“انفجار نطنز غنی‌سازی را برای حداقل ۹ ماه مختل کرده است”

گزارش‌هایی درباره نقش موساد در حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز از سوی رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی منتشر شده است. “نیویورک تایمز” به نقل از منابع اطلاعاتی از وقوع انفجاری بزرگ در سامانه برق‌رسانی این تاسیسات خبر داده است.

روزنامه نیویورک تایمز به نقل از دو منبع اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی که هویت‌شان فاش نشده است، اعلام کرده که از کار افتادن بخش غنی‌سازی تاسیسات هسته‌ای نطنز به علت وقوع انفجاری مهیب در بخش برق‌‌رسانی این تاسیسات بوده است.

حمله به سامانه برق‌رسانی تاسیسات هسته‌ای نطنز، یک روز پس از اعلام راه‌اندازی آن صورت گرفته است. حسن روحانی هم‌زمان با ادامه گفت‌وگوهای کمیسیون مشترک برجام در وین، در “روز ملی فناوری هسته‌ای” از راه‌اندازی تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم در نطنز سخن گفته بود.

فردای آن روز، روز یکشنبه ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) حمله به سیستم برق‌رسانی این تاسیسات صورت گرفت. حمله‌ای که علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی هسته‌ای ایران از آن به عنوان “تروریسم هسته‌ای” یاد کرده است.

“تاسیسات از کار افتاده است”

روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود نوشته است شدت آسیب دیدگی بخش برق رسانی به حدی بوده است که عملا فعالیت‌های هسته‌ای ایران در این مرکز را دست‌کم نه ماه به تعویق می‌اندازد.

ایران درباره علت وقوع این انفجار به طور شفاف اطلاع‌رسانی نکرده و تنها به گفتن این موضوع بسنده کرده است که تحقیقات درباره این حادثه ادامه دارد.

نیویورک تایمزبه نقل از دو منبع اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی نوشته است که حمله توسط اسرائیل صورت گرفته است.

نیویورک تایمز در ادامه نوشته است روشن نیست که آیا حمله به نطنز با اطلاع دولت بایدن صورت گرفته یا اسرائیل مستقلا اقدام به چنین عملی کرده است.

این روزنامه در ادامه نوشته است که ناخشنودی اسرائیل از پیشبرد مذاکرات ناظر بر دست‌یابی به توافق با جمهوری اسلامی بر سر مناقشه هسته‌ای، موضوعی نیست که نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و دیگر مقامات این کشور پنهان کرده باشند.

از سوی دیگر تاثیر این حمله بر مذاکرات هسته‌ای نیز روشن نیست. ایران اعلام کرده است که این حمله “بی‌پاسخ” نمی‌ماند، اما توضیح بیشتری درباره اقدامات احتمالی خود نداده است.

وقوع انفجاری در ۱۲ تیرماه سال گذشته نیز منجر به از کار افتادن مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته نطنز شد.

در آن هنگام نیز رسانه‌های غربی مسئولیت آن حمله را برعهده اسرائیل دانسته بودند. نیویورک تایمز اشاره کرده که سیاست غالب اسرائیل در چنین مواردی نه تایید و نه تکذیب خبر است.

به‌رغم آن، مسئولان اسرائیل بارها اعلام کرده‌اند که هیچ‌گاه به ایران اجازه تجهیز خود به جنگ‌افزارهای هسته‌ای را نخواهند داد.

نیویورک تایمز در همین رابطه به عملیات کشتن محسن‌فخری زاده و چند دانشمند هسته‌ای دیگر ایران توسط اسرائیل طی سالیان گذشته اشاره کرده است.

نیویورک تایمز در این گزارش به وضعیت دشوار جمهوری اسلامی اشاره کرده است. گزارشگر این روزنامه نوشته است در صورت آنکه ایران به این نتیجه برسد که مسئولیت این حمله با اسرائیل بوده است، با محاسبه‌ای دشوار برای انتخاب پاسخ خود به این اقدام روبه‌رو خواهد بود.

برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۱۲ آوریل۲۰۲۱