وزیر خارجه آلمان از اسرائیل و فلسطینیان خواست برای خاتمه دادن به مناقشه خاورمیانه وارد مذاکره مستقیم شوند. هایکو ماس این درخواست را در یک تماس ویدئویی با همتایان خود از مصر، اردن و فرانسه مطرح کرد.
وزیران خارجه فرانسه، مصر و اردن پنجشنبه سوم مهر در شهر امان دیدار و درباره بحران خاورمیانه رایزنی کردند. وزیر خارجه آلمان که به دلیل ابتلای یکی از محافظانش به کرونا در قرنطینه خانگی است از طریق تماس ویدئویی در این نشست شرکت کرد.
هایکو ماس در گفتگو با همکاران خود، اسرائیل و طرف فلسطینی را فراخواند برای حل مناقشه طولانی مدت به مذاکره مستقیم بپردازند.
سیاستمدار سوسیال دموکرات آلمانی میگوید توافق اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین برای عادیسازی روابط در هفتههای اخیر نشان داده که همزیستی مسالمتآمیز در منطقه ممکن است.
خبر غیرمنتظره توافق اسرائیل و امارات برای برقراری روابط متعارف دیپلماتیک ۱۳ اوت/ ۲۳ مرداد منتشر شد و بحرین حدود یک ماه بعد در همین مسیر قرار گرفت.
عادیسازی روابط اسرائیل با دو کشور عربی حوزه خلیج فارس با میانجیگری و تشویق ایالات متحده انجام شد. این سه کشور ۲۵ شهریور در مراسمی در کاخ سفید توافقنامه برقراری روابط دیپلماتیک را امضاء کردند.
تقدیر از توافق اسرائیل، امارات و بحرین
وزیر خارجه آلمان میگوید توافق اسرائیل، امارات و بحرین آشکار کرد که چه ظرفیتی برای بهبود زندگی شهروندان این کشورها وجود دارد. او پس از رایزنی با همتایان خود از مصر، اردن و فرانسه تاکید کرد که این مسئله به طور خاص شامل اسرائیل و فلسطینیان نیز میشود.
ماس که چند ساعت پیش از پرواز به سمت امان به دلیل مثبت اعلام شدن آزمایش کرونای یکی از محافظانش سفر خود را لغو کرد عدم مشارکت حضوری در نشست چهار جانبه وزیران خارجه عربی و اروپایی را “دردناک” توصیف کرد.
وزیر خارجه آلمان تاکید کرده که اکنون باید از پویایی عادیسازی روابط اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس برای اتخاذ “تدابیر اعتمادساز” با فلسطینیان نیز بهره گرفت. او افزود آلمان و فرانسه آمادهاند سهم خود را در این روند بر عهده بگیرند.
ارتباط رسمی میان اسرائیل و گروههای فلسطینی از حدود شش سال پیش کاملا قطع شده و فلسطینیان به شدت با عادیسازی روابط تلآویو و کشورهای حوزه خلیج فارس مخالفند و این کار را خیانت به آرمانهای خود تلقی میکنند.
مقابله با “تهدیدهای مداوم” جمهوری اسلامی
امارات و بحرین ضمن خوشبینی به تاثیر مثبت عادیسازی روابط با اسرائیل در وضعیت اقتصادی دو کشور، انتظار دارند که این همکاریها ثبات و امنیت آنها در مقابل “دشمن مشترک”، جمهوری اسلامی ایران را نیز تقویت کند.
رشید بن عبدالله آل خلیفه، وزیر کشور بحرین با دفاع از عادیسازی روابط با اسرائیل تاکید کرده که این کار همکاریهای راهبردی منامه و واشنگتن را نیز تقویت میکند و باعث حفاظت از منافع بحرین در برابر “تهدیدهای مداوم” جمهوری اسلامی میشود.
او ۲۴ شهریور در بیانیهای جمهوری اسلامی را متهم کرد که به اشکال مختلف رفتاری سلطهجویانه در منطقه در پیش گرفته و به یک “خطر دائم” برای امنیت ملی این کشور بدل شده است.
وزیر کشور بحرین میگوید عادیسازی روابط با اسرائیل به معنای پشت کردن به مسئله فلسطین نیست بلکه اقدامی در جهت تقویت امنیت بحرین و ثبات اقتصادی ان است.
امارات و بحرین نخستین کشورهای عربی هستند که پس از ۲۰ سال با اسرائیل رابطه سیاسی رسمی برقرار میکنند، پیش از آن اردن و مصر این کار را کرده بودند. قاهره و امان در سالهای گذشته نقش میانجی میان اسرائیل و گروههای فلسطینی را بر عهده داشتهاند.
حمایت از تشکیل کشور مستقل فلسطینی
به گزارش خبرگزاری آلمان ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، پس از نشست روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت این کشور از راه حل دو کشور اسرائیلی و فلسطینی پشتیبانی میکند و معتقد است این تنها راهکار “عادلانه و جامع” برای خاتمه دادن به مناقشه در منطقه است.
وزیر خارجه اردن تاکید کرد که امان همچنان به گفتگو با تمام طرفها برای خاتمه دادن به بنبست موجود و متقاعد کردن دو طرف مناقشه برای از سرگیری مذاکرات مستقیم ادامه میدهد.
ایمن الصفدی تصریح کرد موفقیت توافقنامه میان اسرائیل و دو کشور حوزه خلیج فارس به حرکت تلآویو در جهت برقراری یک صلح همهجانبه در منطقه بستگی دارد.
وزیر خارجه مصر، سامح شکری، توافق میان اسرائیل و اماران و بحرین را “یک تحول مهم” خوانده که به گفته او زمینه حمایت بیشتر از تلاشها برای دستیابی به یک صلح پایدار در منطقه را فراهم میکند. مصر نخستین کشور عربی است که با اسرائیل پیمان صلح امضا کرد.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۰
تصویر: هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در حال گفتگو با همتای مصری خود سامع شکری از طریق کنفرانس ویدئویی، ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۰