یک پدیده تازه در تهران و چند شهر دیگر ایران موجب اعتراض مدیران آب و فاضلاب شده است. آنها میگویند دریچههای چدنی شبکه فاضلاب شهری به سرقت میرود. در تهران یک مقام مسئول گفته که سالانه چند هزار دریچه سرقت میشود.
مسعودرضا ثامنی، معاون شرکت آب و فاضلاب تهران یکشنبه ۷ آذر/۲۸ نوامبر بدون اینکه آمار دقیقی از دریچههای چدنی بهسرقترفته در تهران ارائه کند، گفت که «این مسأله در غرب تهران اوضاع وحشتناکی دارد و ممکن است در یک سال چندین هزار دریچه سرقت شود.»
به گفته او هر دریچه چدنی نزدیک به ۲ میلیون تومان ارزش دارد و تعداد دریچههای فاضلاب در تهران به حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار دریچه میرسد. ثامنی گفت که سرقت این دریچهها هزینه سنگینی را بر شرکت آب و فاضلاب وارد کرده است.
معاون شرکت آب و فاضلاب تهران همچنین از سرقت ۸۰ تا ۹۰ درصد ورق های اجرای پروژه فاضلاب تهران خبر داد. او گفت:«پیمانکاران مجبور به خرید دوباره این ورقها را از بازار دست دوم هستند».
به گفته او حجم قابل توجهی از تجهیزات پیمانکاران مورد سرقت قرار میگیرد و همین مساله موجب شده که در تمام مناطق نگهبانان به صورت شبانهروزی حاضر باشند. ثامنی اما گفت که با وجود گشتزنی شبانه روزی نگهبانها بازهم سرقت صورت میگیرد.
پیش از این نیز علی موسوی، معاون شرکت آب و فاضلاب منطقه ۳ تهران گفته بود که تنها در نیمه نخست امسال ۲۱۰۰ دریچه به سرقت رفته است. آماری که تنها ۷۰۰ مورد از مجموع دریچههایی که گزارش شده در سال ۱۳۹۹ بهسرقت رفتهاند، کمتر است.
سرقت دریچههای فاضلاب تنها به تهران محدود نمانده است. در استان هرمزگان هم سرقت بیش از هزار دریچه در شش ماه نخست امسال گزارش شده است.
در پیوند با سرقت دریچههای فاضلاب شهری، فرمانده پلیس کاشان هم در آبان سال جاری از دستگیری سارقان این دریچهها خبر داده بود.
در استان خوزستان نیز مسئولان محلی از «افزایش سرقت تجهیزات شهری» ابراز نگرانی کرده اند. آنها به صورت مشخص نگفتهاند که منظور از تجهیزات شهری همان دریچههای فاضلاب است یا نه. همانطور که در استان گلستان مسئولان محلی گفتهاند که سرقت سیم و تجهیزات مخابراتی ۵۶ درصد افزایش یافته است.
در ماههای گذشته برخی نهادهای حکومتی در ایران نسبت به افزایش آمار سرقتهای خُرد در مناطق مختلف هشدار دادهاند. در تیر ماه امسال جانشین پلیس پیشگیری تهران به تجارت نیوز گفته بود که سرقتهای خُرد به لباسهای شسته و پهنشده بر روی طناب، و گلدانهای روی راه پلهها رسیده است.
فرمانده انتظامی کرمانشاه هم در مهر ماه از افزایش ۱۴ درصدی آمار سرقت های خُرد در این استان خبر داده بود.
دیگر استان های ایران نیز وضعیتی مشابه داشتهاند؛ در خراسان رضوی، یزد، فارس و خراسان جنوبی آمار سرقتهای خرد افرایش یافته است.
حسن موسوی چیلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران سوم آذر در واکنش به افزایش آمار سرقت دریچههای چدنی فاضلاب در تهران گفته بود افزایش سرقت از تبعات فقر است.
بر اساس آمار نهادهای حکومتی جمعیت زیر خط فقر ایران در سه سال اخیر افزایش یافته است. برآورد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیانگر زیست حداقل یک سوم جمعیت ایران در زیر خط فقر است.
افزایش نرخ تورم و بیکاری در غیاب حمایتهای معیشتی وعدهشده از سوی دولت، از عمدهترین دلایل ازدیاد جمعیت زیر خط فقر در سالهای اخیر است.
برگرفته ای از سایت رادیو زمانه، ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱