رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته است که لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ با فرض ادامه تحریمها بسته شده است.
نخستین جلسه فوقالعاده هیئت دولت برای بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور صبح امروز سهشنبه ۹ آذر ۱۴۰۰ برگزار شد. همزمان مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در دیدار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اطلاعاتی درباره برجام ارائه کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای داخلی دولت برای بررسی تبصرههای بودجه سال آینده، امروز و روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در نوبت صبح و عصر جلسه خواهد داشت تا در زمان مقرر این لایحه تدوین و به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود.
بر اساس قوانین، دولت موظف است لایحه بودجه سال آینده را تا دوشنبه ۱۵ آذر به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
درآمدهای دولت یکی از بخشهای مهم بودجه با توجه به شرایط پیچیده اقتصادی در ایران است. پیشتر اعلام شده بود دولت فروش روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت با قیمت ۶۰ دلار و نرخ ارز ۲۳ هزار تومانی را در بودجه ۱۴۰۱ در نظر خواهد گرفت.
بر اساس آخرین گزارشها فروش نفت ایران در بهترین شرایط روزانه ۶۶۰ هزار بشکه در امرداد امسال بوده و در اکتبر به ۴۷۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است. این آمار از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شده و تأکید شده است این میزان فروش نفت به دلیل چشم بستن دولت جو بایدن بر صادرات نفت به چین توسط جمهوری اسلامی حاصل شده است.
اینهمه در حالیست که مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه امروز سهشنبه ۹ آذر ۱۴۰۰ اعلام کرده که لایحه بودجه ۱۴۰۱ با فرض ادامه تحریمها بسته شده است.
مسعود میرکاظمی این ادعا را در دیدار با با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه دولت رئیسی مطرح کرده و افزوده که «از ابتدا هم دولت گفته بود برای اقتصاد برنامه دارد و سفره مردم را به مذاکرات گره نخواهد زد.»
رئیس سازمان برنامه و بودجه تأکید کرده که «ما از لغو تحریمها و استیفای حقوق ملت استقبال میکنیم، اما با توجه سوابق کشورهای غربی دوباره کشور را هشت سال معطل مذاکرات نمیکنیم تا سفره مردم بیش از این آسیب نبیند.»
جواد اوجی وزیر نفت دولت رئیسی پیش از این گفته بود که «تهاتر نفت با سرمایهگذاری پیشنهاد شده و از هر سرمایهگذار در بخش بالا دست و پایین دست نفت که بخواهد دریافت نفت و میعانات گازی را داشته باشد، استقبال میکنیم.»
روز گذشته همزمان با آغاز هفتمین دور مذاکرات هستهای در دولت ابراهیم رئیسی معروف به «قاضی مرگ»، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از شرایط جدید صادرات و فروش نفت خبر داد. بر اساس این شیوه جدید هر فرد حقیقی و حقوقی امکان صادرات نفت دارد فقط باید تضمین دهد پول نفت را باز خواهد گرداند.
در حالی که پیشتر خامفروشی نفت توسط افرادی چون بابک زنجانی حاشیهساز شده بود، محسن خجستهمهر میگوید «تدابیر لازم برای جلوگیری از مشکلات قبلی فروش نفت از سوی اشخاص اندیشیده شده است.»
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز شنبه ۶ آذرماه نیز در نخستین نشست خبری خود در جمع خبرنگاران از توان افزایش ۱.۵ برابری ظرفیت پالایش و صادرات نفت خام نسبت به قبل از تحریمها خبر داده و اعلام کرده بود: «با تحقق الزامها و مفروضها آمادگی داریم ظرفیت پالایش نفتخام و صادرات کشور را به ۱.۵ برابر پیش از تحریمها برسانیم.»
همچنین مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره دیگر محورهای بودجه ۱۴۰۱ گفته که اولویت دولت سیزدهم افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و منطقه است و در این راستا در برنامههای این سازمان شهرهای مرزی مورد توجه قرار می گیرند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزوده که بودجه سال آینده بر مبنای سند آمایش تدوین شده از این رو ظرفیتهای داخلی هر استان تا سطح شهرستان تعیین و سهم هر یک از این مناطق در رشد اقتصادی استان و کشور مشخص شده است.
بنا بر ادعای مسعود میرکاظمی «اگر در کشور تورم کنترل شود و فضای کار برای مردم فراهم گردد، قطعا گره های اقتصادی باز خواهند شد، در بودجه سال آینده رشد اقتصادی ۸ درصدی با فرض ادامه تحریم ها دیده شده؛ این هدف با توجه به کنترل کرونا و رکود ناشی از عملکرد دولت قبل واقعبینانه است.»
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دولت سیزدهم نیز در دیدار با مسعود میرکاظمی مدعی شده که اقتصاد یکی از ماموریتهای ویژه وزارت خارجه است و «در قالب همکاریهای منطقهای و پیمانهای مختلف درصدد تسهیل تجارت و افزایش صادرات ایران هستیم.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی مواردی چون «پیوستن ایران به شانگهای و اجلاس اخیر اکو و امضای قرارداد مهم گازی» را از مهمترین دستاوردهای دولت ابراهیم رئیسی در طی ۱۰۰ روز نخست فعالیت آن ارزیابی کرده است.
اینهمه در حالیست که جمهوری اسلامی زیر فشار شدید اقتصادی و بحران در تأمین هزینههای جاری کشور قرار دارد. کسری بودجه، تحریم و عدم دسترسی به منابع بلوکه شده سبب کاهش منابع دولت شده است. به نظر میرسد هرچند مقامات دولت سیزدهم مدعی هستند که میتوانند بدون «گره زدن معیشت مردم به برجام و تحریم» اقتصاد ایران را پیش ببرند، اما در آنسو به دنبال لغو تحریمها هستند.
در همین حسین امیرعبداللهیان گفته که «ما با حسن نیت و جدیت وارد مذاکرات شدهایم اما به شرط آنکه نتیجه لغو عملی همه تحریمها باشد.»
دور هفتم مذاکرات هستهای ۴+۱ معروف به مذاکرات احیای برجام از روز گذشته دوشنبه ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱ در شهر وین آغاز شده. این نخستین دور مذاکرات هستهای جمهوری پس از روی کار آوردن دولت ابراهیم رئیسی است که با انتخابات نمایشی ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ از ریاست قوه قضائیه به ریاست قوه مجریه منتقل شد!
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲ دسامبر ۲۰۲۱