غرامت ۸۷۹ میلیون دلاری. دادگاه فدرال آمریکا، رژیم ایران را مسئول انفجار برج‌های خُبَر دانست

یک دادگاه فدرال در واشنگتن دی.سی پس از تائید این موضوع که ایران در سال ۱۹۹۶ بمب‌گذاری تروریستی برج‌های خُبَر در عربستان سعودی را هدایت کرده، رژیم ایران را به پرداخت ۸۷۹ میلیون دلار غرامت محکوم کرد. این برج‌ها سکونت‌گاه کارکنان نیروی هوایی آمریکا بود.

در ۲۵ ژوئن سال ۱۹۹۶ میلادی یک کامیون بمب‌گذاری‌شده در پایگاه نیروهای آمریکایی در شهر خُبَر عربستان منفجر شد و به کشته شدن ۱۹ سرباز آمریکایی و زخمی‌شدن حدود ۴۰۰ تن دیگر انجامید.

رأی اخیر دادگاه درباره این حادثه، در پی شکایت شاکیان، که شامل ۱۴ مجروح و ۲۱ نفر از اعضای درجه‌یک خانواده افراد کشته‌شده بودند، صادر شد. این افراد از جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت اطلاعات رژیم ایران به یک دادگاه منطقه‌ای شکایت بردند.

بریل هوول، قاضی دادگاه منطقه‌ای آمریکاٰ، از منطقه واشنگتن دی.سی دستور داد که افراد پشت پرده، برنامه‌ریزان و حمایت‌کنندگان بمب‌گذاری -جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی‌اش- باید به ۱۴ پرسنل زخمی‌شده نیروی هوایی و ۴۱ بازمانده غرامت بپردازد.

۱۳۲ میلیون دلار از این مبلغ برای آلام شاکیان، ۷۴۷ میلیون دلار برای مدت زمانی که از پرداخت غرامت گذشته و ۱۳۲ میلیون دلار مبلغ تنبیهی به‌خاطر خسارت‌های وارده بوده است.

ادورا ساور، وکیل اصلی این خانواده‌های آمریکایی به دادگاه گفت: «گذشت بیش از ۲۰ سال از حمله به برج‌های خُبَر، به معنی پایان تلاش‌های ما نیست. ما تا زمانی که لازم باشد ادامه می‌دهیم تا حکومت ایران پاسخ‌گوی این حمله تروریستی باشد.»

بازماندگانی که از نظر قانونی می‌توانند غرامت دریافت کنند، بر اساس آسیب‌هایی که از این حادثه بر نزدیکانشان متحمل شده‌اند، و سایر فرمول‌های قضایی، بین ۱.۲۵ میلیون تا چهار میلیون دلار غرامت دریافت خواهند کرد.

سال ۲۰۱۵ دادگاه عالی آمریکا به کنگره و دولت این کشور اجازه داد که برای دو حادثه بمب‌گذاری در مقر تفنگ‌داران آمریکایی در بیروت در سال ۱۹۸۳ و نیز بمب‌گذاری در برج‌های خُبَر در عربستان سعودی در سال ۱۹۹۶ از رژیم ایران غرامت بگیرد.

در سال ۲۰۱۲ باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، دستور بلوکه کردن حدود دو میلیارد دلار دارایی سپرده ایران در سیتی‌بانک نیویورک را صادر کرد تا پرداخت غرامت به قربانیان تروریسم از این محل صورت گیرد.

منبع: سایت بریتانیائی ایندیپندنت به زبان فارسی، ۸ ژوئیه ۲۰۲۰