رادیو زمانه-در دهههای اخیر یک ششم مساحت جنگلهای زاگرس به دلایل گوناگون از بین رفته است. اکنون آتشسوزیهای پیاپی هفتههای اخیر این جنگلها را بیش از پیش در معرض خطر قرار داده اند؛ معضلی که با فصل گرما فرامیرسد و سالهای پیش نیز نفس زاگرس را تنگ کرده بود. گرمای هوا و بادهای شدید شرایط گسترش این آتشسوزیها را مساعد کرده است.
حکمتیان بزرگترین مشکل پیش روی جنگلهای زاگرس را این «آتشسوزیها» اعلام کرد و گفت که عامل اصلی آنها «انسان» و سپس صاعقه است.
کهگیلویه و بویراحمد در مرکز آتشسوزیهای اخیر است. در عین کمبود امکانات دولتی در مقابله با این آتشسوزیها، مردم محلی در ابتدای صف مبارزه با این آتشسوزیها قرار دارند (عکس بالا).
محمد مهدی علیپور، یکی از اهالی محلی امدادرسان با دستهای تاولزده به ایرنا گفت که چگونه او و دیگر ساکنان به خاموشکردن شعلههای سه متری آتشسوزی در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد در نزدیک کوه کاردی در حوالی روستای دیل در جنوب شهرستان گچکاران شتافتند:
«شعلههای سرخ آتش مظلومیت جنگلها و مراتع را فریاد میزند. اهالی روستاهای نزدیک به جنگلها با استفاده از امکانات اولیه مانند شاخه درختان اقدام به خاموش کردن شعلههای آتش همگام با مسئولان میکنند. فورانهای آتش گاهی آنچنان سرکش است که تا فاصله سه متری امکان نزدیک شدن انسان به آن وجود ندارد… به هر قیمتی اجازه نمیدهیم جنگلها خاکستر شود.»
او اما در انتها یادآوری کرد که «در صورت وجود بالگرد اعزام نیرو و تجهیزات از طریق بالگرد انجام میشود و خسارت آتش سوزیها به حداقل خواهد رسید.»
کهگلویه و بویراحمد برای مواقع بحرانی بالگرد در اختیار ندارد. این استان برای اطفای آتشسوزیها از خوزستان یا شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران بالگرد میگیرد.
وحید محمدیتبار، مدیر کل مدیریت بحران استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از کمبود امکانات و «کمبود شدید» نیروهای آموزشدیده ناراضی است:
«بکارگیری نیروهای متخصص اطفای حریق برای پیشگیری از وقوع بحران در جنگلها و مراتع نیاز نخست صیانت از جنگلها و مراتع استان است. تأمین تجهیزات خودرویی، دستگاههای دمنده و لباس مخصوص برای مهار آتش از دیگر نیازها برای مدیریت آتش سوزی در جنگلها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد است. تأمین اعتبار فوری برای خرید تغذیه و خدمات پشتیبانی نیاز دیگری است که باید در کوتاهترین زمان ممکن مورد توجه مسئولان باشد.»