رافائل گروسی: ایران با متوقف کردن بازرسی‌های هسته‌ای آژانس سودی کسب نمی‌کند

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۳۰ نوامبر (۱۰ آذر) اعلام کرد که با پایان دادن به بازرسی از تاسیسات هسته‌ای کسی چیزی به دست نمی‌آورد.

وی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه در واکنش به درخواست نمایندگان پارلمان ایران برای خاتمه دادن به بازرسی‌ها پس از ترور دانشمند هسته‌ای این کشور گفت: «تضمین‌های لازم و معتبر به جهانیان مبنی بر عدم انحراف برنامه هسته‌ای به کاربردهای نظامی ضروری است.»

وی تاکید کرد که «ما این آزردگی را درک می‌کنیم اما در عین حال واضح است که هیچ کسی، اول از همه ایران، به دلیل کاهش، محدودیت یا ایجاد وقفه در کاری که با هم انجام می‌دهیم سودی کسب نخواهد کرد.»

آقای گروسی تاکید کرد: «ما ادامه می‌دهیم و امیدواریم که در مورد آن‌ها [ایرانی‌ها] اینگونه باشد و همانطور که گفتم من هیچ نشانه‌ای مبنی تغییر رفتار دریافت نکرده‌ام.»

محسن فخری زاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران روز جمعه هفت آذر در حمله‌ای که تاکنون روایت‌های مختلفی از آن منتشر شده است، ترور شد.

بسیاری از تندروها در ایران پس از این ترور خواستار ممنوعیت حضور بازرسان سازمان انرژی اتمی شدند که طبق توافق صورت گرفته در سال ۲۰۱۵ مسئول بررسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

رافائل گروسی که سال پیش به ریاست آژانس انرژی اتمی رسید، گفت: «این نخستین باری نیست که نمایندگان مجلس ایران چنین اظهار نظرهایی می‌کنند.»

وی افزود: «بگذارید بگویم که ما از هر نوع خشونتی بیزار هستیم. ما یک سازمان بین‌المللی برای صلح و امنیت هستیم.»

ایران در ماه‌های اخیر در واکنش به خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریم‌ها در چندین مرحله تعهدات هسته‌ای خود را طبق برجام کاهش داده است.

ما باید آنجا باشیم. بازرسی کنیم. آن‌ها برنامه هسته‌ای بزرگی دارند که از نظر بازرسی به بیشترین کارها نیاز است.
رافائل گروسی
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
آقای گروسی تاکید دارد که اقدام‌های آژانس انرژی اتمی بیش از هر زمان دیگری در ایران ضروری است: «ما باید آنجا باشیم. بازرسی کنیم. آن‌ها برنامه هسته‌ای بزرگی دارند که از نظر بازرسی به بیشترین کارها نیاز است.»

وی افزود: «بدون آن ما خود را در تاریکی مطلق و عدم اطمینان می‌بینیم و بی‌ثباتی در منطقه بسیار بیشتر خواهد شد.»

آقای گروسی همچنین بار دیگر از تهران خواست درباره سایت مشکوک در منطقه تورقوزآباد در نزدیکی پایتخت جایی که ذرات اورانیوم انسانی [در نتیجه فعالیت‌های انسانی] کشف شده است توضیحاتی ارائه دهد.

وی گفت: «نمی‌خواهم بیش از حد بزرگش کنم اما مهم است که توضیحات را دریافت کنیم. از نظر من ضرب‌الاجل وجود ندارد اما یک احساس اضطرار خاص از طرف من وجود دارد.»

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱ دسامبر ۲۰۲۰