پیدا شدن سطح اندکی از تشعشعات رادیواکتیو در شمال اروپا میتواند نشانه ایراد پیدا کردن نیروگاهی هستهای در غرب روسیه باشد.
نهادهای امنیت هستهای فنلاند، نروژ و سوئد اوایل هفته گذشته اعلام کرده بودند افزایش ایزوتوپهای پرتوزا در سراسر اسکاندیناوی و برخی مناطق قطب شمال را آشکارسازی کردهاند.
سازمان ایمنی رادیواکتیو سوئد روز سهشنبه اعلام کرد که تعیین سرچشمه این تشعشعات میسر نیست، اما مراجع هلندی بر اساس تجزیه و تحلیل دادههای همسایگان شمالیشان نتیجهگیری کردهاند که منشاء این تشعشعات در غرب روسیه قرار دارد.
مؤسسه ملی بهداشت همگانی و محیط زیست هلند روز جمعه اعلام کرد: این گونه هستههای پرتوزا مصنوعی یعنی انسانساخته هستند. ترکیببندی این گونه هستهها میتواند نشانگر آن باشد که به بخش سوخت در نیروگاهی هستهای آسیبی وارد شده، ولی به علت محدود بودن اندازهگیریها نمیتوان منشاء را به طور مشخص تعیین کرد.
اما تاس خبرگزاری روسیه به نقل از سخنگوی ناشناس سازمان بهرهبرداری نیروگاههای هستهای روسیه (روسنرگواتم) اعلام کرد که وضعیت بهرهبرداری نیروگاهی در نزدیکی سنت پترزبورگ و نیروگاه دیگری در نزدیکی مورمانسک «عادی و سطح تشعشعات رادیواکتیو هم در محدوده عادی است». این سخنگو افزود تراز تابش پرتوزا این دو نیروگاه در سراسر ماه ژوئن تغییری نداشته است.
«هر دو نیروگاه در وضعیت کاری عادی هستند و گزارشی در مورد ایراد پیدا کردن تجهیزات آنها نداشتهایم. هیچ گزارشی در مورد وقوع حوادث منجر به انتشار گونه هستههای پرتوزا به خارج از سازههای بازدارنده هم نداشتهایم.»
تشعشعات رادیواکتیو و ایزوتوپهای خاصی که در اسکاندیناوی آشکارسازی شده است برای انسان یا محیط زیست زیانبار نیست.
این در حالی است که گروههای دیگری هم این افزایش خفیف در سطح تشعشعات را آشکارسازی کردهاند. سازمان پیمان جامع منع آزمایش هستهای روز جمعه اعلام کرد حسگرهای پایشگری آنها در سوئد نیز افزایش خفیف چند ایزوتوپ بیزیان را در هوای شمال غرب اروپا تشخیص دادهاند.
روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان برق هستهای در جهان است و هماکنون دارای ده نیروگاه هستهای در حال کار و چند نیروگاه هستهای در دست ساخت است.
سازمان بهرهبرداری برق هستهای این کشور هم قراردادهایی به ارزش میلیاردها دلار برای ساخت نیروگاه هستهای با فناوری روسیه در سایر کشورها از جمله هندوستان، ترکیه و ایران امضا کرده است.
منبع: سایت بریتانیائی ایندیپندنت به زبان فارسی، ۲۸ ژوئن ۲۰۲۰