نشریه «پولیتیکو» در گزارشی میگوید دور جدید حملات شبهنظامیان وابسته به حکومت ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، فشارها بر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا را افزایش داده است و برخی از قانونگذاران جمهوریخواه رویکرد وی را ناکافی و ناکارآمد توصیف میکنند.
در این گزارش که روز شنبه منتشر شده، آمده است که سربازان و دیپلماتهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه، طی هفته گذشته، شش بار هدف حملات راکتی و پهپادی شبهنظامیان مورد حمایت ایران قرار گرفتهاند. به گفته وین ماروتو، سخنگوی نیروهای ائتلاف، تنها در روز چهارشنبه ١٧ تیر، ۱۴ راکت به پایگاه هوایی عینالاسد، محل استقرار نیروهای آمریکایی، شلیک شد که شماری را زخمی کرد.
جمهوریخواهان در هفته گذشته، با انتقاد از رویکرد «حداقلی» جو بایدن خاطرنشان ساختند دو حمله تلافیجویانه وی، در خصوص حملات گروههای نیابتی ایران خاصیت بازدارندگی نداشته است.
جیم اینهوف، سناتور ارشد جمهوریخواه از ایالت اکلاهما در کمیته نیروهای مسلح سنا به پولیتیکو گفته است: «حملات مداوم شبهنظامیان مورد حمایت ایران علیه پرسنل ایالات متحده در عراق نباید تحمل شود.»
او گفته است: «پرزیدنت بایدن باید به جای رویکرد حداقلی و مقابله به مثلی که ناکام از بازداشتن ایران یا شبهنظامیانش است و جان آمریکاییها را در خطر فزایندههای قرار داده است، یک راهبرد واقعی را برای بازداشتن و پایان دادن به این حملات ارائه دهد.»
قانونگذاران دموکرات، اما، ضمن اذعان به ناپایداربودن وضعیت فعلی استدلال میکنند رئیس جمهوری، بدون تایید کنگره، اجازه انجام حملات تهاجمی علیه گروههای نیابتی وابسته به ایران را ندارد. به گفته آنها، رئیس جمهوری در چارچوب اختیارات تحت قانون اساسی در دفاع از آمریکاییها به اقدامات تلافیجویانه دست میزند.
در همین ارتباط، کریس ون هولن، سناتور دمکرات عضو کمیته روابط خارجی سنا، به پولیتیکو گفته است: «این اقدامات [آمریکا] در عراق بسیار متفاوت از انجام هر گونه حمله علیه ایران است.»
او میگوید: «رئیس جمهوری اجازه حمله به ایران را ندارد، و در چنان شرایطی، به روشنی باید جهت دریافت مجوز به کنگره بیاید.»
برخی دیگر از دمکراتها شرایط جاری را با یک جنگ در مقیاس پایین مقایسه کردهاند که بر اساس «قانون اختیارات جنگ» میتوان آنها را «تخاصمات» نامید. آنها به جو بایدن اصرار میکنند برای ادامه حملات به شبهنظامیان وابسته به ایران از کنگره مجوز درخواست کند اگر واقعا معتقد است این حملات سبب بازدارندگی در برابر شبهنظامیان میشوند.
در همین حال، مقامات پیشین وزارت دفاع آمریکا از رئیس جمهوری این کشور خواستهاند در پاسخ به حملات مستمر عمل کند. میک مالروی، که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ناظر بر سیاست پنتاگون درباره خاورمیانه بود، میگوید: «ایران باید بداند نمیتواند پشت سر نیروهای نیابتیاش پنهان شود.»
زد و خوردهای اخیر میان آمریکا و شبهنظامیان وابسته به ایران، سبب پیچیدهشدن تلاشها برای کنترل اختیارات جنگی رئیس جمهوری توسط کنگره نیز شده است.
در روزهای آینده، انتظار میرود کمیته روابط خارجی سنا با تصویب لایحهای، دو مجوز استفاده از نیروی نظامی علیه عراق را لغو کند. روز دوشنبه ٢١ تیر، قانونگذاران گزارشی کلی از مقامات ارشد دولت بایدن، پیرامون تاثیر احتمالی لغو این اختیارات بر عملیات نظامی جاری به ویژه با تمرکز روی شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق دریافت خواهند کرد.
جو بایدن از لغو این مجوزهای قدیمی (مربوط به ۲۰۰۲ و ۱۹۹۱) حمایت میکند و مجلس نمایندگان نیز پیشتر اقدامات مشابهی را به تصویب رسانده است.
اما برخی از سناتورهای جمهوریخواه با این استدلال که لغو این دو مجوز پیام خطرناکی را به شبهنظامیان شیعه مورد حمایت ایران میفرستد، وعده دادهاند این فرایند را دشوارتر کنند.
تد کروز، سناتور جمهوریخواه، به پولیتیکو گفته است متممی را به لغو دو مجوز اضافه خواهد کرد که توانایی رئیس جمهوری در حمله به ایران و نیروهای نیابتیاش را حفظ خواهد کرد. این یک اولویت برای قانونگذاران جمهوریخواه است.
مایک راجرز، قانونگذار جمهوریخواه کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان، نیز از جو بایدن میخواهد «در برابر این حملات قدرتنمایی کند.»
مایک راجرز به پولیتیکو میگوید: «باید ابهامی در این زمینه باقی نماند که چنانچه سربازانمان در هر جایی از دنیا مورد حمله قرار بگیرند، ما نه تنها پاسخ خواهیم داد بلکه پاسخمان سریع و قدرتمندانه خواهد بود.»
برگفته ای از سایت فارسی صدای امریکا، ۱۲ جولای ۲۰۲۱