چهارشنبه ۱۷ آذرماه جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مصطفی نیلی وکیل دادگستری و مریم افرافراز فعال مدنی برگزار خواهد شد. از میان آنها مصطفی نیلی از مردادماه تاکنون همچنان در زندان اوین به صورت بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرد.
پیشتر در روز یکشنبه ۷ آذرماه ۱۴۰۰، محمدرضا فقیهی، وکیل دادگستری در اعتراض به جداسازی غیرقانونی رسیدگی به پرونده متهمان از حضور در جلسه دادگاه امتناع کرده است، همچنین سعید خلیلی، وکیل مدافع او با حضور در دادگاه و اعلام اعتراض به تصمیم فاقد وجاهت قانونی قاضی، جلسه را ترک کرد. گفته میشود که بنا بر تصمیم قاضی مظلوم، رئیس شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران، پرونده متهمین این پرونده به صورت جداگانه رسیدگی خواهد شد.
جلسه نخست رسیدگی به اتهامات مهدی محمودیان و مریم افرافراز فعالین مدنی و محمدرضا فقیهی، آرش کیخسروی و مصطفی نیلی، وکلای دادگستری در تاریخ ۵ آبان ماه در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود. مهدی محمودیان و مصطفی نیلی به علت امتناع از پوشیدن لباس زندان، در جلسه حاضر نشده بودند.
مهدی محمودیان، مصطفی نیلی و آرش کیخسروی به «تشکیل گروه معاند نظام به هدف برهم زدن امنیت و فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم شدهاند. همچنین اتهام محمدرضا فقیهی و مریم افرافراز «عضویت در گروههای معاند نظام» عنوان شده است.
در تاریخ ۲۳ مردادماه، ۹ تن از وکلا و فعالان مدنی از جمله آرش کیخسروی، مصطفی نیلی، مهدی محمودیان، محمدرضا فقیهی، محمدهادی عرفانیان کاسب، مریم افرافراز و لیلا حیدری در جریان برگزاری جلسهای در دفتر انجمن حمایت از حقوق شهروندی در تهران بازداشت شدند. در این میان، بازداشت مریم افرافراز و مصطفی نیلی در حالی صورت گرفته بود که هر دوی این شهروندان به تازگی دوران قرنطینه ابتلا به کرونای خود را سپری کرده بودند و وضعیت جسمی مناسبی نداشتند. همچنین مریم افرافراز صرفا مسئولیت ثبت مطالب را به عنوان منشی جلسه عهده دار بوده است.
از میان این افراد محمدهادی عرفانیان کاسب و لیلا حیدری ساعاتی پس از بازداشت و محمدرضا فقیهی وکیل دادگستری و مریم افرافراز فعال مدنی و از اعضای جمعیت امام علی در تاریخ ۷ شهریورماه، آزاد شدند.
مهدی محمودیان، آرش کیخسروی و مصطفی نیلی در تاریخ ۲۴ شهریورماه، طی یک تماس تلفنی با خانوادههایشان از انتقال خود به بند عمومی زندان اوین خبر دادند. از آن زمان آقای کیخسروی و آقای نیلی در زندان اوین به صورت بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرند و مهدی محمودیان دوران محکومیتش از بابت پرونده پیشین خود را در این زندان سپری میکند. پیشتر بابک پاک نیا، وکیل دادگستری از اجرای حکم ۴ سال حبس تعزیری آقای محمودیان خبر داده بود.
مهدی محمودیان شهریورماه ۹۹ توسط دادگاه انقلاب تهران به اتهام «فعالیت تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری و از بابت اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» به چهار سال حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و ۲ سال منع خروج از کشور و ۴ ماه خدمات عمومی محکوم شده بود. نهایتا این محکومیت توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر عینا تایید شد. مصادیق اتهامات آقای محمودیان امضای بیانیه موسوم به ۷۷ نفر و اقدام برای روشن کردن شمع به یاد جان باختگان هواپیمای اوکراینی عنوان شده بود.
برگرفته ای از سایت هرانا (مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران)، ۸ دسامبر ۲۰۲۱