خبرگزاری بلومبرگ از قول یک مقام ارشد گروه ویتول، بزرگترین شرکت خصوصی بازرگانی نفت جهان، گزارش داده است که آمریکا احتمالا به خاطر کنترل قیمتهای جهانی نفت، چشم بر نقض تحریمهای ایران ببندد.
به گزارش رادیو فردا، مایک مولر، رئیس بخش آسیای گروه ویتول، گفته است با توجه به انتخابات میاندورهای آمریکا در نوامبر سال جاری، دولت جو بایدن احتمالا تصمیم بگیرد چشم بر صادرات نفت ایران ببندد تا قیمت نفت بالاتر نرود.
بهگفته او، آقای بایدن حتی بدون توافق هستهای احتمالا اجازه دهد که ایران مقداری به صادرات نفت خود اضافه کند.
آقای مولر گفته است در صورت احیای توافق هستهای، ایران روزانه ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه نفت بیشتری راهی بازار خواهد کرد و از طرفی ایران ۱۰۰ میلیون بشکه نفت انبار شده بیمشتری دارد که میتواند زودتر وارد بازار کند: این حجم از نفت میتواند تاثیر مهمی در مهار قیمت جهانی نفت باشد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز ۱۴ خرداد اعلام کرد احتمال توافق هستهای کاهش یافته است. از طرفی آمریکا ماه گذشته یک محموله نفتی ایران را که توسط یونان توقیف شده بود، مصادره کرد.
آقای مولر گفته است به احتمال زیاد مصادره محمولههای نفتی ایران ادامه نخواهد یافت.
ایران در سه ماه ابتدایی سال جاری میلادی (زمستان پارسال) صادرات روزانه نفت خود را از ۶۵۰ هزار بشکه به ۸۴۰ هزار بشکه رساند اما بعد از تحریمهای غرب علیه کرملین بهدلیل تجاوز نظامی به اوکراین، تخفیف چشمگیر روسیه به چین، تنها مشتری رسمی نفت ایران باعث افت صادرات نفت ایران به ۵۷۰ هزار بشکه در روز شده است.
قیمتهای جهانی نفت تحت تاثیر تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و تحریمهای غرب علیه کرملین طی سال جاری میلادی بیش از ۵۰ درصد رشد داشته و به حدود ۱۲۰ دلار رسیده است.
اوجگیری قیمت بنزین در آمریکا به ۴.۸ دلار در ازای هر گالن نیز موجب نارضایتی رایدهندگان آمریکایی از دولت آقای بایدن و حزب دمکرات خواهد شد.
فعلا هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه خواهان فشار بر جمهوری اسلامی ایران برای بازگشت به برجام هستند، اما آقای مولر میگوید انتخابات پیش رو در آمریکا شاید دولت بایدن را مجاب کند تا چشم بر نقض تحریمهای نفتی توسط ایران ببندد.
شرکت ویتول که در سال گذشته روزانه ۷.۶ میلیون بشکه نفت و محصولات نفتی معامله کرده است میگوید عرضه جهانی نفت کم است و آزاد شدن ذخایر استراتژیک نفت آمریکا میتواند تا حدودی قیمتها را کنترل کند.
اخیرا اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه توافق کردند که در دو ماه آینده، هر ماه نزدیک ۶۵۰ هزار بشکه به تولید خود اضافه کنند؛ اما آقای مولر گفته است با توجه به اینکه برخی کشورهای عضو اوپک توان افزایش تولید نفت ندارند و خود روسیه با کاهش تولید مواجه است، این تصمیم تاثیر چندانی در کاهش قیمتهای نفت نخواهد داشت.
برگفته ای از سایت ایران امروز، ۶ ژوئن ۲۰۲۲