مذاکرات گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در تهران پشت درهای بسته رژیم ایران

به‌دنبال گفتگوی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی رژیم تهران، صالحی این گفتگو را «سازنده» خواند و گفت: دو طرف در حال کار کردن بر روی یک بیانیه مشترک هستند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهان بازرسی از دو مکان در شهرضای اصفهان و نزدیکی تهران است اما ایران ماه‌هاست از دادن این امکان به آژانس خودداری کرده است. برخی مقام‌های ایران هم بازرسان آژانس را به «جاسوسی اتمی» در نظنز متهم کرده‌اند.

رافائل گروسی، برای نخستین بار در مقام مدیرکلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران سفر کرده است.

علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی سه‌شنبه ۴ شهریور، یک ساعت و نیم مذاکره پشت درهای بسته با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را «سازنده» خواند و بدون اشاره به موارد و جزئیات مطرح شده، گفت: قرار شد آژانس حرفه‌ای و مستقل کار خود را پیش ببرد و ما هم در چارچوب وظایف عمل کنیم».

رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه افزود این مذاکرات بر سر موضوع «استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای» در ساعات پیش رو نیز ادامه خواهد یافت و «قرار است بیانیه‌ای صادر شود و طرف‌ها در تیم‌های کارشناسی روی آن کار می کنند که در وقت مقتضی اعلام خواهد شد».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در پاسخ به سئوالاتی که بیشتر به صورت ضمنی آژانس بین‌المللی هسته‌ای را به موضع‌گیری سیاسی علیه ایران متهم می‌کردند، گفت:

«آژانس بر اساس امیال مدیرکل عمل نمی‌کند، بر اساس اسناد تصویب شده عمل می‌کند از جمله پادمان جامع و پروتکل الحاقی و قضاوت‌ها و نتیجه‌گیری‌های آژانس صرفاً بر اساس یافته‌های فنی است». گروسی به صورت تلویحی نفوذ آمریکا در آژانس و اتهام «جاسوسی اتمی» را نیز رد کرد و گفت: «آژانس رابطه انفرادی با کشورها دارد و اجازه نمی‌دهد بخش سومی بر این روابط تأثیر بگذارد. ما ضمانت می‌دهیم اعمال نفوذی بر آژانس نیست، اما فشار هست ولی تا جایی که بتوانیم اجازه نمی‌دهیم این فشارها تأثیر بگذارد. شاید عده‌ای بخواهند از آژانس برای اهداف خود استفاده کنند، اما کسانی که در آژانس هستند بی‌طرفانه کار می‌کنند. من در دوره مدیریتم اجازه نمی‌دهم کسانی از آژانس برای اهداف خودشان استفاده کنند».

منبع: سایت رادیو زمانه (مستقر در هلند)، ۲۵ اوت ۲۰۲۰