رژیم ایران با استقبال از «پایان» دوران تحریم تسلیحاتی سازمان ملل اعلام کرد از امروز میتواند برای خود سلاح تهیه کرده و یا صادر کند.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از امضای برجام به دست ایران و قدرتهای بزرگ جهانی صادر شد، تحریمهای تسلیحاتی ایران از روز یکشنبه ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر) لغو میشود.
وزارت خارجه ایران در بیانیه ای با یادآوری این که تحریمهای تسلیحاتی «نامشروع و بیپایه» شورای امنیت از سال ۲۰۰۶ آغاز شده و تا زمان تصویب قطعنامه در سال ١٣٩١ گسترش یافته، میافزاید: «از امروز، جمهوری اسلامی ايران میتواند هرگونه سلاح و تجهيزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدوديت قانونی و صرفاً براساس نيازهای دفاعی خود تهيه كند و همچنين میتواند بر مبنای سياستهای خود تسليحات دفاعی صادر كند.»
وزارت خارجه حکومت ایران با استناد به مفاد توافق هستهای گفته است: «اختتام قطعی و بدون قید و شرط محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیتهای مسافرتی مستلزم هیچ گونه تصویب قطعنامه جدیدی نیست و هیچ نیازی به صدور بیانیه یا هیچ اقدام دیگری از سوی شورای امنیت ملل متحد ندارد.»
رژیم ایران در پایان این بیانیه حق اقدام متقابل برای «تأمین منافع» خود در صورت انجام هر گونه اقدامی به دست دیگر کشورها در تعارض با قطعنامه ۲۲۳۱ را برای خود «محفوظ» دانسته است.
ساعاتی پیش از انتشار این بیانیه، وزارت خارجه رژیم ایران آن را وعده داده بود. حسن روحانی، رئیس جمهوری حکومت مسلط بر ایران نیز چهار روز پیش، یعنی ۲۳ مهر، پایان تحریم تسلیحاتی علیه رژیم ایران را به مردم تبریک گفته بود. او این موضوع را از دستاوردهای برجام دانسته و گفته بود: «آنهایی که میگویند برجام برای ما چه کرده، این یکی از کارهای برجام است. تحریم تسلیحاتی را برداشت و از یکشنبه میتوانیم از هر کس که میخواهیم اسلحه بخریم و به هر کس میخواهیم اسلحه بفروشیم.»
به تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در سال ۲۰۱۸ میلادی، این کشور به طور یکجانبه از توافق هستهای امضا شده میان رژیم ایران و قدرتهای جهانی خارج شد و اعمال تحریمها علیه حکومت ایران را از سر گرفت. آمریکا از ماهها پیش تلاش کرده بود حمایت اعضای شورای امنیت را برای تمدید نامحدود تحریمهای تسلیحاتی رژیم ایران به دست آورد، اما در نهایت موفق نشد زیرا شورای امنیت در ماه اوت این پیشنهاد را رد کرد.
آمریکا در صدد است که به طور یکجانبه تحریمهای سازمان ملل علیه رژیم ایران را برگرداند، اما امضا کنندگان برجام از جمله متحدان غربی آمریکا با این استدلال که آمریکا دیگر طرف ذینفع در برجام نیست، با این تصمیم دولت واشنگتن مخالفت میکنند. دونالد ترامپ نگران فروش اسلحه روسیه و چین به رژیم ایران است و تا کنون آشکارا گفته است که از این کار جلوگیری میکند.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰