جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در ایران تازهترین گزارش خود را منتشر کرد. در این گزارش به صدور احکام اعدام و عدم پاسخگویی ایران در خصوص نقض حقوق بشر و بازداشت شهروندان دوتابعیتی اشاره شده است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در ایران در تازهترین گزارش خود از وخیمشدن اوضاع حقوق بشر و نقض فاحش آن در ایران خبر داده است. قرار است در نشست بعدی شورای حقوق بشر سازمان ملل این گزارش ارائه شود.
در بخشی از این گزارش به انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز پرداخته شده است. بر اساس این گزارش روزنامهنگاران و فعالان مدنی با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری تحت فشار نهادهای امنیتی قرار گرفته بودند.
میزان مشارکت در این انتخابات ریاست جمهوری ایران زیر ۵۰ درصد بوده و بیش از ۱۳ درصد رای دهندگان آرای باطله دادهاند، به طوری که وزارت کشور جمهوری اسلامی آرای باطله را بعد از آرای ابراهیم رئیسی در رتبه دوم قرار داده بود.
در گزارش جاوید رحمان به این موضوع هم اشاره شده که افرادی که خواستار تحریم این انتخابات شده بودند از سوی نهادهای امنیتی بازداشت یا آزار و اذیت شدهاند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل به عدم پاسخگویی افراد و نهادهایی که حقوق شهروندان ایرانی را نقض کردهاند پرداخته و به خشونتهای صورت گرفته در آبان ۹۸ و سرنگونی هواپیمای مسافربری ۷۵۲ اوکراینی توسط سپاه پاسداران هم اشاره کرده است.
رحمان گفته است که پرداخت غرامت به خانواده قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی به هیچ عنوان نمیتواند جایگزین پیگیری جدی و مجازات عاملان آن شود.
در بخش دیگری از گزارش سازمان ملل به بازداشت افراد دو تابعیتی و شهروندان خارجی پرداخته شده و درباره وضعیت این افراد در زندانهای جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی شده است.
در این ارتباط رحمان از جمله به بازداشت “خودسرانه” احمدرضا جلالی، نازنین زاغری، جمشید شارمند و سیامک نمازی هم اشاره کرده است.
تازهترین گزارش جاوید رحمان قرار است به ۴۷ عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شود.
جاوید رحمان، حقوقدان پاکستانی و استاد دانشگاه برونل لندن در سال ۲۰۱۸ به عنوان گزارشگر ویژه در حوزه حقوق بشر ایران معرفی شده است. او جانشین عاصمه جهانگیر، گزارشگر پیشین حقوق بشر ایران شد که در فوریه سال ۲۰۱۸ بر اثر سکته قلبی درگذشت.
ایران تا کنون به هیچ کدام از گزارشگران ویژه امور حقوق بشر اجازه ورود به این کشور را نداده و گزارشهایشان را به رسمیت نشناخته است.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۲۱ اگوست ۲۰۲۱