سفیر آمریکا در سازمان ملل: آماده بازگشت دوجانبه به برجام هستیم، اما ایران آماده نیست

سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد گفت که واشینگتن آماده بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران است، اما تهران این آمادگی را ندارد.

لیندا توماس-گرینفیلد در مصاحبه‌ای با روزنامه العربی الجدید، چاپ لندن، که روز جمعه دوم اردیبهشت منتشر شد، احتمال داد که توافقی میان واشینگتن و تهران بر سر بازگشت دوجانبه به برجام صورت نگیرد.

وی تاکید کرد که اما در این صورت نیز همان‌طور که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، تعهد داده است، واشینگتن تلاش خود را می‌کند تا ایران هیچ‌گاه امکان دسترسی به سلاح هسته‌ای را نداشته باشد.

مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی که با هدف بازگشت ایالات متحده به برجام و اجرای کامل تعهدات هسته‌ای ایران در وین انجام می‌شد، هفته‌هاست که متوقف شده، اگرچه وزیر خارجه ایران می‌گوید که تبادل پیام‌ها بین تهران و واشینگتن از طریق اتحادیه اروپا در حال انجام است. با این حال برخی موضوعات از جمله خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا سرنوشت مذاکرات را با ابهام مواجه کرده است.

یک روز قبل از این، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده بدون اشاره به جزییات اختلافات میان دو کشور، گفته بود که ایران خواهان لغو تحریم‌های فرابرجام است که در این صورت باید نگرانی‌های فرابرجام آمریکا را رفع کند.

لیندا توماس-گرینفیلد نیز در مصاحبه خود با العربی الجدید اشاره‌ای به موارد اختلاف میان دو کشور نکرد. او در پاسخ به این سئوال که آیا امکان طرح این موضوع در شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود دارد، گفت که این مسئله در شورای امنیت مطرح نشده است، اما اگر چنین شود ایالات متحده آماده بحث دراین‌باره است.

وی افزود: «این مسئله [بازگشت دوجانبه به برجام] از مواردی است که می‌توانیم همکاری نزدیکی بر سر آن با تمام اعضای شورای امنیت داشته باشیم. به نظرم اگر در شورای امنیت مطرح شود، پاسخی که ایران خواهد شنید این است که جهان خواستار اقدام در این زمینه است و این ایران است که مانع شده.»

خانم توماس-گرینفیلد در نهایت گفت: «ما موافقت کرده‌ایم که به طور دوجانبه به توافق بازگردیم، اگر که آنها هم بازگردند. و این مسئله دشواری است که الان با آن مواجهیم. ما آماده‌ایم، اما آنها آماده نیستند.»

ایران استدلال می‌کند که سپاه پاسداران با تصمیم دولت دونالد ترامپ و در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری بر ایران به این فهرست افزوده شد. ولی مقامات آمریکایی می‌گویند این موضوع هیچ ارتباطی به مذاکرات در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد.

دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ با این استدلال کلیت سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد که این نیروی نظامی «فعالانه در تامین مالی و ترغیب تروریسم به عنوان ابزاری برای کشورداری مشارکت دارد» و «ابزار اصلی حکومت ایران در راستای هدایت و اجرای کارزار بین‌المللی تروریسم است».

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲۳ آوریل ۲۰۲۲