تجاوز روسیه به اوکراین؛هشدار آنتونی بلینکن به تقویت همکاری میان چین و روسیه

ولودیمیر زلسنکی، رئيس جمهوری اوکراین می‌گوید تا آزاد شدن تمامی خاک کشورش به مبارزه با نیروهای روسیه ادامه می‌دهد. رئیس جمهوری اوکراین همچنین ورود بدون ویزای اتباع روسیه به کشورش را ممنوع کرده است.

کی‌یف می گوید نیروهای روسیه در منطقه دنباس در شرق این کشور دست کم ۴۰ شهر را گلوله باران کرده‌اند.

وزیر خارجه اوکراین هم که روز گذشته ناتو را به عدم اقدام موثر در حمایت از این کشور در برابر تهاجم روسیه متهم کرده بود خواستار برخورداری از کمک‌های تسلیحاتی بیشتر غرب شده است

آخرین خبرها و رویدادهای مرتبط با حملۀ روسیه به اوکراین در روز پنج شنبه ۲۶ ماه مه برابر با ۵ خرداد را در این صفحه دنبال کنید.

دیمترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین می‌گوید وضعیت نظامی در شرق این کشور بسیار بدتر از چیزی است که مردم تصور می‌کنند.

کولبا در یک جلسه پرسش و پاسخ زنده در توییتر همچنین با اشاره به وضعیت بد نظامی در بخش‌های شرقی اوکراین تاکید کرد که ارتش این کشور همچنان برای مبارزه موثر با روسیه به تسلیحات سنگین نیاز دارد.

سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به غرب هشدار داد که ارسال سلاح به اوکراین با قابلیت حمله به خاک روسیه، گامی جدی به سوی تشدید غیرقابل کنترل تنش خواهد بود.

وزیر خارجه روسیه در گفتگو با کانال عربی شبکه راشا تودی همچنین با کنایه گفت: «امیدوارم افراد عاقل در غرب این موضوع و عواقب آن را درک کنند، هرچند دیگر تعداد کمی از آنها باقی مانده‌اند.»

ماریو دراگی، نخست وزیر ایتالیا می‌گوید با ولادمیر پوتین، رئيس جمهوری روسیه گفتگو کرده تا صادرات غلات مسدود شده در بنادر دریای سیاه از سر گرفته شود.

دراگی در گفتگو با خبرنگاران گفت: «اولین ابتکاری که می‌توان بررسی کرد این است که ببینیم آیا روسیه و اوکراین می‌توانند برای رفع انسداد بنادر دریای سیاه با یکدیگر همکاری کنند یا خیر.»

نخست وزیر ایتالیا بدون اینکه اشاره‌ای به جزئيات گفتگوی خود با پوتین اشاره‌ کند اضافه کرد که به زودی با ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین هم در این رابطه صحبت خواهد کرد.

سانا مارین، نخست وزیر فنلاند که کشورش به تازگی درخواست خود را برای عضویت در ناتو ارسال کرده، می‌گوید پس از حمله مسکو به اوکراین، اعتماد به روسیه برای نسل‌ها از بین رفته است.

خانم مارین که برای دیدار با مقام‌های اوکراینی به کی‌یف سفر کرده در یک نشست مطبوعاتی همچنین گفت: «کاری که روسیه انجام داده نقطه عطفی برای اروپا و حتی کل جهان است. ما می بینیم که سیستم قدیمی نابود شده و دیگر نمی‌توان انتظار داشت که روابط با مسکو به پیش از تهاجم روسیه به اوکراین بازگردد.»

مارین که در این سفر همچنین با ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین دیدار کرد در این ملاقات گفت: «ما اکنون می‌دانیم که روسیه در اقدامات تهاجمی خود چه جنایاتی انجام داده است. ما از تمام اقدامات دادگاه کیفری بین‌المللی برای بررسی این جنایات، جمع‌آوری شواهد برای رسیدگی‌های آینده و محکوم کردن روسیه حمایت می‌کنیم.»

نخست وزیر فنلاند همچنین تاکید کرد که اتحادیه اروپا در کمک به روسیه و تقابل با روسیه، متحد، جسور و مصمم عمل کند و زمینه عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا را تسهیل نماید.

اوله سینهوبوف، فرماندار خارکیف می‌گوید در پی گلوله‌باران روسیه در این شهر، دست‌کم ۷ غیر نظامی کشته و ۱۷ نفر دیگر نیز زخمی شده‌اند.

پیشتر گزارش شده بود که در نتیجه گلوله‌باران امروز در دومین شهر بزرگ اوکراین ۵ کشته و ۱۰ خمی بر جای مانده بود.

فرماندار خارکیف می‌گوید: «دشمن دوباره به صورت موذیانه به مردم غیرنظامی ضربه می‌زند و آنها را به وحشت می‌اندازد.»

ولادمیر پوتین، رئيس جمهوری روسیه می‌گوید همزمان با اعمال تحریم‌ها علیه این کشور، مسکو شروع به کسب توانایی‌های جدیدی کرده است.

آقای پوتین با اشاره به اینکه حتی با وجود تحریم‌ها هم مسیر پیشرفت کشور هموار است افزود: «همه چیز به شیوه‌ای جدید قابل ساختن است؛ البته که ضررهایی در برخی مراحل وجود خواهد داشت اما همین مشکلات باعث می‌شود ما قوی‌تر شویم و توانایی‌های جدیدی کسب می‌کنیم.»

رئيس جمهوری روسیه همچنین با اشاره به مسدود کردن دارایی‌های روسیه در کشورهای غربی اشاره کرد و افزود: «سرقت دارایی‌های دیگران هرگز پایان خوشی نداشته است مخصوصا برای کسانی که در این کارها نقش آفرین هستند.»

پوتین همچنین با اشاره به اینکه تحریم روسیه بر دیگر کشورها نیز تاثیر می‌گذارد تاکید کرد که این تحریم‌ها روی همه اثر می‌گذارد و ۴۰ سال است که چنین تورمی در اقتصادهای کشورهای توسعه یافته مشاهده نشده است.

او در ادامه افزود: «هر چقدر هم که اقتصاد کشورهایی که چنین سیاست کوته‌بینانه‌ای در خصوص تحریم‌ها دنبال می‌کنند، با ثبات باشد این تحریم‌ها بر آنها اثر می‌گذارد. بیکاری رو به رو شد است و زنجیرها در حال گسست است و بحران‌های جهانی به طوری تشدید می‌شوند که بر کل سیستم روابط اقتصادی و سیاسی تاثیر می‌گذارد.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به شدت چین را به دلیل حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین مورد انتقاد قرار داد و گفت که این سیاست پکن باید زنگ خطر را برای همه ما که منطقه اقیانوس هند و آرام را خانه خود می‌خوانیم، به صدا در آورد.

آقای بلینکن در سخنرانی خود در دانشگاه جرج واشنگتن همچنین در خصوص سیاست دولت بایدن در قبال چین گفت: «حتی در حالی که روسیه آشکارا برای حمله به اوکراین بسیج شده است، روسای جمهوری چین و روسیه اعلام کردند که دوستی بین کشورهایشان بدون محدودیت ادامه دارد.»

پیشتر خبرگزاری آسوشیتدرپرس گزارش داده بود که بلینکن در این سخنرانی قرار است بلوک جهانی که علیه روسیه شکل گرفته را به سمت یک ائتلاف بین‌المللی گسترده‌تر علیه چین هدایت کند.

رئيس دستگاه دیپلماسی آمریکا در ادامه با اشاره به اینکه واشنگتن به دنبال درگیری نظامی یا جنگ سرد جدید با چین نیست افزود: «وظیفه ما این است که یک بار دیگر ثابت کنیم که دموکراسی می‌تواند با چالش‌های فوری رو به رو شود، فرصت ایجاد کند و کرامت انسانی را ارتقا بخشد. ما نه دنبال درگیری و نه ایجاد یک جنگ سرد جدید با چین هستیم و برعکس مصمم هستیم که از هر دوی اینها اجتناب کنیم.»

بلینکن در ادامه گفت: «حتی با ادامه جنگ پوتین علیه اوکراین ما همچنان بر جدی‌ترین چالش بلند‌مدت نظم بین‌الملل که آن‌را جمهوری خلق چین ایجاد کرده، متمرکز خواهیم بود.»

الکاسندر لوکاشنکو، رئيس جمهوری بلاروس دستور داده یک فرماندهی نظامی جدید در مرز این کشور با اوکراین در جنوب بلاروس ایجاد شود.

لوکاشنکو در یک سخنرانی با اشاره به نقش موشک‌های ساخت روسیه در دفاع این کشور تاکید کرد که می‌خواهد نیروهای عملیات ویژه خود را در سه منطقه در نزدیکی مرز با اوکراین مستقر کند.

این مرکز فرماندهی جدید قرار است وظیفه هماهنگی و کنترل این سه منطقه جدید را بر عهده داشته باشد.

رئیس دستگاه دیپلماسی بریتانیا با تاکید بر اینکه نباید با پوتین مصالحه کرد یا در برابر خواسته‌های او کوتاه آمد، گفت غرب باید شکست پوتین را تضمین کند.

لیز تراس در یک کنفرانس مطبوعاتی در بوسنی و هرزگوین، خواستار تامین تسلیحاتی اوکراین از سوی غرب و تجهیز کی‌یف با هدف پیروزی و بازپس‌گیری اراضی و اعمال حاکمیتش شد.

یکی از مقامات اوکراین ادعا کرد نیروهای روسیه بعد از تصرف ماریوپل تصمیم به حذف تعطیلات تابستانی دانش‌آموزان این شهر گرفته‌اند. طبق ادعای پترو آندریوش‌چنکو، مشاور شهردار ماریوپل «اشغالگران روس سال تحصیلی جاری را تا اول سپتامبر تمدید کرده‌اند» تا در طول تابستان دانش‌آموزان زبان و ادبیات روسی را در کنار تاریخ و ریاضیات به زبان روسی فرابگیرند.

وی هدف از این تصمیم را «اوکراین‌زدایی» از این شهر عنوان کرد که برای هفته‌ها به نماد مقاوت در برابر تجاوز روسیه تبدیل شده بود.

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی،۲۷ می ۲۰۲۲