آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، عصر جمعه سیام خرداد (۱۹ ژوئن) پس از خاتمه کنفرانس ویدئویی سران و رئیسان دولت کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کرد شرکت کنندگان در این کنفرانس تصمیم گرفتند تحریم ها علیه روسیه برای یک دوره شش ماهه دیگر تمدید شود.
پس از سقوط دولت ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهوری وقت اوکراین در سال ۲۰۱۴ که به بحرانی شدن اوضاع کشور و افزایش فعالیت جدایی طلبان مورد حمایت روسیه در مناطق شرقی انجامید، طرف های درگیر با میانجی گری اتحادیه اروپا در شهر مینسک توافق نامه ای برای خاتمه دادن به مناقشه در اوکراین امضاء کردند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، آنگلا مرکل می گوید تا کنون در زمینه اجرای مفاد توافقنامه مینسک پیشرفت های کافی و قابل ملاحظه ای مشاهده نمی شود. تحریم ها علیه روسیه ژوئیه ۲۰۱۴ و پس از سرنگونی یک هواپیمای مسافربری شرکت هواپیمایی مالزی در شرق اوکرین اعمال شد. تحقیقات کشورهای غربی حکایت از آن دارد که جدایی طلبان مورد حمایت مسکو در شرق اوکراین عامل سرنگونی این هواپیما و مسئول کشته شدن ۲۹۸ سرنشین آن هستند.
تمدید تحریم ها به رغم زیان شرکت های اروپایی
تحریم های علیه روسیه بار قبل دسامبر سال پیش و تا پایان ماه ژوئیه تمدید شد. با تصمیم امروز سران اتحادیه اروپا، این تحریم ها به رغم میلیاردها یورو زیانی که به شرکت های اروپایی وارد می کند تا پایان ژانویه ۲۰۲۱ تمدید شد.
تحریم ها به طور عمده واردات و صادرات تسلیحات توسط روسیه و صنایع نفت و گاز این کشور را هدف گرفته اند. اتحادیه اروپا لغو تحریم ها یا کاهش آنها را مستلزم اجرای کامل توافق نامه مینسک و برقراری صلح و آرامش در اوکراین اعلام کرده است.
آلمان و فرانسه به نمایندگی از طرف کشورهای اروپایی در مذاکرات مینسک حضور داشتند. بر همین اساس آنگلا مرکل و امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در کنفرانس ویدئویی سران اتحادیه، شرکت کنندگان را در جریان آخرین تحولات اوکراین قرار دادند. از مفاد توافق نامه مینسک تا کنون دو مورد مبادله زندانیان میان کیاف و جمهوریهای خودخوانده در مناطق لوگانسک و دونتسک به اجرا درآمده است. در این توافق، از جمله برقراری یک آتشبس جدید و تعیین سه نوار مرزی برای عقبنشینی نیروهای نظامی پیشبینی شده که تا کنون تحقق نیافته است.
۱۳ هزار قربانی در درگیریهای شرق اوکراین
در شش سال گذشته درگیریهای نظامی با شدت و ضعف در شرق اوکراین ادامه داشته و شمار قربانیان این درگیریها بیش از ۱۳ هزار نفر تخمین زده میشود.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا امید دارند با پیوند زدن تحریمها به اجرای توافقنامه مینسک، رئیس جمهوری روسیه، ولادیمیر پوتین را ترغیب کنند از نفوذ خود بر جداییطلبان متمایل به مسکو برای خاتمه دادن به مناقشه نظامی در شرق اوکراین استفاده کند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، کارشناسان با استناد به منابع دیپلماتیک ارزیابی میکنند زیان روسیه از تحریمهای اتحادیه اروپا فراتر از صد میلیارد یورو باشد.
اقتصاد کشورهای اروپایی نیز از تحریمهای روسیه در امان نبوده است. بسیاری از شرکتهای اروپایی از طرفی به خاطر تحریمهای اتحادیه اروپا آزادی عمل سابق را ندارند، از سوی دیگر تحریمهای تلافیجویانه مسکو واردات برخی کالاهای اروپایی، از جمله محصولات کشاورزی و گوشت را ممنوع کرده است.
با این همه سران اتحادیه اروپا در سالهای گذشته بیش از ده بار به اتفاق آراء با تمدید دوره تحریمهای شش ماهه علیه روسیه موافقت کردهاند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۹ ژوئن ۲۰۲۰
تصویر: تاسیسات استخراج نفت در جمهوری تاتارستان فدراسیون روسیه