دفتر نخست وزیر اسرائیل اعلام کرده است که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز شنبه چهارم بهمن برای نخستین بار با مشاور امنیت ملی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تلفنی گفتوگو کرده است.
طبق این گزارش، مئیر بنشبات، مشاور امنیت ملی نخست وزیر اسرائیل و جیک سالیوان توافق کردند که به زودی در خصوص موضوعات مختلف از جمله ایران، مسائل منطقهای و پیشرفت توافق صلح «ابراهیم»، عادی سازی روابط کشورهای عرب با اسرائیل، مذاکره کنند.
در همین حال «کانال ۱۲» اسرائیل گزارش داده است که یوسی کوهن، رئیس موساد به همراه یک هیئت اسرائیلی ماه آینده (فوریه ) عازم واشینگتن خواهد شد تا با مقامهای دولت جو بایدن درباره ایران مذاکره کند.
به گزارش کانال ۱۲، یوسی کوهن قرار است با رئیس سازمان سی ای آی در واشینگتن مذاکره کند. در این هیئت تعدادی از مقامهای وزارت خارجه و دفاع اسرائیل حضور خواهند داشت.
طبق این گزارش، هیئت اسرائیلی اطلاعات درباره رژیم ایران را در اختیار دولت بایدن قرار خواهد داد.
کانال ۱۲ میگوید، هیئت اسرائیلی از دولت بایدن خواهد خواست تا هرگونه توافق احتمالی با ایران شامل توقف غنی سازی اورانیوم و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته باشد.
در این گزارش آمده است که هیئت اسرائیلی همچنین بر ضرورت قطع «حمایت ایران از سازمانهای تروریستی، از جمله حزبالله، که در حال حاضر مرزهای شمالی اسرائیل را تهدید میکند»، تاکید خواهد کرد.
بنی گانتز در پیامی به بنیامین نتانیاهو گفته است که وزارت دفاع و نهادهای امنیتی اسرائیل باید در تصمیمات مربوط به تعامل با دولت جو بایدن در ارتباط با رژیم ایران، «مشارکت داده شوند».
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست هم نوشته است که اسرائیل نگران بازگشت دولت جو بایدن به توافق هستهای با ایران موسوم به برجام است چرا که این توافق به جای مهار ایران میتواند به تقویت توان تهران برای توسعه برنامههایش منجر شود.
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، با ارزیابی دولت اسرائیل در قبال برجام اشتراک نظر داشت.
اما جو بایدن که در دولت باراک اوباما معاون رئیس جمهوری بود بر این بارو است که توافق هستهای با ایران میتواند یک ابزار موثر باشد.
آنتونی بلینکن، گزینه پیشنهادی برای پست وزارت خارجه آمریکا، روز سه شنبه در سنای این کشور گفت،: جو بایدن معتقد است که اگر ایران به اجرای تعهداتش بازگردد، ما نیز این کار را خواهیم کرد.
او اضافه کرده بود، اما ما به همراه متحدان و شرکای خود، که یکبار دیگر در یک صف خواهیم بود، از این موضوع به عنوان زمینهای برای دستیابی به یک توافقی طولانیتر و مستحکمتر استفاده خواهیم کرد.
در همین حال، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران روز جمعه سوم بهمن با انتشار مقالهای در نشریه «فارن افرز» آمریکا نوشته است، اگر دولت جو بایدن اصرار بر امتیازگیری داشته باشد، فرصت احیای برجام از دست خواهد رفت.
محمد جواد ظریف اضافه کرده است که جو بایدن میتواند با پایان دادن به سیاست «شکستخورده فشار حداکثری» دونالد ترامپ و بازگشت به توافقی که سلفش آن را ترک کرد (برجام)، در مسیری بهتر گام بگذارد که «در آن صورت، ایران نیز به اجرای کامل تعهداتش ذیل توافق هستهای بازخواهد گشت.»
انتصاب شمار زیادی از مقامات پیشین دولت باراک اوباما که در تنظیم برجام سهیم بودند و بعد از خروج دونالد ترامپ از این توافق نیز همچنان از آن حمایت کردند، به پستهای کلیدی در دولت جو بایدن، از سوی دولتمردان اسرائیلی و حامیان آنها با نگرانی روبرو شده است.
رسانهها و مهرههای همسو با بنیامین نتانیاهو بهویژه به بازگشت خانم وندی شرمن به مقام معاونت وزارت خارجه، جان کری برای یک پست ارشد و احتمال انتصاب رابرت مالی به پست نماینده ویژه امور ایران در دولت جو بایدن اشاره دارند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲۴ ژانویه ۲۰۲۱