جنگ در اوکراین در شرایطی وارد شصت و دومین رو خود شده است که روسیه حملات خود را در شرق این کشور تشدید کرده و مقامهای نظامی غربی گفتهاند مسکو میخواهد با دور زدن مواضع نیروهای اوکراینی شهرهای این ناحیه را به تصرف خود درآورد.
از سوی دیگر و همزمان با انتقادات سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه از ارسال تجهیزات نظامی از سوی کشورهای غربی به اوکراین، چندین خط راهآهن در اوکراین هدف گرفته شده است.
در همین حال گفتگوهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ ادامه دارد و قرار است آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز سهشنبه با سفر به مسکو برای اولین بار از زمان آغاز جنگ با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار کند.
بنا بر اعلام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد تا کنون بیش از ۵.۲ میلیون نفر از اوکراین گریختهاند و تعداد آنان همچنان در حال افزایش است.
در تحولی تازه دولت آلمان اعلام کرده است که مجوز ارسال تانک پیشرفته «گپارد» به اوکراین را صادر میکند. این تصمیم نقطه عطفی در سیاست محتاطانه آلمان در قبال ارسال تجهیزات جنگی به اوکراین به شمار میآید.
قرار است تعداد تانکهای ارسالی و جزئیات این تصمیم روز سهشنبه در حاشیه نشست ۴۰ کشور حامی اوکراین در رامشتاین توسط کریستین لامبرشت وزیر دفاع آلمان اعلام شود.
تانکهای گپارد یکی از مهمترین تسلیحات تولید صنایع دفاعی آلمان محسوب میشوند و عضوی از سامانه حفاظتی نیروهای ناتو به حساب میآیند.
در پی ارسال موج جدید تسلیحات توپخانهای سنگین از سوی کشورهای غربی به اوکراین، کارشناسان نظامی میگویند این تجهیزات میتوانند جریان جنگ را عوض کنند.
در روزهای اخیر برای نخستین بار تجهیزات توپخانهای سنگین به همراه هزاران گلوله از ایالات متحده، کانادا، هلند، لهستان، بریتانیا و جمهوری چک وارد اوکراین شدهاند. شماری از این توپخانهها نظیر هویتزر مدل M777 میتوانند تا ۶۰ کیلومتری عمق جبهه روسها را هدف قرار دهند.
کشورهای غربی در هفتههای ابتدایی جنگ از بیم بالا رفتن تنش میان ناتو و روسیه، از ارسال چنین تسلیحاتی خودداری میکردند.
روسها که توپخانه را «خدای جنگ» مینامند، در سوی مقابل بالقوه این توانایی را دارند که با قدرت آتش هولناک خود مواضع ارتش اوکراین در دونباس را درهم بکوبند.
نمایندگان نظامی بیش از ۴۰ کشور جهان روز سهشنبه به میزبانی ایالات متحده در پایگاه هوایی رامشتاین، محل استقرار نیروهای آمریکایی در آلمان، گرد هم میآیند تا مذاکراتی را با محوریت ارسال تسلیحات به اوکراین و تضمین ادامه کمکهای مالی و نظامی به این کشور انجام دهند.
ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، گفت که هدف اصلی این گفتگوها همگامسازی و هماهنگی برای ارسال بیشتر کمکهای نظامی و امنیتی به کییف است که شامل تسلیحات سنگین مانند توپخانه هویتزر و همچنین پهپادهای مسلح و مهمات میشود.
آقای میلی به خبرنگاران گفت: «چند هفته آینده بسیار بسیار حیاتی خواهند بود. اوکراینیها برای موفقیت در میدان جنگ به حمایت مستمر نیاز دارند و در واقع هدف این کنفرانس هم همین است.»
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی،۲۶ آوریل ۲۰۲۲