خیزش سراسری مردم ایران در روز چهارشنبه، چهارم آبان، یکی از شلوغترین روزهای خود را سپری کرد. مراسم چهلم مهسا امینی با حضور چند ۱۰ هزار نفری مردم در سقز آغاز شد و در حالی که فیلم حضور گسترده مردم در سقز در رسانههای اجتماعی دستبهدست میشد، تصاویر منتشرشده از ۵۵ دانشگاه ایران نشان داد که دانشجویان نیز به مناسبت چهلم مهسا (ژینا) امینی، کلاسهای درس را تحریم و در محیط دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردهاند.
در تهران، دانشگاههای امیرکبیر، آزاد تهران شمال، علوم تحقیقات، الزهرا، بهشتی، دانشکده فنی تهران، علمی کاربردی هنر، تربیت مدرس، تربيت بدنى تهران، خواجه نصیر، هنر تهران، دانشگاه علم و فرهنگ، آزاد سوهانک، زبان تهران، دانشگاه تهران، هنر و معماری پارس، تهران مرکز پونک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، سوره، دانشکده فنی شریعتی و کشاورزی و منابع طبیعی تهران دانشگاههایی بودند که اخباری در خصوص برگزاری اعتراض در آنها منتشر شد.
دانشگاههای سایر شهرهای ایران نیز با خیزش سراسری همراه بودند. در علوم پزشکی اصفهان، آزاد نجفآباد، نوشیروانی بابل، گیلان، علموفناوری بهشهر، مازندران، چمران اهواز، آزاد اهواز، خوارزمی کرج، دانشگاه اصفهان، باهنر کرمان، آزاد کرمان، آزاد اهواز، آزاد مشهد، فردوسی مشهد، علوم پزشکی یاسوج، بوعلی همدان، آزاد همدان، علوم پزشکی زاهدان، آزاد یزد، دانشگاه یزد، شهاب قم، محقق اردبیلی اردبیل، تبریز، آزاد بروجرد، آزاد شیراز، سبزوار، آزاد اراک، دانشگاه اراک، آزاد کرج، بابایی قزوین، رسام کرج، ملایر و علوم پزشکی زنجان نیز چهارشنبه، چهارم آبان ماه، با سر دادن شعارهای «زن، زندگی، آزادی»، «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «مرگ بر دیکتاتور» تجمعهای اعتراضی برگزار شد.
بر اساس ویدیوهای منتشرشده، در روز چهارم آبان، صدای اعتراض مردم ایران به جمهوری اسلامی دستکم در ۵۶ شهر شنیده شد؛ صدایی که مردم در خیابان آن را «صدای انقلاب» میخوانند. بر همین اساس، روز چهارشنبه از صبح تا پاسی از شب، در شهرهای کرج، تبریز، رشت، بوکان، سقز، سنندج، کرمان، تهران، مریوان، مشهد، ارومیه، قزوین، بابل، آمل، شهریار، تبریز، کامیاران، زنجان، اراک، گرگان، همدان، اصفهان، مهاباد، تنکابن، انزلی، شیراز، بجنورد، آبادان، بروجرد، قم، کرمانشاه، قروه، اهواز، ایلام، لاهیجان، بهبهان، اندیمشک، شاهینشهر، آستارا، بروجن، سمنان، بوشهر، ارومیه، لرستان، قصرشیرین، بندرعباس، رفسنجان، خرمآباد، نجفآباد، بهشهر، یاسوج، یزد، زاهدان، اردبیل، سبزوار و ملایر تجمعهای اعتراضی به راه افتاد.
تهران نیز یکی از مهمترین روزهای خود طی ۴۰ روز گذشته را پشت سر گذاشت و بیش از ۵۰ محله پایتخت صحنه اعتراضهای خیابانی بود. با بررسی ویدیوهای منتشرشده از این اعتراضها، میتوان گفت که تعداد جمعیت حاضر در خیابانها و محلات مختلف تهران در طول ۴۰ روز گذشته کمسابقه بوده است.
دستکم از ۵۷ محله تهران در این روز ویدیو منتشر شد؛ محلههای شریعتی، نازیآباد، یاخچیآباد، کامرانیه، ولنجک، زعفرانیه، ستارخان، سهروردی، امیرآباد، گیشا، ناصرخسرو، تهرانپارس، دلاوران، پونک، میرداماد، قلهک، شهرک غرب، سعادتآباد، شهرک ولیعصر، میدان فاطمی، بازار، چراغ برق، گلوبندک، پامنار، سرچشمه، پیروزی، بلوار کاشانی، شهرزیبا، انقلاب، مترو ولیعصر، ایرانشهر، صادقیه، فرجام، سرسبز، جنتآباد، باغ فردوس، اکباتان، شهرک اندیشه، سردار جنگل، ۱۲ فروردین، سید خندان، کوی دانشگاه، دولت، محلاتی به سمت آهنگ، میدان هروی، یوسفآباد، قیطریه، نارمک، هفتحوض، خیابان نفت، خیابان فلسطین، بلوار فردوس، خیابان استخر، میدان مادر و دردشت، محلههایی بودند که از ظهر چهارشنبه تا نیمههای شب ویدیوهایی مربوط به اعتراضهای سراسری در آنها منتشر شد.
با توجه به اینکه اینترنت در بسیاری از مناطق ایران با اختلال روبرو است و تصویربرداری از اعتراضها هم برای معترضان خطرات فراوانی دارد، طبیعی است که تعداد فیلمها به نسبت کمتر و خبررسانی از شهرهای مختلف کمی مختل شده است؛ با این حال، خیزش سراسری مردم ایران در روز چهارشنبه، چهارم آبان، همچنان به یکی از روزهایی تبدیل شد که در طول ۴۰ روز گذشته با مشارکتی بیشازانتظار همراه بود.
فراخوان برای هر روز، برای ایران
همزمان با خیزش سراسری مردم ایران در این روز، آتش شاکرمی، خاله نیکا شاکرمی، نوجوان کشتهشده در خیزش سراسری مردم ایران، از برگزاری مراسم چهلمین روز درگذشت نیکا در روز پنجشنبه خبر داد. او در پستی اینستاگرامی، اعلام کرد که مراسم چهلم نیکا روز پنجشنبه، ۵ مهر از ساعت ۱۳ تا ۱۵ در روستای حیاتالغیب استان لرستان برگزار میشود.
از سوی دیگر، جوانان محلات تهران نیز ضمن اعلام همراهی با برگزاری مراسم چهلمین روز درگذشت نیکا شاکرمی، در اطلاعیهای اعلام کردند که از این پس، اعتراضهای خیابانی هر روزه خواهند بود. آنها در این اطلاعیه نوشتند: «پنجشنبه، پنجم آبان، چهلم نیکای عزیزمان اعلام شد. از فردا و روزهای بعد، هر روز چهلم یکی از عزیزان از دسترفته وطنمان است. برای پاسداشت خون این جانهای عزیز ازدسترفته، هر روز از ساعت ۱۶ به خیابانها میآییم تا فریاد مرگ بر خامنهای و نفی جمهوری اسلامی سر دهیم.»
جوانان محلات تهران با اشاره به اینکه مراسم چهلم مهسا امینی به یک روز بزرگ تاریخی بدل خواهد شد، نوشتند: «با نزدیک شدن به زادروز کوروش بزرگ، ما فرزندان ایران بار دیگر قویتر از گذشته به میدان خواهیم آمد و هفته دوم آبان را برای آخوندها و مزدورانشان به جهنم تبدیل میکنیم.»
در پایان پانزدهمین اطلاعیه جوانان محلات تهران، تداوم مبارزات میدانی یک ضرورت حیاتی خوانده و اعلام شد: «ما از هموطنانی که هنوز شک و تردید دارند یا امکان حضور شجاعانه در اعتراضها را پیدا نکردهاند، میخواهیم با غلبه بر ترس، سکوت را بشکنند و خواهران و برادرانشان را برای رسیدن به رویای ایران آزاد و آباد همراهی کنند.»
همزمان با جوانان محلات تهران، گروه جوانان محلات تبریز نیز در فراخوانی از مردم برای تجمع در خیابانها در روز پنجشنبه، ۵ آبان، دعوت کرد. جوانان محلات تبریز در بیانیه خود نوشتند که از روز پنجم آبان، هر روز در تبریز «روز فراخوان» اعتراض است.
کارزار کارگران پروژهای نیز با انتشار فراخوانی در رسانههای اجتماعی، از همکاران خود درخواست کردند در همبستگی و همراهی با قیام مردم در هفتم آبان ماه، سالروز میلاد کوروش کبیر، کلیه کارگاههای نفت و گاز را خالی بگذارند.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۷ اکتبر ۲۰۲۲