برایان هوک: تحریم ها علیه رژیم ایران نتایج عالی داشته است

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اعلام کرد تحریم‌ها علیه ایران “نتایج عالی” داشته و جمهوری اسلامی از دسترسی به میلیاردها دلار محروم شده است. او گفت آمریکا تلاش می‌کند تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران تمدید شود.

برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز سه‌شنبه ۲۰ خرداد (۹ ژوئن) در یک گفتگوی ویدئویی با بنیاد هریتج The Heritage Foundation اندیشکده محافظه‌کار آمریکایی مستقر در واشنگتن ابراز داشت که ایران در صدر کشورهای حامی تروریسم قرار دارد و ایالات متحده در تلاش است تا تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران تمدید شود.

هوک افزود برداشته شدن تحریم تسلیحاتی برای جمهوری اسلامی ایران “فرصتی برای بی‌ثبات کردن منطقه” فراهم می‌کند.

رژیم ایران از سال ۲۰۰۷ مشمول تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد واقع شده است. بر اساس توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در ۲۷ مهر (۱۸ اکتبر) خاتمه می‌یابد.

نماینده ویژه آمریکا در امور رژیم ایران در ادامه گفتگوی ویدیویی خود تاکید کرد “ایران کشوری منزوی است و از پشتیبانی بین‌المللی برخوردار نیست”.

به گفته این مقام آمریکایی اختلاف آمریکا با سایر کشورها در مورد رژیم ایران “تاکتیکی” است. او در ادامه تاکید کرد روسیه و چین می‌خواهند اسلحه به ایران بفروشند و تحریم تسلیحاتی به نفع این کشورها نیست اما این کشورها با عربستان هم مناسبات خوبی برقرار کرده‌اند که مورد حملات موشکی ایران قرار گرفته است. هوک گفت تسلیح نکردن ایران به ثبات خاورمیانه کمک می‌کند و مانع حملات نیروهای حامی و وابسته به ایران در کشورهای منطقه می‌شود.

اخیرا شبکه خبری “ان تی فاو” آلمان هم گزارش داد که اقتصاد ایران به دلیل شیوع کرونا چنان در تنگنا قرار گرفته که امکان ادامه حمایت از اسلام‌گرایان از آن سلب شده است. این شبکه خبر آلمان همچنین درباره تنگناهای مالی حزب‌الله لبنان به دلیل مشکلات اقتصادی جمهوری اسلامی گزارش داد. حسن نصرالله رهبر حزب الله زمانی گفته بود که تمام مخارج و هزینه‌های حزب‌الله، از جمله حقوق افراد آن، مانند سلاح و تجهیزات آنها توسط ایران تامین می‌شود.

نگرانی آمریکا از برداشته شدن تحریم تسلیحاتی

با نزدیک شدن پایان تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران نگرانی مقام‌های آمریکایی هم بیشتر می‌شود. کلی کرافت، سفیر دائمی آمریکا در سازمان ملل متحد هم روز جمعه ۱۶ خرداد (۵ ژوئن) در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که پیش‌نویس تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران در اختیار چین و روسیه قرار گرفته است. کلی کرافت خواستار پیوستن چین و روسیه به اجماع جهانی در جهت مقابله با سیاست‌های جمهوری اسلامی شد.

مقامات روسیه و چین در ارتباط با این پیش‌نویس نظرقطعی خود را هنوز رسما اعلام نکرده‌اند. مقام‌های رژیم ایران گفته‌اند که برخی شرکت‌های تسلیحاتی روسیه منتظر پایان یافتن تحریم تسلیحاتی ایران هستند و برای انعقاد قرارداد با ایران آماده می‌شوند.

کاظم جلالی، سفیر رژیم ایران در روسیه در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری روسی “ریانووستی” گفته است دلیلی برای تمدید تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران وجود ندارد. سفیر ایران در مسکو تائید کرده است که تاکنون ایران پیشنهادهایی برای تامین تجهیزات دفاعی و نظامی خود از روسیه دریافت کرده است.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در آبان سال گذشته گفته بود: «سال‌هاست خرید و فروش سلاح از سوی ایران ممنوع است؛ طبق توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته خواهد شد و ایران هم می‌تواند سلاح بخرد و هم بفروشد.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در این رابطه اما اعلام کرده است که آمریکا حتی با پایان گرفتن تحریم‌های سازمان ملل به ایران اجازه نخواهد داد سلاح بخرد.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله)، به زبان فارسی، ۱۰ ژوئن ۲۰۲۰