جلسه حمایت از ایران آزاد از سوی جوامع ایرانی-آمریکایی روز دوشنبه ۲۹ شهریور در واشنگتن برگزار شد و سخنرانان در این مراسم، خواستار توجه جامعه جهانی به نقش ابراهیم رئیسی در کشتار سال ۱۳۶۷ در ایران و تعقیب قضایی رئیس جمهوری اسلامی ایران شدند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده، یکی از سخنرانان این جلسه بود. آقای پمپئو در سخنان خود با تاکید بر این که اطلاعات او در مورد رئیسی به دوران ریاستش بر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، بازمیگردد، گفت که رئیسی باید بیدرنگ تحت تعقیب قضایی قرار گیرد.
وزیر خارجه پیشین آمریکا افزود: «تردید نکنید که ابراهیم رئیسی شخصا مسئول کشتار هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ است. نام حدود پنج هزار تن از این قربانیان منتشر شده و جسد آن مردان و زنان شجاع، در گورهای بدون نام و نشان دفن شده است.»
او تاکید کرد، از آن جا که جمهوری اسلامی تاکنون اجازه تحقیق در این مورد را نداده و شاید هرگز ندهد، شاید هیچوقت تعداد دقیق قربانیان مشخص نشود، ولی «قطعا بیش از پنج هزار نامی است که در اختیار داریم.»
مایک پمپئو با تاکید بر ضرورت پاسخگو کردن رئیسی در رابطه با جنایت علیه بشریت، یادآور شد که رئیسی «صرفا یک مشاور و یک سرباز ساده نبود، بلکه دژخیم بود.»
رامش سپهرراد از سازمان جوامع ایرانی-آمریکایی در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا، با اشاره به نقش ابراهیم رئیسی در «قتلعام … بیش از ۳۰ هزار زندانی» در سال ۱۳۶۷ که «۹۰ درصد از این زندانیها هواداران و اعضای سازمان مجاهدین خلق بودند»، تاکید کرد که هدف اصلی کنفرانس این است که «از جامعه بین المللی بخواهیم که ابراهیم رئیسی باید دادگاهی شود.»
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، امسال در مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور مجازی دارد و پیام از پیش ضبط شده او به شکل ویدئویی منتشر میشود.
شبکه فرشگرد نیز پیشتر در آستانه برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد، در نامهای به ۱۹۲ کشور عضو آن سازمان خواستار آن شد که «از حضور ابراهیم رئیسی در نیویورک جلوگیری کنند» و «در صورت سخنرانی مجازی او یا نمایندهاش، جلسه را به نشانه اعتراض ترک کنند.»
همچنین بیش از ۴۰۰ دانشمند، کارشناس، استاد دانشگاه، و محقق ایرانی-آمریکایی با نوشتن نامهای از جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در خواست کردند در جریان سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، به نقش ابراهیم رئیسی در اعدامهای سال ۱۳۶۷ در ایران و اتهام جنایت علیه بشریت بپردازد و به آن اشاره کند.
به دنبال اعلام خبر پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران، وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش گیتا آرین، خبرنگار بخش فارسی «صدای آمریکا»، در مورد این انتخابات، اعلام کرد که ایرانیان از حق خود برای انتخاب رهبرانشان در یک فرایند انتخاباتی آزاد و منصفانه محروم شدند.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز در پاسخ به پرسشی در مورد نحوه تعامل آمریکا با رئیسی به عنوان رئیس جمهوری ایران – کسی که در اعدامهای زندانیان سیاسی در دهه شصت نقش داشته و فردی تحت تحریم است – گفت: «رئیس جمهوری جدید باید از این پس پاسخگوی نقض حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری خود باشد. ما قویا از دولت ایران و یا آنهایی که در قدرت هستند میخواهیم که زندانیان سیاسی را آزاد کنند و وضعیت حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه ایرانیان را بهبود بخشند.»
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۱