آموزگاران ایران روز پنجشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۰ چهارمین دور از اعتراضات سراسری خود را در دیماه برگزار کردند. این اعتراضات با حضور هزاران آموزگار در بیش از ۱۰۰ شهر ایران برگزار شد. شماری از آموزگاران در چند شهر در پی حمله خشونتبار مأموران انتظامی مورد ضرب و جرح قرار گرفتند و چند آموزگار نیز بازداشت شدند. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان ایران در بیانیهای هشدار داد که در صورت آزاد نشدن بیقید و شرط آموزگاران بازداشت شده، اعتراضات گستردهتری در کشور برگزار خواهد شد.
اجرای قانون رتبهبندی معلمان بر مبنای حداقل ۸۰ درصد حقوق هیئت علمی و همسانسازی حقوق بازنشستگان دو خواست حقوقی و اصلی آموزگاران است. آنها همچنین خواستار آزادی همه آموزگاران زندانی هستند.
یکی از آموزگاران در سخنانی در مقابل مجلس شورای اسلامی در تجمع آموزگاران تهران و البرز گفته که «امنیت یعنی معلم، کارگر، پرستار و… و… و… توی زندان نباشه، امنیت یعنی حق منو به من بدن دیگه نیام اینحا، حقمو با گدایی به دست نیارم. امنیت یعنی شما حق و حقوق معلم و بازنشسته را بدید که معلم مجبور نباشه… لذا تا به دست آوردن حق و حقوق خود تا پای جان میایستیم از کسی هم هراسی نداریم. آقا شما شرم نمیکنید؟ من که نباید شرم کنم که دانشآموزان ما در سیستان و بلوچستان توی کپر، توی آغل…، بدون میز و صندلی دارند تحصیل میکنند، آیا شما شرم نمیکنید؟
حمید عباسی آموزگار و فعال صنفی در شیراز که به همراه دستکم سه آموزگار دیگر در این تجمع بازداشت شد نیز پیش از حمله مأموران نیروی انتظامی در سخنانی خطاب به مأموران امنیتی گفت «آموزگاران نفوذی نیستند. نفوذیها بودجههای کشور را به سمتی بردند که کشور عزیز ما و جمهوری اسلامی فشل شد، ناکارآمد شد … ما اوباش نیستیم، ما اغتشاشگر نیستیم، ما ملت شریف ایرانیم.»
آموزگار دیگری در شیراز طی سخنانی گفته که «عامل فقر ملت ایران سیاستمداران خیانتکار ایران هستند ای نامردان تاریخ ایران! به حول قوه الهی سرنگون خواهید شد!»
اعتراضات سراسری آموزگاران در روز گذشته با حمله نیروی انتظامی در چند شهر از جمله مشهد، شیراز، اهواز و تهران روبرو شد و دهها آموزگار مورد ضرب و جرح قرار گرفته و تعدادی از آموزگاران بازداشت شدند. فعالان صنفی آموزگاران هنوز آمار دقیقی از تعداد مجروحان و بازداشتشدگان اعتراضات ارائه نکردند اما بر اساس اسامی منتشر شده تعداد آموزگاران بازداشت شده تا کنون ۲۰ نفر برآورد میشود.
همچنین در برخی شهرها نیز مأموران نیروی انتظامی برخورد مناسبی با آموزگاران داشتند و در حالی که به دستور مقامات حکومتی در محل تجمع حاضر شده بودند اما با آموزگاران برخورد نکردند.
بر اساس گزارش فعالان آموزگاران محسن عمرانی فعال صنفی معلمان که مورد ضرب و جرح مأموران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی قرار گرفته بود از ناحیه پا صدمه دید.
پیروز نامی دبیر کانون صنفی معلمان خوزستان که روز گذشته به همراه ۱۴ آموزگار دیگر در شهر اهواز بازداشت شده بود، شامگاه پنجشنبه آزاد شد.
بر اساس تصویری که از سوی فعالان صنفی آموزگاران منتشر شده، شماری از آموزگاران مشهد روز گذشته پس از پایان تجمع در اعتراض به بازداشت همکارانشان در مقابل اداره آموزش و پرورش این شهر تحصن کردند.
مشخص نیست چند آموزگار دیگر در تجمع دیروز آموزگاران بازداشت شدهاند و آیا هنوز در زندان هستند یا آزاد شدهاند.
آزادی این آموزگاران به این معنا نیست که برای آنها پرونده قضایی تشکیل نمیشود بلکه در موارد مشابه پیشین، برای پایان دادن به اعتراضات، بازداشتشدگان آزاد میشوند اما در روزها و هفتههای بعد علیه آنان پروندههای امنیتی و قضایی تشکیل میدهند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان ایران شامگاه پنجشنبه با صدور بیانیهای اسامی آموزگارانی را که تا کنون مشخص شده بازداشت شدهاند منتشر کرده است:
«تجمع امروز ۲۳ دی ماه تبلور همبستگی و اتحاد عمل تمام فرهنگیان ایران بود. اما شوربختانه حاکمیت در برخی نقاط مانند اصفهان، شیراز ، مشهد و اهواز با حمله به تجمعکنندگان، تعدادی از شریفترین معلمان را بازداشت کرد. اگرچه تعدادی از بازداشت شدگان آزاد شدند، ولی تا کنون محسن عمرانی و محمود ملاکی از بوشهر، مراد نوشادی، حمید عباسی، صادق پارسایی و معلمی که هویت ایشان مشخص نشده از شیراز و آقای گلزاریان از مشهد در بازداشت نیروهای امنیتی هستند.»
در ادامه بیانیه شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان ایران آمده که این شورا «سرکوب تجمعات و بازداشت فرهنگیان را به شدت محکوم میکند و خواهان آزادی بیقید و شرط این معلمان است.»
این بیانیه تأکید کرده است «در صورتی که معلمان بازداشتی آزاد نشوند ما اعتراضات گستردهتری را برگزار خواهیم نمود. نیروهای امنیتی که طی روزهای گذشته دهها فعال صنفی را احضار نمودند، نیک میدانند مطالبهگری معلمان را با ارعاب و سرکوب نمیتوانند متوقف نمایند. معلمان امروز بیش از گذشته بر تحقق مطالبات مصمم هستند.دوران تهدید، زندان و تبعید و اخراج معلمان سپری شده و جنبش معلمان امروز ایران هر روز به شدت تکثیر میشود.»
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۰ ژانویه ۲۰۲۲