کلی کرافت، سفیر دائمی آمریکا در سازمان ملل متحد، روز جمعه ۱۶ خرداد (۵ ژوئن) در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که به زودی پیشنویس تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی رژیم ایران در اختیار همه ۱۵ عضو شورای امنیت قرار خواهد گرفت. او خواستار پیوستن چین و روسیه به اجماع جهانی در جهت مقابله با سیاستهای جمهوری اسلامی شد.
واسیلی نبنزیا نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل متحد ماه پیش اعلام کرد که کرملین با هرگونه تلاش ایالات متحده آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه رژیم ایران و بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه این کشور، مخالفت خواهد کرد.
کلی کرافت در کنفرانس مطبوعاتی خود اضافه کرد که آمریکا پیشنویس تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی رژیم ایران را علاوه بر روسیه در اختیار بریتانیا، فرانسه، آلمان و استونی قرار داده است. او تاکید کرد که قصد دارد با سفیران این کشورها صحبت کند و از موافقت آنان با تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی علیه رژیم ایران اطمینان حاصل کند.
رژیم جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۷ مشمول تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل متحده واقع شده است. بر اساس توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه رژیم ایران در ۲۷ مهر (۱۸ اکتبر) خاتمه مییابد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در این رابطه اعلام کرده است که آمریکا حتی با پایان گرفتن تحریمهای سازمان ملل به ایران اجازه نخواهد داد سلاح بخرد.
حسن روحانی، اما در آبان سال گذشته گفته بود: «سالهاست خرید و فروش سلاح از سوی ایران ممنوع است؛ طبق توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته خواهد شد و ایران هم میتواند سلاح بخرد و هم بفروشد.»
آمادگی شرکتهای روسی برای فروش تسلیحات به ایران
مقامهای رژیم گفتهاند که برخی شرکتهای تسلیحاتی روسیه منتظر پایان یافتن تحریم تسلیحاتی ایران هستند و برای انعقاد قرارداد با ایران آماده میشوند. کاظم جلالی، سفیر رژیم اسلامی در روسیه در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری روسی “ریانووستی” گفته است: «دلیلی برای تمدید تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه رژیم ایران وجود ندارد».
جلالی در پاسخ به پرسش ریانوستی در ارتباط با خرید جنگافزارهای روسی هم گفته است که تحریمهای تسلیحاتی رژیم ایران در ماه اکتبر سال جاری پایان مییابد و بعد از پایان محدودیتها اقدام لازم صورت خواهد گرفت.
سفیر رژیم اسلامی در مسکو تائید کرده است که تاکنون ایران پیشنهادهایی برای تامین تجهیزات دفاعی و نظامی خود از روسیه دریافت کرده اما او درباره چندوچون پیشنهادهای شرکتهای تسلیحاتی روسی توضیح بیشتری نداده است.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۶ ژوئن ۲۰۲۰
تصویر: کلی کرافت، سفیر دائمی آمریکا در سازمان ملل متحد