رژیم ایران پیشنهاد جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای برگزاری یک نشست غیر رسمی با حضور آمریکا برای گفتگو درباره برجام را رد کرد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزیر امور خارجه ایران شامگاه یکشنبه ۱۰ اسفند در این زمینه گفت: «با توجه به مواضع و اقدامات اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی، زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی پیشنهادی جوزپ بورل مناسب نمی دانیم.»
خطیب زاده تاکید کرد: «هنوز هیچ تغییری در مواضع و رفتار ایالات متحده صورت نگرفته و دولت بایدن نه تنها سیاست شکست خورده فشار حداکثری ترامپ را کنار نگذاشته، بلکه حتی تعهد خود به اجرای کلیات وظایفش در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را اعلام نکرده است.»
وی ادامه داد: «اجرای تعهدات همه طرفها در برجام موضوع مذاکره و بده بستان نیست و همه بده بستانها ۵ سال پیش انجام شده است.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود: «مسیر پیش رو بسیار روشن است. آمریکا باید به تحریم های غیرقانونی و یکجانبه خود خاتمه دهد و به تعهدات برجامی خود بازگردد. این امر نه به مذاکره احتیاج دارد نه به قطعنامه در شورای حکام.»
وی اضافه کرد: «جمهوری اسلامی ایران عمل را با عمل پاسخ خواهد داد و همان گونه که متناسب با رفع تحریم ها، به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت، به اقدامات و رفتارهای خصمانه نیز به همان شکل و صورت پاسخ خواهد داد.»
ساعتی پیش از آن که موضع رسمی ایران در رد دعوت اروپا از زبان سخنگوی وزارت خارجه این کشور بیان شود، والاستریت جورنال به نقل از دو دیپلمات ارشد غربی نوشت که تهران پیشنهاد بروکسل برای انجام مذاکرات هستهای غیر رسمی در هفتههای آینده در نشست ۱+۴ و با حضور ایالات متحده آمریکا را رد کرده است.
این روزنامه آمریکایی در شماره روز یکشنبه خود با ذکر این که رد این پیشنهاد از سوی ایران «تنشهای بیشتر» بین ایران و آمریکا را به همراه دارد، از قول دو منبع خود نوشته بود که مقامات ایرانی خواهان این «تضمین» هستند که آمریکا پس از شرکت در نشست با ایران، «تحریمها را لغو کند».
جوزپ بورل اخیرا از جانب سه کشور اروپایی حاضر در قرارداد هستهای با ایران، از مقامات تهران و واشنگتن خواسته بود تا در نشستی غیررسمی به گفتگو درباره برجام بپردازند.
دیوید بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود کشورش این دعوت را میپذیرد، اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه دوم اسفند همزمان با سفر رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، از عملکرد اروپا انتقاد کرده و گفته بود که ایران تا پیش از رفع تمام تحریمها، وارد چنین مذاکرهای نمیشود.
ساعاتی پیش از انتشار اظهارات ظریف، عباس عراقچی، معاون سیاسی او گفته بود که ایران در حال «بررسی» دعوت اروپا برای شرکت در این نشست غیر رسمی است.
همزمان، علیاکبر صالحی، رئیس رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز یکشنبه در حاشیه نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «در صورتی که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به اقدام ایران مبنی بر توقف پروتکل الحاقی قطعنامهای را علیه کشورمان صادر کنند، ایران واکنش مناسبی را خواهد داشت و در این راستا نامهای هم ارسال شده است.»
قرار است شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱ مارس (۱۱ اسفند) درباره گزارشهای مربوط به افزایش تولید سوخت هستهای در ایران و موضوع کاهش همکاری این کشور با آژانس تشکیل جلسه دهد.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱ مارس ۲۰۲۱