تمدید آتش‌بس سخن گفت.

برقراری آتش‌بس موقت که ائتلاف نظامی عربستان سعودی اعلام کرده، می‌تواند شرایط مذاکرات طرف‌های درگیر را در راستای آتش‌بسی دائمی فراهم سازد.

المالکی تصریح کرد، نمایندگان دولت یمن، شورشیان حوثی و ائتلاف عربستان می‌تواند در باره “گام‌هایی در راستای اعتمادسازی” گفتگو کنند. او افزود که ائتلاف تحت فرماندهی عربستان سعودی مصمم است که از تلاش‌های مارتین گریفیتس، مأمور ویژه سازمان ملل برای پایان جنگ یمن حمایت کند.

مارتین گریفیتس خود روز چهارشنبه ۲۰ فروردین (۸ آوریل) با انتشار بیانیه‌ای از اعلام خبر آتش‌بس از سوی ائتلاف نظامی تحت فرماندهی عربستان سعودی استقبال کرد. به گفته مأمور ویژه سازمان ملل این آتش‌بس موقت یک‌طرفه به معنای توقف تمامی عملیات هوایی، زمینی و دریایی است.

گریفیتس که اکنون بیش از دو سال در تلاش پایان جنگ یمن است، ضمن قدردانی از آتش‌بس اعلام شده از سوی عربستان و هم‌پیمانان این کشور گفت که “خاموشی سلاح ها شرایطی مناسب فراهم خواهد آورد تا روند سیاسی [در راستای برقراری صلح] را پیش برد.

حوثی‌های یمن که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند، بخش‌های وسیعی از یمن را تحت کنترل خود دارند.
محمد عبدالسلام، سخنگوی نیروهای حوثی روز چهارشنبه ۲۰ فروردین اعلام کرد که حوثی‌ها “تصورات و خواسته‌های خود در راستای پایان کامل جنگ و محاصره را در چارچوب طرحی که می‌تواند اساس گفتگویی سیاسی باشد، در اختیار سازمان ملل متحده قرار داده‌اند.

بیش از ۸۰ درصد از مردم کشور جنگ‌زده یمن به کمک‌های بشردوستانه نیازمند هستند. خطر شیوع پرشتاب ویروس جدید کرونا در یمن معضلات این کشور را که از امکانات پزشکی محروم است، دوچندان خواهد کرد.

پیش‌بینی می‌شود در صورت شیوع ویروس کرونا در یمن نسبت قربانیان به مبتلایان چندین برابر میانگین جهانی باشد و این می‌تواند به یک فاجعه انسانی تمام‌ عیار در این کشور بحران زده منجر شود. سازمان ملل با توجه به شیوع ویروس کرونا در یمن طرف‌های جنگ را به پایان تنش و درگیری فراخواند بود.

یمن از پنج سال پیش صحنه یک جنگ نیابتی خونین میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی شده است.

بر اساس برآوردهای سازمان ملل تا پایان سال ۲۰۱۹ حدود ۲۳۳ هزار نفر در یمن در جریان درگیری‌های نظامی یا به دلیل فقر و کمبود مواد غذایی و دارو ناشی از جنگ کشته شده‌اند.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۹ آوریل ۲۰۲۰