سه روز پس از زلزله سی‌سخت؛ امکانات نرسید اما مسئولین برای فیلم و عکس یادگاری آمدند!

با گذشت سه روز پس از زلزله‌ای که خسارت زیادی به شهرستان سی‌سخت در استان کهگیلویه و بویراحمد وارد کرد، هنوز تجهیزات و امکانات لازم میان مردم توزیع نشده است.

با اینهمه برخی مقامات از جمله ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه به این منطقه رفتند و عکس و فیلم یادگاری با مردمی گرفتند که زیر برف و سرما بی‌سرپناه مانده‌اند.

ساعت ۲۲ و ۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه چهارشنبه ۲۹ بهمن زمین لرزه‌ای به‌ شدت ۵.۶ ریشتر در عمق ۸ کیلومتری زمین در فاصله ۱۰ کیلومتری «سی‌سخت» در غرب یاسوج، ۱۹ کیلومتری «کمه» در استان اصفهان، رخ داد. مرکز این زلزله در «سی‌سخت» مرکز شهرستان دنا بود اما در شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت هم احساس شد.

بر اساس گزارش‌های اولیه ۷۸ روستای شهرستان دنا در زلزله خسارت جدی دیده‌اند و برخی خانه‌ها تا صد درصد تخریب و غیرقابل سکونت شده‌اند.

بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده تا کنون حداقل ۳ هزار واحد مسکونی در «سی‌سخت» از ۶۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت دیده‌اند.

محمدحسین قوسیان مقدم دبیرکل جمعیت «هلال احمر» اعلام کرده که تا ساعت ۱۲ ظهر امروز دوم اسفندماه، مجموعاً ۶۷ نفر بر اثر این حادثه مصدوم شده‌اند که از آنها هفت نفر بستری و ۶۰ نفر به صورت سرپایی مداوا شدند.

ناهماهنگی و عدم رسیدگی به مردم زلزله‌زده از نخستین ساعت‌ها پس از وقوع زلزله هم مشخص بود. یکی از شهروندان ساکن سی‌سخت روز پنجشنبه در ویدئویی با «بی‌شرف» خواندن مردم و مسئولان گفته از شب گذشته که زلزله آمده تا الان هیچ کس برای کمک به مردم نیامده است.

همزمان با وقوع زلزله دمای هوا نیز در این منطقه کاهش یافته و بارش برف نیز مشکلات مردم زلزله‌زده را افزایش داده است.

گزارش روزنامه‌نگاران محلی نیز نشان می‌دهد وضعیت کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان به کندی صورت می‌گیرد. ویدئویی که بامداد روز جمعه از سوی آرش نیکخو خبرنگار ساکن در استان کهگلویه و بویر احمد منتشر شده نشان می‌دهد که ساکنان خانه‌های مسکن مهر در سی‌سخت با وجود بارش برف بی‌سرپناه مانده و خبری از چادرهایی که مقامات دولتی مدعی توزیع آن هستند، نیست!

حسین کلانتری استاندار کهگیلویه و بویراحمد با گذشت بیش از ۴۸ ساعت از وقوع زلزله مدعی شد که «تا کنون ۱۸۰۰ چادر و بیش از ۱۲۰۰ بسته غذایی یک‌ماهه میان زلزله‌زدگان توزیع شده است، ما نیاز داریم ۱۰۰۰ تخته چادر دیگر نیز در منطقه توزیع شود که این روند در حال انجام است.»

ساعاتی بعد امان‌الله جهانبین مدیرعامل جمعیت «هلال احمر» کهگیلویه و بویراحمد با ارائه آمار متفاوتی اعلام کرد که دو هزار و ۳۶۵ چادر امدادی در منطقه زلزله‌زده «سی سخت» توزیع شده است.

در شرایطی که آمار تخریب ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی ۳ هزار واحد مسکونی به معنای بی‌سرپناه شدن حداقل همین تعداد خانواده است اما امان الله جهان‌بین گفته که «۱۸۴ عدد هیتر برقی، ۷۰ تخته موکت و ۲۰۰ تخته پتو نیز تا کنون بین آسیب دیدگان زلزله سی سخت توزیع شده است.»

یکی از شهروندان می‌گوید تعداد بسیار کمی چادر توزیع شده و دو شب است که او و خانواده‌اش در اتومبیل خوابیده‌اند. او با بیان اینکه مردم را برای دادن چادر از فرمانداری به «هلال احمر» کشانده‌اند و در نهایت چند چادر به برخی زلزله‌زدگان داده‌اند، می‌گوید: «اصلا غذا نمی‌خواهیم! هیچ نمی‌خواهیم. فقط یک چادر بدهید با زن و بچه‌مون زیر برف نباشیم!»

مقامات حکومتی بجای اینکه تمام تمرکز را بر کمک‎‌رسانی به مردم زلزله‌زده بگذارند، هزینه کردن و با «هیئت همراه» راهی مناطق زلزله‌زده شده‌اند تا میان مردمی که زلزله خانه‌هایشان را ویران کرده و با وجود برف، دمای زیر صفر هوا و شیوه کُرونا بی‌خانمان هستند فیلم و عکس بگیرند و کارنامه خود را پر کنند.

ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه صبح امروز با تعدادی دیگر به عنوان «هیئت همراه» به سی‌سخت رفته و پس از بازدید از مناطق زلزله زده هم اعلام کرده که زلزله منطقه سی سخت در این استان «همه را نگران کرد»!

رئیسی با وجود اینکه مسئولیت دولتی ندارد اما گفته «هم از آقای استاندار و هم مدیران که درگیر خدمت‌رسانی به زلزله‌زدگان هستند، درخواستم این است که با حضور در آنجا و پیگیری کارها را در اولویت قرار دهند.»

پیش از این محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی با سفر به منطقه وعده کمک‌های دولتی و تسهیلات ارزان‌قیمت برای بازسازی خانه‌های خسارت دیده را مطرح کرده بود اما خانواده‌های زیادی همچنان در انتظار فقط چادر هستند تا زیر برف نمانند!

در نبود مدیریت و سازماندهی منسجم برای حمایت از زلزله‌زدگان، حالا بازار کلاهبرداری به اسم کمک به زلزله‌زدگان هم داغ شده است. سرهنگ رامین پاشایی معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا اعلام کرده که «با توجه به حادثه زلزله در شهرستان سی سخت، متأسفانه شاهد هستیم برخی افراد سودجو تحت عنوان کمک به مردم زلزله‌زده در فضای سایبری اقدام به کلاهبرداری از شهروندان می‌کنند.»

او تأکید کرده که «شهروندان به هیچ عنوان فریب این تبلیغات را نخورند و برای کمک به زلزله‌زدگان حتماً از طریق نهاد‌های معتبر و مسیر‌های قانونی که از سوی رسانه‌ها و خبرگزاری‌های معتبر اعلام می‌شود، اقدام کنند.»

برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۳ فوریه۲۰۲۱