گمرک ایران در بیانیهای اعلام کرد که واردات اقلام ضروری خانوارها از گندم و برنج گرفته تا شیرخشک کودک و روغن مشمول مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد.
بر اساس این بیانیه که روز یکشنبه ۵ دی ماه منتشر شده است، واردات محصولاتی از قبیل تخم ماکیان، انواع گوشت، آرد و نان، شیر، پنیر، ماست، برنج و حبوبات، سویا و انوع روغنهای خوراکی، همچنین شیر خشک مخصوص تغذیه کودکان از تاریخ ۱۳ دی ماه مشمول ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد.
دولت ایران برای سال آینده اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی را نیز لغو کرده و هنوز معلوم نیست آیا برای واردات دارو ارز ترجیهی اختصاص داده خواهد شد یا نه.
دولت طی هفتههای گذشته خرید طلا و جواهرات، همچنین ارز را مشمول ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده کرده است
انتظار میرود حذف ارز ترجیهی برای کالاهای اساسی و وضع مالیات بر ارزش افزوده، قیمت اقلام ضروری برای خانوارها را به شدت افزایش دهد.
آمارهای رسمی جمهوری اسلامی نشان میدهد که تورم اقلام خوراکی در کشور حدود ۶۰ درصد است؛ اگرچه گزارشهای داخلی و میدانی نشان میدهد رشد قیمت اقلام خوراکی بسیار بیشتر از آمارهای رسمی است.
دولت ایران در لایحه بودجه سال آینده برای جبران کسری بودجه درآمدهای مالیاتی خود را ۷۰ درصد افزایش داده که حتی بالاتر از نرخ تورم است.
طی هفتههای گذشته خرید طلا، جواهرات و ارزهای خارجی مشمول ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده شده و اکنون اقلام اصلی کالاهای ضروری وارداتی نیز به این فهرست راه یافت.
در میان کالاهای وارداتی ضروری خانوارها که مشمول مالیات بر ارزش افزوده شده، برنج، گندم، سویا، روغن و حبوبات اتفاقا جزو اقلامی هستند که در صدر واردات کشور قرار دارند و بازار داخلی ایران به شدت نیازمند واردات این کالاها است.
آمارهای گمرکی نشان میدهد که هشت قلم از ۱۰ قلم عمده محصولات وارداتی به کشور با ارزشی در حدود ۶.۲ میلیارد دلار را در سال ۱۳۹۹ محصولات کشاورزی نظیر گندم، ذرت، کنجاله سویا و نظایر آن تشکیل داده و ۷۱ درصد از ارز ترجیهی اختصاص داده شده به واردات کالاهای اساسی در همین سال، مربوط به کالاهای کشاورزی بوده است.
پارسال ۱.۴ میلیارد دلار ارز ترجیهی نیز به واردات دارو اختصاص داده شده بود.
در حالی که برخی مقامات ایران از ادامه تخصیص ارز ترجیحی خبر دادهاند، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو روز یکشنبه با بیان اینکه ارز ترجیحی «باعث فساد» میشود، گفت: «پیشنهاد ما برای جلوگیری از افزایش قیمت دارو، پوشش بیمهای یا صدور کارت سلامت است.»
علی خضریان نماینده مجلس نیز روز یکشنبه از شش برابر شدن قیمت بعضی قرصهای مسکن و ضددرد مثل ناپروکسن خبر داد و گفت: «هنوز ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی حذف نشده این آسیبها در حوزه بهداشت و درمان دیده میشود».
در جلسه علنی روز یکشنبه پنجم دی مجلس شورای اسلامی گفت برای اقشار ضعیف جامعه تغییر برخی اعداد در لایحه بودجه بسیار تاثیرگذار و قابل تأمل است.
خبرگزاری ایسنا اول آذرماه گزارش داده بود که قیمت ناپروکسن از ۶۵۰۰ تومان به ۲۸ هزار تومان رسیده و برخی کاربران شبکههای اجتماعی میگویند اکنون قیمت آن به ۴۰ هزار تومان رسیده است.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲۷ دسامبر ۲۰۲۱