دیروز یکشنبه، نهم مرداد ۱۴۰۱ رسانههای آمریکا از بازداشت مردی ۲۳ ساله، در اطراف خانه «مسیح علینژاد» روزنامهنگار و فعال مدنی ایرانی ساکن آمریکا خبر دادند.
«نیویورک پست» با استناد به منابع و مدارک پلیس، هویت این فرد را «خالد مهدیاف» اعلام کرد و مدعی شد این فرد پنجشنبه هفته گذشته بازداشت شده بود.
«میل آنلاین» نیز به نقل از مقامات پلیس فدرال آمریکا مدعی شد که این فرد روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، اطراف خانه مسیح علینژاد بوده و حتی تلاش کرده در ورودی یک خانه را باز کند.
خالد مهدیاف در حالی بازداشت میشود که یک سال قبل پلیس آمریکا از طرح ربایش مسیح علینژاد توسط جمهوری اسلامی پرده برداشته بود.
آنچه باید در مورد خالد مهدیاف بدانیم، این است که او ملیپوش جودوی تیمهای ملی آذربایجان در سالهای گذشته بود. در مورد او و چرایی نزدیکیاش به جمهوری اسلامی چه میدانیم؟
مجری ترور مسیح علینژاد کیست؟
طبق اطلاعاتی که سایت رسمی فدراسیون جهانی جودو منتشر کرده، خالد مهدیاف، از سال ۲۰۱۳ میلادی به عضویت تیمهای ملی جودوی آذربایجان درآمده است.
فدراسیون جهانی جودو، برای تمامی ورزشکارانی که حتی یک بار در رقابتهای بینالمللی رسمی، برای کشورشان مبارزه میکنند، پروفایل یا صفحه شخصی ایجاد میکند.
در صفحه خالد مهدیاف، او ۲۴ ساله و عضو سابق تیمهای نوجوانان و جوانان آذربایجان معرفی میشود. در ۶ دوره رقابتهای بینالمللی شرکت کرده، که یک دوره آن مسابقات جهانی و پنج دوره رقابتهای قهرمانی اروپا بوده است.
نتیجه شرکت در تمام این مسابقات صفر مدال است. او هرگز برای دریافت مدال طلا، نقره یا برنز روی سکو نرفت.
سال ۲۰۱۳ که او برای اولین و آخرین بار در رقابتهای فراقارهای شرکت کرد، نماینده کشورش در وزن مثبت ۹۰ کیلوگرم بود. در این سال او برای نخستین بار موفق شد «به بهانه» حضور در مسابقات جهانی، وارد خاک آمریکا شود؛ شهر «میامی» میزبان این مسابقات بود.
در این مسابقات تیم جودوی ایران با پنج ورزشکار مرد به آمریکا رفت و «حسین عربی بزچلوئی»، نماینده ایران در این رقابتها بود.
البته مبارزهای بین حسین عربی و خالد مهدیاف برگزار نشد.
از فدراسیون امنیتی جودو ایران چه میدانیم؟
اردیبهشت سال ۱۳۹۸ سردار پاسدار «داود آذرنوش»، فرمانده بسیج در ورزش اعلام کرد، با پیشنهاد «آرش میراسماعیلی»، رییس فدراسیون جودوی ایران، از ورزشکارانی که از مبارزه با ورزشکاران اسراییلی اجتناب کردهاند، تقدیر خواهد شد.
شهریورماه سال ۱۳۹۸ فدراسیون جودو ایران، به دلیل آنچه «دخالت سیاست در ورزش» با محوریت «جلوگیری سیستماتیک از مبارزه جودوکاران ایرانی و اسراییلی» خوانده میشد، به حالت تعلیق درآمد.
پس از آن، هرچند جودوکاران ایران شانس حضور در تمامی رقابتهای بینالمللی و المپیک را از دست دادند، اما «آرش میراسماعیلی»، رییس این فدراسیون مورد حمایت مقامات جمهوری اسلامی قرار گرفت. تیرماه سال ۱۳۹۹ آرش میراسماعیلی در دیدار با سردار «حمید خرمدل»، فرمانده سپاه فتح آرزوی «نابودی اسراییل» را بازگو کرد و سپس مورد تقدیر قرار گرفت. دیدارش با امام جمعه همدان و ادعای «دفاع از آرمانهای امام و انقلاب در مقابل اسراییل» هم نمونهای دیگر است.
آرش میراسماعیلی بهمن سال ۱۳۹۹ به دیدار«حبیبالله شعبانی موثقی»، امام جمعه همدان رفت و تعلیق این فدراسیون به دلیل مبارزه نکردن با اسراییل را «موهبت الهی» و «افتخار ورزش ایران» دانست.
شهریور سال ۱۳۹۹ آرش میراسماعیلی در نامهای سرگشاده به صداوسیمای حکومتی ایران از به تصویر کشیده شدن چهره یک ورزشکار اسراییلی در گوشه تصویر برنامه «خندوانه» انتقاد کرد و باعث عذرخواهی رسمی تهیهکننده این برنامه شد.
فدراسیون جودو در اقدامی بیسابقه و با حمایت وزارت ورزش، تمامی احکام و افتخارات جودوکارانی را که از آرش میراسماعیلی انتقاد کنند، به صورت کامل، باطل میکند.
با وجود تعلیق فدراسیون جودوی ایران، رابطه رییس فدراسیون جودو با شرکا و دوستان جمهوری اسلامی، پایدار و مستحکم است. به صورت نمونه، خردادماه سال جاری خبرگزاری فارس از دیدار آرش میراسماعیلی با «اولگ ماتیتسین»، وزیر ورزش کشور روسیه خبر داد.
خبرگزاری فارس ادعا کرده بود که آرش میراسماعیلی مقدمات دیدار ورزشکاران ایرانی و روس را فراهم کرده است؛ ورزشکاران هر دو کشور با احکام فدراسیون جهانی جودو، قادر به حضور در رقابتهای بینالمللی نیستند. روسیه به دلیل «حمله نظامی» به اوکراین و ایران به دلیل دخالت سیاست در ورزش.
ردپای آرش میراسماعیلی در کشور آذربایجان اما به شکلی متفاوت به چشم میخورد؛ بازگرداندن «آرش آقایی»، جودوکار مهاجر ایرانی به آذربایجان و تهیه گزارشی مانند یک «اعتراف اجباری» از او برای رفتن از ایران.
آخرین ردپای آرش میراسماعیلی در جودوی آذربایجان چه بود؟
چهاردهم فروردین ۱۴۰۱ رسانهها در ایران خبر دادند که «آرش آقایی» قهرمان جودوی ایران و دارنده مدال برنز آسیا، به دلیل برقگرفتگی در باشگاه بدنسازی جان خود را از دست داده است.
آذر سال ۱۴۰۰ روابط عمومی فدراسیون تعلیق شده جودوی ایران از بازگشت آٰرش آقایی، ستاره سابق تیم ملی جودو به کشور خبر داده بود.
آرش آقایی سال ۱۳۹۷ به تیم ملی آذربایجان پیوست و در زمان بازگشت به ایران، برخی رسانهها با تیتر «بازگشت ستاره پناهنده» به ایران، به استقبال او رفتند.
بهمن ۱۳۹۷، آرش آقایی در گفتوگو با خبرگزاری «فارس»، از حضورش در کشور آذربایجان و تصمیم خود برای حضور در تیم ملی جودوی این کشور خبر داد.
او گفته بود چهار ماه است در کشور آذربایجان حضور دارد و همراه با تیم ملی جودو این کشور تمرین میکند. همزمان، روزنامه «خبرورزشی» به نقل از فدراسیون جودو، از پناهنده شدن این جودوکار به کشور آذربایجان خبر داد.
همزمان با بازگشت او به کشور، فدراسیون جودوی ایران عکسی از آرش میراسماعیلی، رییس فدراسیون تعلیق شده جودو در کنار آرش آقایی منتشر و در خبر خود، بازگشت او به ایران را تصمیم برای مبارزه دوباره زیر پرچم ایران عنوان کرده بود.
در بخشی از خبری روابط عمومی فدراسیون تعلیق شده جودو ایران، به نقل از آرش آقایی میخواندیم: «طبق توافقاتی که با ریاست محترم فدراسیون داشتیم، از امروز در خدمت تیم ملی جودوی کشورمان خواهم بود و در مسابقات بینالمللی، با لباس تیم ملی جودوی ایران و زیر پرچم سه رنگ کشور عزیزمان مبارزه خواهم کرد.»
این ورزشکار همچنین از حضورش در آذربایجان ابراز ندامت کرد و آن را تصمیمی اشتباه دانست. او کمتر از یک سال بعد، در زادگاهش درگذشت.
برخی از ورزشکاران ایرانی مدعی بودند که آرش آقایی براساس فشارهای آرش میراسماعیلی و نهادهای امنیتی به خانوادهاش به ایران بازگشته است. همچنین از آرش میراسماعیلی به عنوان یکی از مدیران ورزشی که طی سالهای اخیر تلاش کرده است، خانواده ورزشکاران ایرانی را تحت فشارهای امنیتی قرار دهد، نام برده میشود.
آرش میراسماعیلی از معدود مدیران ورزشی ایران است که گاهی به صورت علنی، برخی جودوکارانی را که از ایران مهاجرت کردهاند، تهدید کرده است.
آیا لغو ویزای آمریکا برای ورزشکاران ایرانی درست است؟
دولت آمریکا طی ماههای اخیر از صدور ویزای ورزشکاران و مسئولان فدراسیونهای ورزشی ایران خودداری کرده است. اعزام نشدن تیمهای ملی کشتی و کاراته از مهمترین آنها بود.
پس از رد شدن ویزای کاروان کاراته ایران، «یاهو نیوز» دلیل این تصمیم آمریکا را مرتبط با اقدامات تروریستی احتمالی در خاک آمریکا دانسته و مدعی شده بود برخی از همراهان تیم ملی کاراته ایران، سوابقی در نیروهای نظامی و امنیتی ایران دارند.
برخی از فعالان مدنی ایرانی خارج از کشور مدعی هستند که جمهوری اسلامی تلاش میکند از نیروهای امنیتی یا نزدیک به سپاه پاسداران، به عنوان ورزشکار یا همراهان تیمهای ورزشی، برای حضور در کشورهای اروپایی و آمریکایی استفاده کند.
استفاده از یک ورزشکار (ولو غیر ایرانی) در رشتهای که رییس فدراسیون آن در ایران، نزدیک به نیروهای امنیتی و اطلاعاتی است، یک ورزشگاه به دلیل مبارزه نکردن با حریف اسراییلی به نام او نامیده شده و بارها مورد تقدیر سرداران سپاه قرار گرفته، برای ترور مسیح علینژاد، میتواند ادله دولت آمریکا برای لغو گسترده ویزای تیمهای ورزشی ایران برای حضور در این کشور را معنای بیشتری ببخشد.
برگرفته از سایت ایران وایر، ۱ اگوست ۲۰۲۲