بنابرگزارشها فالح الفیاض، مشاور امنیت ملی عراق و رئیس هیئت حشدالشعبی با انتشار بیانیهای اعلام کرده که تمام دفاتر وابسته به این جریان در سر تا سر عراق بسته میشوند.
خبرگزاری آناتولی جمعه ۱۶ خرداد (پنجم ژوئن) به نقل از این بیانیه نوشت مطابق دستورالعمل صادر شده نام نهادهای وابسته به این جریان حذف و برای آنها از عنوانهای متداول در ساختار ارتش عراق مانند هنگ یا تیپ استفاده خواهد شد.
تشکیلات حشد الشعبی بر گرته سازمان بسیج جمهوری اسلامی و با کمک و پشتیبانی نیروی قدس، واحد برون مرزی سپاه پاسداران شکل گرفته و شامل دهها گروه میشود که اعضای اغلب آنها از شیعیان عراق هستند. شبیه این دستورالعمل مرداد ماه سال پیش نیز ابلاغ شده بود و علت این که تا کنون به اجرا در نیامده به درستی مشخص نیست.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر پیشین و فرمانده سابق کل نیروهای مسلح عراق، سال گذشته با صدور فرمانی اعلام کرده نیروهای حشد الشعبی جزیی از ارتش این کشور محسوب میشوند و فعالیت و فرماندهی آنها باید هماهنگ با دیگر نیروهای مسلح باشد.
گرچه دستورالعمل جدید دقیقا مشابه فرمان سال گذشته است، احتمال میرود اعلام آن به معنای پیگیری سیاستهای نخستوزیر جدید عراق، مصطفی الکاظمی باشد که یکی از محورهای آن تحت کنترل درآوردن شبهنظامیان شیعه و کاهش نفوذ جمهوری اسلامی بر آنها عنوان میشود.
ممنوعیت سفر غیر رسمی فرمانده نیروی قدس به عراق
همزمان با این تحولات، شبکه العربیه، وابسته به عربستان سعودی به نقل از روزنامه الشرق الاوسط گزارش داد الکاظمی از اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس خواسته برای ورود به عراق تقاضای ویزا کند.
قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروهای قدس که دی ماه سال پیش در حمله پهپادی نیروهای آمریکایی نزدیک فرودگاه بغداد کشته شد، معمولا به طور غیررسمی به عراق سفر میکرد.
روز چهارشنبه رضا اردکانیان، وزیر نیروی جمهوری اسلامی در راس هیئتی، که قاآنی هم بنا بر برخی از گزارشها یکی از اعضای آن بود، برای یک دیدار رسمی و مذاکره با مقامات عراقی وارد بغداد شد.
حضور فرمانده نیروی قدس در هیئت همراه اردکانیان حکایت از آن دارد که او برخلاف فرماندهان ارشد سپاه پاسداران که پیش از این به طور غیررسمی وارد عراق میشدند این بار ناچار بوده برای این کار تقاضای ویزا کند.
به نوشته الشرق الاوسط منابع نزدیک به وزارت خارجه عراق گفتهاند مصطفی الکاظمی دستور اکید صادر کرده که شخصیتهای همه کشورها، اعم از سیاسی یا نظامی، باید به صورت رسمی و پس از دریافت ویزا وارد خاک این کشور شوند.
شرط آمریکا برای گسترش همکاری با عراق
بر پایه برخی گزارشها که علی عبدالامیر علاوی، وزیر دارایی عراق ۲۹ اردیبهشت در دو پیام توئیتری به آنها اشاره کرده، گسترش همکاری با آمریکا و تحکیم روابط با عربستان به منظور جایگزین کردن این کشور با ایران به عنوان تامین کننده بخشی از برق مورد نیاز، از محورهای مهم سیاست دولت جدید عراق است.
به رغم این، رضا اردکانیان در پایان سفر خود به بغداد و مذاکره با مقامهای ارشد عراق از تمدید قرارداد صادرات برق به این کشور برای دو سال دیگر و دریافت نیمی از طلب ایران بابت انتقال برق به مبلغ حدود ۴۰۰ میلیون دلار خبر داده است.
به گزارش “میدل ایست نیوز” دیوید شينگر، معاون وزیر خارجه امریکا در امور خاورمیانه روز جمعه از آغاز مذاکرات استراتژیک مقدماتی میان بغداد و واشنگتن در هفته آینده خبر داد و گفت سرنوشت این مذاکرات را حاکمیت عراق تعیین میکند.
او میگوید آمریکا قصد دارد نه تنها در حوزه امنیتی بلکه در بخشهای سیاسی و اقتصادی نیز با بغداد همکاری کند اما گسترش این همکاری به عملکرد حاکمیت عراق به خصوص در رابطه با نیروهای خارجی و “گروههای نیابتی ایران” که سلامت نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا و دیپلماتهای آمریکایی در عراق را تهدید میکنند بستگی دارد.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۶ ژوئن ۲۰۲۰