اورزولا فون در لاین، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۲۶ شهریور (۱۶ سپتامبر) از دولتهای اتحادیه اروپا به دلیل سیاست خارجی “بیاثر” در برابر دولتهایی که حقوق بشر را نقض میکنند انتقاد کرد و پیشنهاد کرد که مانند آمریکا از روش علیه این دولتها استفاده شود.
او در سخنان امروز خود در بروکسل گفت «در حالی که اتحادیه اروپا میتواند از قدرت نرم خود برای تبدیل کشورهای کمونیست همسایه به کشورهای با اقتصاد آزاد استفاده کند، اما به طور فزایندهای خود را در این امر ناتوان میبیند که به مواضع مشترکی برای تاثیرگذاری بر دیپلماسی بین المللی در مورد مسائل، از ونزوئلا گرفته تا مالی برسد.»
او همچنین انتقاد کرد که اتحادیه اروپا حتی در دفاع از ارزشهای ساده خود نیز با تاخیر و به کندی عمل میکند و اجازه میدهد برای برخی منافع به گروگان گرفته شود. او اضافه کرد: «وقتی کشورهای عضو می گویند اروپا خیلی کند است، من به آنها میگویم شجاع باشید و تلاش کنید به یک اکثریت آراء واجد شرایط برسید ».
او تاکید کرد که اکثریت آراء واجد شرایط به اتحادیه اروپا مجال بیشتری میدهد تا بدون این که درگیر روندی طولانی و دشوار برای تأمین وحدت رویه در میان ۲۷ عضو اتحادیه اروپا شود، بتواند در مورد مسائل مختلف اقدام کند.
در حال حاضر تصمیمگیری در میان اعضای اتحادیه اروپا براساس اتفاق آراست. بر این اساس، مخالفت یک عضو میتواند تمام فرایند تصمیمگیری را بلوکه کند. بهنظر میرسد پیشنهاد فون در لاین برای تعدیل این فرایند و تغییر آن از “اتفاق آرا” به “اکتریت آرا” است.
لزوم به کارگیری “قانون مگینسکی” در اتحادیه اروپا
او خواستار در پیش گرفتن سیاستی مشابه آمریکا و به کار گیری “قانون مگینسکی” شد. قانونی که سنای آمریکا در دسامبر ۲۰۱۲ در زمینه مبادلات تجاری با روسیه تصویب کرد که شامل اعمال تحریمهای روادیدی علیه برخی مقامات روسیه میشود که ناقض حقوق بشر هستند.
سرگئی مگنیتسکی یک وکیل روس بود که به دلیل افشای دست داشتن مقامات روسی در کلاهبرداری های گسترده مالیاتی در سال ۲۰۰۸ دستگیر شد و یک سال بعد بر اثر آزار و بدرفتاری در زندانی در مسکو درگذشت.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا گفت “یک مکانیزم تحریمی جدید” به اتحادیه اروپا اجازه میدهد تا با سرعت بیشتری علیه افرادی خاص در هرجای دنیا از سیاست تحریم استفاده کند. از جمله داراییهای آنها را در اتحادیه اروپا مسدود و ورود آنها را به قلمرو این اتحادیه ممنوع کند.
فون در لاین به وضعیت بلاروس اشاره کرد که به دنبال انتخابات ریاست جمهوری اخیر، صحنه اعتراضهای گسترده علیه نتایج آن و ریاست جمهوری آلکساندر لوکاشکنو شده است. او تاکید کرد که اتحادیه اروپا در کنار مردم بلاروس ایستاده و آنها باید این آزادی را داشته باشند که در مورد آینده خود تصمیم بگیرند.
او همچنین روسیه را متهم کرد که به طور سیستماتیک به دنبال از بین بردن مخالفان طرفدار دموکراسی در داخل روسیه و کشورهای اطراف آن در منطقه است. وی گفت این تصوری اشتباه است که خط لوله انتقال گاز “نورد استریم۲” (Nord Stream 2) به بهبود مناسبات آلمان و روسیه و کاهش تشنج اتحادیه اروپا با این کشور کمک میکند.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در سخنان امروز خود تاکید کرد که هیچ چیز توجیه کننده اقدامات ارعابآمیز ترکیه در آبهای دریای مدیترانه در قبال یونان و قبرس بر سر منابع انرژی نیست. او گفت: «ترکیه همیشه همسایه مهمی است و خواهد بود. اما در حالی که ما به لحاظ جغرافیایی به یکدیگر نزدیک هستیم، به نظر می رسد فاصله (سیاسی) بین ما در حال افزایش است.»
اعدام نوید افکاری در ایران، توجه مجامع بینالمللی را بیش از همیشه متوجه نقض کامل حقوق بشر و اعمال مجازات اعدام در ایران کرد. اتحادیه اروپا، سفارت آلمان در تهران و وزارت خارجه فرانسه اعدام نوید افکاری را به شدت محکوم کردند. اتحادیه اروپا تاکید کرده است که مسئله حقوق بشر در تعامل با ایران نقش محوری دارد.
ظاهرا واکنش انتقادی شدید کشورهای اروپایی به صدور بیانیه محدود نبوده و دستکم به “لغو موقت” سفر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی منجر شده است که قرار بود از ۲۶ شهریور در یک تور اروپایی به کشورهایی از جمله فرانسه، بریتانیا و آلمان سفر کند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۰
تصویر: خانم اورزولا فون در لاین، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا