حکومت اسلامی ایران برای دور زدن تحریمهای آمریکا اقدام به قاچاق نفت خام خود از طریق استفاده از آبهای عراق میکند. گفته میشود که نفت ایران در بندر فاو به نفتکشهای دیگر منتقل شده و به نام نفت عراق صادر میشود.
روزنامه “والاستریت ژورنال” در یک گزارش اختصاصی پرده از قاچاق نفت خام ایران از طریق آبهای عراق برداشته است. این موضوع که حکومت اسلامی ایران برای دور زدن تحریمهای پیشبینی شده از سوی آمریکا به قاچاق و انتقال غیرقانونی نفت روی آورده است، موضوع جدیدی نیست.
نکته جدید در گزارش والاستریت استفاده رژیم ایران از آبهای عراق برای حمل و قاچاق نفت خام خود است. پیش از این، آمریکا از عدم پیگیری دولت امارات متحده عربی در ارتباط با فروش غیرقانونی نفت خام ایران و همچنین دادوستد مالی با این کشور انتقاد کرده بود.
والاستریت در گزارش خود به نارضایتی مقامات آمریکایی درباره کمک کشورهای همسایه ایران برای دور زدن تحریمهای این کشور اشاره کرده است. در این گزارش آمده که دولتهای کشورهای همسایه، عراق و امارات متحده عربی، تلاش خود را برای مانع شدن از قاچاق نفت ایران و انجام معامله با این کشور به کار نمیگیرند.
در این گزارش آمده است که نفتکشهای رژیم ایران، محموله خود را در بندر فاو به نفتکشهای عراقی منتقل میکنند و این نفت قاچاق به نام نفت عراق وارد بازار جهانی میشود.
همین گزارش به فروش ۲۳۰ هزار بشکه نفت ایران در ماه مارس از طریق بندر فاو اشاره کرده است. فروش نفت بر روی آب، یکی از شیوههایی است که حکومت اسلامی برای دور زدن تحریمها به کار میگیرد. ایران از این راهکار در دوره تحریمهای پیش از توافق هستهای نیز بهره میگرفت.
گفته میشود که در جریان سفر مصطفی کاظمی، نخستوزیر جدید عراق به واشنگتن، آمریکا ناخشنودی خود را از بابت ناپیگیری دولت عراق در مقابله با دادوستدهای مالی رژیم ایران با کشورهای منطقه ابراز کرده بود.
بر اساس آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت “تانکر ترکرز” که بر حمل و نقل نفت توسط تانکرها در آبهای بینالمللی نظارت دارد، حکومت اسلامی ایران در بازه زمانی ششماهه نخست سال جاری، روزانه به طور متوسط ۸۲۷ هزار بشکه نفت به فروش رسانده است.
همین گزارش حکایت از آن دارد که میزان فروش نفت ایران در ششماهه نخست سال جاری در قیاس با ششماهه دوم سال گذشته، افزایشی معادل ۲۸ درصد داشته است. گرچه فروش این میزان نفت در قیاس با صادرات نفت ایران پیش از تحریمهای آمریکا در ماه مه سال ۲۰۱۸ بسیار نازلتر است، اما به هر روی، از دامنه تاثیرات سیاست فشار حداکثری آمریکا بر رژیم ایران کاسته است.
برایان هوک، رئیس پیشین گروه ویژه اقدام ایران در وزارت امور خارجه آمریکا به شرکتهای کشتیرانی در زمینه حمل و فروش نفت خام ایران هشدار داده بود. در ماه مه سال جاری نیز آمریکا در ارتباط با عدم پیگیری دولت امارات متحده عربی در زمینه حمل غیرقانونی نفت خام ایران از سوی برخی از شرکتهای آن کشور انتقاد کرده بود.
برگرفته ای سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۵ اکتبر ۲۰۲۰