صید ترال فقط ۲سال ممنوع شد! یک کارشناس محیط‌ زیست: مثل اینکه مجلس دو سال آدمکشی را ممنوع کند!

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی از ممنوعیت موقت صید ترال در آب‌های ایران خبر داد که تنها برای دوسال خواهد بود! محمد درویش کارشناس محیط‌زیست با انتقاد از ممنوعیت کامل صید ترال در ایران نوشت: «مثل این است که مجلس تصویب کند از فردا به مدت دو سال، قتل آدم توسط آدم غیرقانونی است!»

سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط ‌زیست مجلس شورای اسلامی در صفحه توئیتر خود اعلام کرده که صید ترال از اول آذرماه امسال به مدت دو سال ممنوع شده است. او این ممنوعیت دو ساله را حاصل پیگیری‌های «بی‌وقفه»‌ فراکسیون محیط زیست و «حمایت‌های بی‌دریغ» محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی دانسته و به همکاران خودش «خدا قوت» گفته است!

رفیعی در این ارتباط به خبرگزاری صداوسیمای حکومت اسلامی گفته است: «فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم از زمان آغاز به کار خود بررسی صید ترال را به صورت علمی و کارشناسی در دستور کار خود قرار داد تا به جهت آیش دریا صید ترال متوقف شود.»

این نماینده مجلس شورای اسلامی صید ترال را پدیده شومی خوانده که به مدت ۱۰سال با جارو کردن تمامی ماهیان دریای جنوب کشور، صیادان را با مشکلات عدیده‌ای روبرو کرده است. با گسترش صید ترال در خلیج فارس، ۸۰درصد از ۵۳ هزار صیادی که در سواحل جنوبی ایران به صورت مستقیم از صید سنتی ارتزاق می‌کردند، به واسطه ورود کشتی‌های صید ترال به این آب‌ها بیکار شده‌اند.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیامدهای بیکاری صیادان جنوب کشور افزود: «صید ترال شغل و احساس هویت شغلی صیادان را از بین برده و موجب افزایش چشمگیر معضلات اجتماعی، چون اعتیاد، قاچاق و مشکلات خانوادگی شده است.»

به گفته‌ی سمیه رفیعی، شامگاه دیروز سه‌شنبه ۲۹مهرماه توافقنامه‌ای در کارگروه ساماندهی صید ترال در فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با حضور معاونان وزارت جهار کشاورزی و رئیس کارگروه صید و شکار امضا شده است.

بر منبای این توافقنامه، صید ترال به مدت دو سال به جهت آیش (استراحت) دریا از اول آذرماه متوقف می‌شود.

با این حال، کارشناسان محیط‌ زیست این پرسش را مطرح کرده‌اند که چرا صید ترال در خلیج فارس و دریای عمان به عنوان مخرب‌ترین نوع صید، بطور کامل ممنوع نشده و همچنین چرا اجرای این ممنوعیت تا آذرماه به تعویق افتاده است.

محمد درویش کارشناس محیط ‌زیست در توئیتی نوشت: «ضمن خدا قوت به خانم سمیه رفیعی. پرسش مهم اینک این است که چرا فقط دو سال؟ روش صید بسیار خطرناک ترال که توسط همه سازمان‌های معتبر محیط‌ زیستی جهان نفی شده، چرا باید به صورت موقت در ایران منع شود؟ مثل این است که مجلس تصویب کند از فردا به مدت دو سال، قتل آدم توسط آدم غیرقانونی است!»

بر اساس آخرین گزارش‌ها، با وجود مخالفت‌های گسترده‌ی فعالان محیط‌ زیست و صیادان ایرانی، از حدود ۹۱ کشتی چینی که دو دهه در آب‌های ایران مشغول به صید و صیادی هستند، همچنان ۱۷ کشتی به قلع و قمع ذخایر آب‌های جنوبی و صید ترال یا «کف‌روبی» دریا مشغولند.

معین‌الدین سعیدی نماینده مجلس شورای اسلامی، درباره فعالیت کشتی‌های چینی در در خلیج فارس و دریای عمان گفته بود: «اگرچه دوستان می‌گویند کشتی‌ها چینی نیستند و شرکت‌ها ایرانی هستند اما گزارش‌های متقنی به ما رسیده است که شرکت‌هایی تشکیل داده‌اند با مشارکت ۴۹درصد چینی‌ها و ۵۱درصد از افرادی که نمی‌دانم اصطلاح ژن خوب برایشان به کار ببریم یا نه.»

صید ترال از دهه ۷۰ خورشیدی در ایران رواج یافت ولی سازمان شیلات برای مدت کوتاهی تا روی کار آمدن دولت حسن روحانی، کشتی‌های صید ترال را جمع‌آوری کرد. با روی کار آمدن دولت روحانی دوباره به بهانه استفاده از ذخایر ماهی «میکتوفیده» یا «فانوس‌ماهی» که بین ایران و عمان مشترک است، این شیوه دوباره به کار گرفته شد.

با وجود جنجال‌برانگیز شدن فعالیت‌های مخرب کشتی‌های چینی در آب‌های جنوبی کشور که دو سال پیش نخستین‌ عکس‌های آنها منتشر شد ولی هنوز هم صیادان جنوب نگران فعالیت مخفیانه و غیر‌قانونی این کشتی‌ها و صید بدوی و مخرب آنها هستند.

برگرفته ای از سایت کیهان لندن ، ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰