تورج دهقانی زنگنه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی یکشنبه دوم شهریور در یک نشست خبری بخشهایی از گزارش فنی و محتوای استخراج شده از جعبههای سیاه «پرواز ۷۵۲» تهران- کییف که در دیماه ۹۸ با دو موشک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سرنگون شد را رسانهای کرد.
بازخوانی هر دو جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی از ۲۷ تیر ۹۹ تا سوم امردادماه در لابراتور دفتر تحقیقات و ایمنی هواپیمایی کشوری فرانسه (BEA) انجام شد. زنگنه گفت «همزمان با انفجار فیوز مجاورتی موشک اول، ضبط اطلاعات متوقف شده است و تا کنون تمام متغیرها نشان میدهد که هواپیما در شرایط پروازی نرمال و در پروفایل پروازی پیشبینی شده قرار داشته است».
این نکته یعنی ادعای آن دسته از مسئولان جمهوری اسلامی و به اصطلاح کارشناسانی که میگفتند هواپیما از مسیر عادی خارج شده بوده واهی است.
دهقانی زنگنه میگوید «CVR (جعبه سیاه داخل کابین هواپیما) تا ۱۹ ثانیه بعد از انفجار موشک مکالمات داخل کابین را ضبط کرده، در این کابین سه نفر حضور داشتند دو خلبان و یک معلم خلبان؛ هر سه متوجه شرایط غیرعادی میشوند اما تا آخرین لحظه مشغول هدایت هواپیما بودند و معلم راهنما نیز اقدام به ارائه کمک میکند. در این لحظه هواپیما دچار مشکل الکتریکی میشود و به دستور معلم خلبان، برق کمکی هواپیما (APU) روشن میشود هر دو موتور در ثانیههای پس از انفجار روشن بوده است».
او میافزاید «در این لحظه هیچ صدایی از کابین مسافران شنیده نمیشود که نشان میدهد در این لحظات در سلامت جسمانی بودهاند، ضبط صدا پس از ۱۹ ثانیه متوقف میشود. ۲۵ ثانیه بعد از انفجار نخست، موشک دوم میرسد، تحلیلی از آثار موشک دوم در جعبه سیاه وجود ندارد. این موضوع نشان میدهد انفجار موشک نخست باعث آسیب قابل توجه به هواپیما شده است و همزمان ضبط صدا از سوی هر دو جعبه سیاه (CVR و DVR) در فاصله ۱۹ ثانیه پس از شلیک موشک نخست قطع میشود». وی همچنین توضیح داد «فاصله انفجار موشک دوم ۲۵ ثانیه پس از انفجار نخست بوده است و تا ثانیه ۱۹ پس از انفجار اول صدای خلبان و خدمه ضبط شده است».
با این توضیح درواقع هم برج هواپیمایی زمان کافی در اختیار داشت تا به پدافند اطلاع دهد تا شاید از شلیک موشک دوم جلوگیری شود و هم اگر موشک دوم شلیک نمیشد به احتمال زیاد خلبان این شانس را میداشت تا هواپیما را که هنوز بر فراز پایتخت بود برگردانده و در فرودگاه بنشاند.
علی عابدزاده رئیس پیشین سازمان هواپیمایی کشوری که به علت مدرک تحصیلی جعلی اخیراً عزل شد ۲۰دیماه ۱۳۹۸ گفته بود «قدر مسلم اطلاعات جعبه سیاه، نشانگر این خواهد بود که موشکی به هواپیما اصابت نکرده است» و «بوئینگ اوکراینی هنگام سقوط ۲ بار با زمین برخورد کرده است!»
یک منبع آگاه در بهمن ۱۳۹۸ به کیهان لندن گفته بود «اگر موشک دوم به هواپیما اصابت نمیکرد احتمال اینکه خلبان یا کمک خلبان میتوانستند هواپیما را به فرودگاه برگردانند و روی باند بنشانند زیاد میبود».
روشن است که آنچه تورج دهقانی زنگنه در نشست خبری گفته همهی حقیقت نیست و بسیاری از پرسشهای اصلی بیپاسخ مانده است. از جمله اینکه او نه تنها نگفت در مکالمه میان خلبان و برج فرودگاه چه گذشته بلکه طلبکارانه تاکید کرده است که «این اقدامات و این اطلاعات تنها با هدف ایمنی و پرهیز از رخداد مشابه صورت میپذیرد و هر نوع استفاده سیاسی از این فرآیند در تعارض با اهداف مورد نظر و مورد تصدیق ایکائو است».
حامد اسماعیلیون که همسر و دختر خود را در این فاجعه از دست داده آنچه در کنفرانس خبری رئیس سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی بیان شده را یک «نمایش مضحک» خواند. همزمان «انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز PS752» در بیانیهای اعلام کرده است «چیزی که امروز به اسم گزارش سازمان هواپیمایی کشوری منتشر شد نمایش مضحکی از پنهانکاری و دروغگویی دوباره بود. ما از ابتدا گفته بودیم هیچ گزارشی از ایران را نخواهیم پذیرفت».
این همه در حالی است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدعی است موشکها غیرعمدی و ناشی از «خطای انسانی» بوده اما این ادعا بر اساس شواهد متعدد همچنان زیر سؤال است.
منبع: سایت کبهان لندن، ۲۳ اوت ۲۰۲۰