وزیر خارجه آمریکا میگوید داد و ستد سلاح با رژیم ایران، از سوی هرکس، به منزله نقض تحریمهای سازمان ملل بوده و برای فروشنده هزینه خواهد داشت. حکومت مذهبی منقضی شدن تحریم تسلیحاتی را به فال نیک گرفته و “خبرخوش هستهای” نامیده است.
مایک پمپئو به تلقی رژیم ایران از پایان گرفتن تحریم تسلیحاتی این کشور و اعلام وزارت خارجه حکومت اسلامی درباره رفع ممنوعیت مبادله اقلام تسلیحاتی، واکنش نشان داد. وزیر خارجه آمریکا گفت: «ایالات متحده آماده است از اختیارات داخلی خود برای برخورد با افراد یا شرکتهایی استفاده کند که وارد معامله سلاح با رژیم ایران میشوند.»
پمپئو در توییتر نوشت: «هر کشوری که جویای صلح و ثبات خاورمیانه و حامی مواجهه با تروریسم باشد، نباید به فروش سلاح به ایران فکر کند. هر سلاحی در خدمت ایدئولوژی افراطی این رژیم خواهد بود.»
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت میگوید تحریم تسلیحاتی باید حداکثر پنج سال بعد از پذیرش توافق اتمی پایان بگیرد. آمریکا اما با اتکاء به “سوابق حکومت اسلامی”، خواستار تمدید این تحریم است. آمریکا با استناد به “مکانیسم ماشه” که در برجام مندرج شده، به تلاش برای تداوم تمام تحریمهای سازمان ملل و تحریمهای تسلیحاتی علیه رژیم ایران ادامه میدهد.
دولت آمریکا چهار هفته قبل نیز در راستای اعمال مکانیسم ماشه و برگرداندن تحریمهای قبل از توافق هستهای، بخش تدارکات وزارت دفاع و ۳۶ شرکت و فرد مرتبط با برنامههای تسلیحاتی، نظامی و اتمی حکومت ایران را تحریم کرد.
پمپئو در نشست خبری مربوط به این تصمیم، یادآور شد که هر کس تحریمهای پیشبینی شده علیه حکومت تهران را نقض کند، خودش مشمول تحریم آمریکا خواهد شد. او گفت: «مهم نیست شما که باشید. اما اگر تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را ندیده بگیرید، مجازات میشوید.»
مقامات حکومت اسلامی میگویند آمریکا حق بازگرداندن تحریمهای قبلی علیه رژیم ایران و توسل به مکانیسم ماشه را ندارد، زیرا از برجام خارج شده و دیگر جزو طرفین این توافق نیست.
حسن روحانی، رئیس جمهوری حکومت اسلامی ایران انقضای تحریم تسلیحاتی را “خبر خوش هستهای” خوانده و با تبریک فرارسیدن چنین روزی گفته بود: «از یکشنبه میتوانیم اسلحهمان را به هر کسی که میخواهیم بفروشیم و از هرکس هم که میخواهیم اسلحه بخریم.»
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه رژیم ایران نیز در توییتی نوشت: «از امروز جمهوری اسلامی ایران میتواند هرگونه سلاح و تجهیزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدودیت قانونی و صرفاً براساس نیازهای دفاعی خود تهیه کند و همچنین میتواند بر مبنای سیاستهای خود تسلیحات دفاعی صادر کند.»
در این میان و با وجود ابراز شادمانی مقامات حکومت اسلامی، روزنامه “گاردین” از تداوم تحریمهای تسلیحاتی اروپا و بریتانیا علیه رژیم ایران خبر داده است. همزمان، وزیر دفاع اسرائیل گفت: «با انقضای تحریم تسلیحاتی رژیم ایران از امروز، ما باید قویتر و مصممتر از همیشه باشیم.» بنی گانتس در توییتر نوشت: «ایران هیچگاه مشکل اسرائیل نبوده بلکه برای برای صلح منطقه و جهان ایجاد مشکل کرده است.»
او ضمن تقدیر از تعهد شرکای قدیم و جدید در بازداشتن رژیم ایران از دستیابی به تسلیحات، یادآوری کرده که تلاش در سطح گسترده در این زمینه ادامه خواهد یافت.
برگرفته ای سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۹ اکتبر ۲۰۲۰